Tragediile aviatice din sport continuă. Un avion cu 81 de persoane la bord s-a prăbușit marți dimineață în Columbia. Între pasageri, degelația echipei braziliene Chapecoense. Presa sud-americană a anunțat că există doar cinci supraviețuitori, dintre care trei fotbaliști.
Libertatea publică o lista cu accidentele de avion in care si-au pierdut viața sportivi.
Se duce AC Torino…
4 mai 1949: campioni ai Italiei, componenții echipei de fotbal AC Torino reveneau din Portugalia, unde disputaseră un meci amical cu Benfica Lisabona. Din cauza condițiilor meteo dificile (ceață), avionul Fiat G212 în care se aflau a lovit o turlă a unei biserici aflată pe colina Superga, la est de Torino. Aeronava s-a prăbușit, iar în accident au pierit 31 de oameni. Printre cei 18 fotbaliști care și-au găsit sfârșitul atunci erau și opt componenți ai echipei Italiei. Torino câștigase titlul în Italia în 1943, 1946, 1947, 1948 și 1949.
La înmormântarea sportivilor au participat aproape un milion de oameni. Printre victime s-a aflat și Valentino Mazzola, tatăl lui Sandro Mazzola, care avea să fie unul dintre jucătorii importanți ai Italiei și ai lui Inter Milano. Fostul internațional român Iosif Fabian scapă, după ce se transferase cu un an înainte la Lucchese.
Adio, Celdran!
28 octombrie 1949: aflat printre cei 48 de pasageri și membri ai echipajului în avionul Lockheed Constellation al companiei Air France, care efectua un zbor între Paris și New York, boxerul francez Marcel Cerdan a pierit într-un accident produs în insulele Azore… Iubitul lui Edith Piaf mergea în SUA pentru a recuceri titlul mondial la box în fața lui Jake LaMotta. Avionul s-a lovit de un munte cu câteva minute înainte de a face escală în arhipelagul portughez.
United, la pământ!
6 februarie 1958: avionul care transporta echipa de fotbal Manchester United, de la Belgrad, unde disputase un meci în Cupa Campionilor Europeni, cu Steaua Roșie, a făcut escală la Munchen, pentru a realimenta. În condițiile în care vremea era friguroasă, după două încercări de a decola, pilotul aeronavei Airspeed AD 57 Ambassador al companiei British Airways a decis să mai facă o tentativă… Deși unii fotbaliști și ziariști erau pe punctul de a pleca să înnopteze în oraș, până la urmă toată lumea s-a îmbarcat. Aeronava nu s-a putut ridica de la sol din cauza gheții depusă pe fuselaj, a lovit o clădire, iar apoi un depozit de carburant, luând foc… În incendiu au pierit 20 de persoane, dintre care 8 fotbaliști. Bilanțul catastrofei putea fi mai mare dacă portarul Harry Gregg n-ar fi intervenit pentru a-i scoate din avion pe Bobby Charlton și Dennis Viollet, precum și pe alți pasageri. Povestea accidentului a fost subiectul filmului United, realizat în 2011.
16 iulie 1960: opt fotbaliști ai naționalei Danemarcei mor într-un accident survenit tot la decolare, în Kastrup (Danemarca).
15 februarie 1961: un aparat al companiei aeriene belgiene Sabena s-a prăbușit în apropierea aeroportului din Bruxelles. În timpului unui viraj, comenzile avionului s-au blocat, iar câteva clipe mai apoi aeronava s-a prăbușit. În accident au murit 72 de pasageri, 18 dintre ei fiind componenți ai lotului american de patinaj artistic care se îndreptau spre Praga, pentru a participa la Campionatul Mondial.
Tragedia din Anzi
13 octombrie 1972: aparatul Fairchild FH-227 al forțelor aeriene din Uruguay s-a prăbușit în Anzi. La bordul său se aflau componenții echipei de rugby Old Christians din Montevideo, care urmau să dispute un meci în Chile, precum și rude și prieteni ai acestora. Din cei 45 de pasageri și membri ai echipajului, 12 au murit în momentul prăbușirii, iar 17 din cauza rănilor. După mai bine de două luni, pe 22 decembrie, cei 19 supraviețuitori au fost salvați. Ei au petrecut tot acest timp la o altitudine de 3.600 de metri, în frig. Cum nu mai aveau alimente, au fost nevoiți să se hrănească cu… trupurile celor prinși de o avalanșă pe când dormeau în resturile fuselajului. După impresionanta poveste s-a scris o carte și s-a făcut un film, ”Alive”.
6 octombrie 1976: două bombe plasate de un grup anticastrist explodează la bordul avionului DC-8 al companiei Cubana de Aviacion: 70 de morți, printre care 24 de membri ai echipei cubaneze de scrimă.
11 august 1979: o coliziune aeriană produsă la Dniprodzerjinsk (Ucraina), între două avioane Tupolev 134 AK ale companiei sovietice Aeroflot, a făcut 178 de victime. La bordul zborului Donețk – Minsk se aflau și 17 componenți ai echipei de fotbal Pahtakor din Tașkent, oraș aflat în Uzbekistan.
Moare inițiatorul raliului Paris – Dakar
14 ianuarie 1986: în timpul ediției din 1986 a raliului-raid Dakar, o furtună de nisip a doborât un elicopter plecat în căutarea unor concurenți rătăciți în nordul Africii. Printre cei care au pierit în accident s-a numărat și Thierry Sabine, inițiatorul și directorul competiției. Cum condițiile meteo erau dificile, iar vizibilitatea redusă, pilotul a coborât prea mult aparatul de zbor. Acesta a lovit o dună de nisip și s-a dezintegrat.
14 martie 1980: 13 membri ai echipei americane de box pier în urma prăbușirii avionului Iliușin care asigura legătura dintre Okecie și Varșovia.
17 februarie 1982: actualul președinte al lui Bayern, Dieter Hoeness (trecut între timp și pe la pușcărie pentru fraudă fiscală) pe atunci de nici trei ani manager, supraviețuia miraculos și singur prăbușirii avionului care transporta alte trei persoane la Hanovra. Avea să mărturisească că accidentul l-a schimbat: “Mi-a fost dăruită o nouă viață atunci. Sonnyboy-ul din mine murise”.
8/9 decembrie 1987: 43 de oameni din staff și fotbaliști de la Alianza Lima, cea mai prestigioasă echipa de Peru, își pierd viața după ce avionul lor se prabușește în ocean.
27 aprilie 1993: componenții echipei de fotbal a Zambiei se îndreptau spre Senegal, pentru un meci de calificare la Campionatul Mondial de fotbal din 1994. La prima oprire pentru realimentare, la Brazzaville, avionul militar în care se aflau a avut probleme de motor… Cu toate acestea, zborul a continuat. După a doua escală, la decolare, motorul defect a luat foc. Dintr-o eroare, pilotul a oprit propulsorul care funcționa corect, iar aeronava s-a prăbușit în apă, la 500 de metri în larg. În catastrofa aeriană au pierit 30 de pasageri și membri ai echipajului, inclusiv cei 18 fotbaliști.
Moare Colin McRae
15 septembrie 2007: aflat la manșa unui elicopter, pilotul scoțian de raliuri Colin McRae, în vârstă de 39 de ani, s-a prăbușit pe proprietatea acestuia aflată la doi kilometri nord de Lanark. Alături de campion a murit atunci și fiul său de 5 ani și jumătate.
Dispare o echipă de hochei pe gheață