MENIU CAUTĂ
26 Mar. 2003 22:00

10 milioane $ ca sa nu ucida

Distribuie

Biografia lui Dragos Ciupercescu poate ascunde o eventuala motivatie a transformarii lui dintr-un militar oarecare in primul terorist din Romania. El a copilarit pe str. Suzana, din cartierul Rahova si a trait acolo pana in septembrie anul trecut, cand a vandut casa. Unii vecini sustin ca "au ramas trasniti" cand au aflat ca a fost arestat, pentru ca il considerau "un baiat cuminte care isi vedea de treaba lui". Vecinii de vizavi, sotii Pometcu, si-au amintit ca Ciupercenii erau oameni seriosi si discreti: "Intrau in curte, incuiau poarta si nu prea stateau de vorba cu oamenii. In atatia ani, noi n-am intrat nici macar o data in casa lor". Alti vecini spun insa ca Dragos Ciupercescu era un individ brutal, care facea parte dintr-o gasca si pe care lumea il ocolea. Unul dintre ei sustine ca, in urma unei dispute violente, l-a reclamat la superiorii sai de la unitatea militara. "Partizanii" lui Ciupercescu cred ca necazurile l-au adus in aceasta situatie. Omul a ramas fara serviciu, nevasta a divortat si a luat cu ea si copilul. Cealalta tabara conchide insa ca barbatul si-a meritat soarta.
La cativa ani dupa moartea tatalui, Dragos Ciupercescu senior, familia a vandut si locuinta si terenul. In locul casei de pe strada Suzana, la numerele 5-7 a ramas o gramada de caramizi. O vecina bine informata ne-a explicat ca acum "Ciuperceanca" - asa ii spunea Aureliei, mama lui Dragos - sta impreuna cu fiica ei, Crina. "Batrana era foarte bolnava. Si-au cumparat o casa, undeva in spatele pietei Rahova si un apartament". Familia lui Dragos ar fi trebuit sa se mute pe strada Cucuteni, insa locuinta nu e inca terminata. Ciupercescu statea la bloc, in abia-cumparatul apartament cu doua camere de pe strada Vedea din Ferentari. De aici l-au ridicat politistii duminica. Acum usa este sigilata si pazita de doi agenti de la Sectia 18.
La scurt timp de la concedierea lui Dragos Ciupercescu din randul Armatei, in 1999, tatal sau a decedat. Se pare ca tanarul a avut o legatura afectiva puternica cu parintele. Anchetatorii au aflat ca vizita des mormantul din Cimitirul Ghencea Civil. Oare din ce motive o facea? De dorul tatalui disparut sau pentru ca locul de veci ascundea munitia furata in august 2000. Marti seara, cand, incatusat, teroristul a scos dintr-o gropita adanca de 20 de cm tot arsenalul furat din unitatea militara, a fost ultima vizita a sa la mormantul tatalui.

Noi acuzatii impotriva arestatului

Cand a fost arestat, luni, Dragos Ciupercescu era acuzat doar pentru ca a amenintat „cu folosirea materialelor explozive pentru a tulbura ordinea publica si a crea stari de panica”, fapta pentru care risca intre 5 si 20 de ani de puscarie. Ieri, dupa ce anchetatorii au dovedit ca el este teroristul de la „Jean Monnet”, procurorii au extins cercetarile, Ciupercescu fiind invinuit acum si de tentativa la omor calificat si omor deosebit de grav si de nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Pe Ciupercescu il paste insa si acuzatia de furt.

Comentarii