Mergi direct la conținut »
100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Regatul României

Acum un secol, pe data de 28 noiembrie, Congresul General al Bucovinei adopta, la Cernăuţi, moţiunea privind "Unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei, în vechiile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru cu Regatul României".

În anul 1918, regele Ferdinand I a consfințit actul unirii Bucovinei cu România, după ce doi reprezentanţi ai acestei provincii istorice au intrat în Guvernul României, potrivit romania-actualitati.ro.

Parlamentul român, întrunit în şedinţă solemnă la 29 decembrie 1919, a confirmat actul Unirii. „Un ceas mare!”, scria Regina Maria în jurnalul său, consemnând momentul unirii Bucovinei cu România.

Unirea Bucovinei cu Ţara a fost urmată şi încununată de actul istoric de la 1 decembrie 1918, când a avut loc Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia care a hotărât Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

FOTO ziuadecj.realitatea.net.


Şedinţă solemnă la Parlament, dedicată Centenarului. Klaus Iohannis: „Mergem în direcția corectă?”; Viorica Dăncilă: „Lansez un mesaj de pace către președintele României”


 

Close
Închide
  Close