UPDATE ora 22.00. La finalul meciului de pe Ghencea, legendele Stelei de la Sevilla au urcat pe scenă, au fost medaliate și au făcut turul de onoare al noii arene, cu Cupa Campionilor, la fel ca în 86.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

UPDATE ora 21.00. Steaua, formația antrenată de Daniel Oprița, a câștigat cu 6-0 meciul amical cu OFK Belgrad. Au înscris Chipirliu (51, 52), Huiban (62 penalty), Gherghiceanu (76) și Neacșu (88, 90+6 penalty).

UPDATE ora 20.30. Atacantul Bogdan Chipirliu intră în istoria noii arene, fiind primul marcator. El a reușit o „dublă”, în minutele 51 și 52. Huiban a făcut 3-0 din penalty, în minutul 62.

Bucuria lui Chipirliu

UPDATE ora 19.45. La pauză, scorul în meciul amical Steaua – OFK Belgrad este 0-0.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

După mai bine de șase ani de așteptări, aproximativ 15.000 de suporteri steliști s-au întors în „Templul fotbalului românesc”.

Fanii Stelei din Peluza Sud s-au ridicat la înălțimea evenimentului și au realizat o coregrafie impresionantă.

Noua arenă din Bulevardul Ghencea a fost ridicată în 2 ani și 3 luni și a fost inaugurată oficial miercuri, iar de acum spectacolul va fi la el acasă.

Noul stadion Steaua, o bijuterie de 100 de milioane de euro, a găzduit cu nocturna aprinsă primul meci, Steaua – OFK Belgrad, o reeditare a celui din 1974, când a fost dat în folosință vechiul stadion.

35 de ani de la Sevilla, sărbătoriți cu întârziere

Conform legislației în vigoare, pe stadion s-au aflat doar suporterii care au fost vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2 și cei care au prezentat rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid. Cel mai ieftin bilet a costat 15 lei la peluze, iar pentru un loc la tribune fanii au plătit între 25 și 40 de lei.

Din tribunele noului stadion n-au lipsit jucătorii legendari ai Stelei, care au scris istorie în 1986. În frunte cu Tudorel Stoica, Ladislau Boloni, Gabi Balint, Marius Lăcătuș sau Helmut Duckadam, toți au fost aplaudați la scenă deschisă de suporteri.

Eu niciodată n-am uitat ce am realizat și datorită cui am realizat. Eu sunt alături cu sufletul de echipa din Ghencea, acolo m-am realizat ca sportiv și ca om. De fiecare dată când se va apela la mine, voi răspunde prezent. Sufletul meu este alături de această echipă

Marius Lăcătuș, fost fotbalist

Pentru a marca momentul istoric al inaugurării noului stadion, Monetăria Statului a lansat pe piață emisiunea medalistică aniversară „35 de ani de la câștigarea Cupei Campionilor Europeni la fotbal de către Steaua București”.

Produsul medalistic aniversar este format din medalie, cutie imitație piele și etui personalizat și poate fi achiziționat la prețul de 497 de lei/set pentru medalia din argint și de 196 de lei/set pentru medalia din aliaj de cupru.

31.254 de locuri

are noul stadion Steaua, dintre care 2.678 sunt alocate în tribuna oficială. Există și 22 de loje la etajul 1, dar și 18 loje la etajul 2, în fiecare lojă putând să intre câte 12 persoane. Echipa legendară a Stelei din 1986 va primi o lojă specială.

Numărul 7 a fost retras, Lăcătuș a intrat în istorie

La inaugurarea noii arene din Ghencea și la sărbătorirea a 35 de ani de la câștigarea Cupei Campionilor Europeni, Steaua a retras numărul purtat pe tricou de Marius Lăcătuș, cel mai emblematic jucător din istoria roș-albaștrilor.

George Ogăraru, managerul echipei de fotbal, a spus: „Am vrut să-i facem o surpriză lui Marius Lăcătuș. Este un gest normal de respect al clubului pentru unicitatea sa, pentru tot ceea ce a realizat la Steaua”.

Pagini din programul oficial al meciului

Marius Lăcătuş a jucat timp de 13 sezoane pentru trupa din Ghencea, 1983-1989 şi 1993-2000, iar palmaresul său este unul greu de egalat: 10 titluri de campion din 23 cucerite în 64 de ani de „militari”, 6 Cupe al României din cele 20 pe care le au în palmares steliştii. Florin Răsdan, cel care a purtat tricoul cu numărul 7 ultima dată, a evoluat cu 20.

Complexul dispune de un hotel pentru 48 de sportivi

Sub una dintre tribune a fost finalizat și un minihotel. Vor fi 24 de camere în care se va putea sta în cantonament, așa cum se întâmpla pe vremuri sub tribuna a II-a, acolo unde erau și restaurantul, vestiarele și un minihotel.

Tot în aceeași zonă există și nouă săli de antrenament pentru alte discipline sportive ale CSA Steaua, dotate cu aparatură de ultimă generație.

Pe noul Ghencea se poate juca și rugby

Stadionul Steaua este omologat și pentru rugby, iar dacă o anume echipă sau naționala României va dori să evolueze aici, o va putea face. Clubul Sportiv al Armatei deține și echipă la această disciplină sportivă. Ultimul titlu câștigat de Steaua a fost în 2006. În Complexul Sportiv din Ghencea continuă să fie disponibil un teren separat, destinat exclusiv pentru meciurile de rugby.

FOTO: Facebook Robert Relitchi EXD

Muzeul și trofeele de preț ale steliștilor

La tribuna oficială există un spațiu special rezervat istoriei. Fanii vor găsi Cupa Campionilor Europeni cucerită în 1986, Supercupa Europei adjudecată în 1987, dar și restul trofeelor aparținând CSA Steaua: 20 de titluri de campioană din Liga 1, 19 Cupe ale României și 3 Supercupe. Mai mult, numele jucătorilor de legendă a fost gravat la intrarea stadionului.

Imagine dintr-o sală a stadionului dedicată Steaua 1986

Istoria vechiului Ghencea

În 1970 s-a luat în discuție ridicarea unei arene. Căpitanul-inginer Gheorghe Marinca a întocmit planul, iar în vara lui 72, cel ce urma să fie șeful șantierului avea deja creionat proiectul. Stadionul avea să aibă între 25.000 și 30.000 de locuri, iar tribunele urmau să fie construite din 3.500 de gradene. Ghencea a fost prima arenă din România construită special pentru fotbal. Gazonul era la doar câțiva metri de primul rând al tribunei.

Imagine document de la construcția stadionului | FOTO Gazeta Sporturilor

VIDEO – Inaugurarea noului stadion Steaua:

Urmărește-ne pe Google News