MENIU CAUTĂ
28 Apr. 2009 09:54

Stephanie de Monaco a vrut să înveţe româneşte

Distribuie

3988-142880-monaco.jpg

La vârsta de 11 ani, prinţesa era înnebunită după «Zea» de la Montreal, motiv pentru care şi-ar fi dorit să se înscrie la o şcoală de gimnastică din România.

După 33 de ani de la Montreal, unde a obţinut prima notă de zece din istoria olimpismului, fosta mare campioană Nadia Comăneci a dezvăluit pentru Libertatea că prinţesa Stephanie de Monaco l-a rugat atunci pe tatăl ei, prinţul Rainier de Monaco, să o ducă la o şcoală de gimnastică din România.

În 1976, la vârsta de 11 ani, Stephanie de Monaco visa să devină o mare gimnastă a lumii. Dragostea pentru acest sport s-a născut când micuţa prinţesă a urmărit evoluţia Nadiei Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal.

După ani şi ani, prinţul Albert de Monaco i-a povestit Nadiei Comăneci despre pasiunea pe care sora lui o făcuse pentru gimnastică. ”Am aflat că Stephanie ar fi vrut să înveţe limba română deoarece intenţiona să se înscrie la un club de gimnastică din România. În copilărie, îşi făcea codiţe încercând să mă imite. Îşi dorea foarte mult să mă cunoască încă de-atunci. Cum ideea cu venirea în România nu s-a putut concretiza, ea şi-a rugat tatăl să deschidă o şcoală de gimnastică la Monte Carlo”, a povestit Nadia pentru Libertatea.

3988-142882-toti.jpg

În timp, Nadia şi Stephanie au avut posibilitatea să se cunoască, prinţesa declarându-se foarte fericită că poate dialoga cu sportiva ei preferată.

Regele Iordaniei a cerut să o vadă pe româncă

La doi ani după ce Nadia devenise cea mai valoroasă gimnastă a lumii, aflat într-o vizită la Bucureşti, regele Iordaniei şi-a manifestat dorinţa de a urmări un antrenament al Nadiei Comăneci, care se afla în pregătire la sala din fostul complex ”23 August”. ”Interesul faţă de Nadia era unul uriaş. Federaţia de Gimnas- tică era asaltată de cereri venite din toată lumea. Majoritatea personalităţilor care vizitau în acea perioadă România vorbeau cu Ceauşescu şi despre Nadia Comăneci. Îmi aduc aminte că regele Iordaniei a fost unul dintre şefii de stat care au vrut să o cunoască personal pe Nadia”, a explicat Nicolae Vieru, preşedintele de onoare al Federaţiei Române de Gimnastică.

3988-142881-oprah.jpg

Este imaginea oraşului Chicago

Pentru Jocurile Olimpice din 2016, oraşul american Chicago şi-a depus candidatura în vederea organizării celei mai mari competiţii a planetei. Oficialităţile metropolei au decis ca, în această campanie, Nadia Comăneci şi soţul ei, Bart Conner, să fie imaginea oraşului la nivel mondial. Zilele trecute, cu ocazia vizitei delegaţiei Comitetului Internaţional Olimpic, la dineul organizat în cinstea oaspeţilor, alături de Nadia Comăneci şi Bart Connner a fost invitată şi cunoscuta realizatoare de emisiuni tv din Statele Unite, Oprah Winfrey.

Comentarii