Autoritatile fac eforturi disperate pentru evacuarea romanilor surprinsi de lupte in Liban. Ultimele date detinute de Ministerul de Externe arata ca aproximativ 1.000 de cetateni romani, turisti sau rezidenti, se aflau in aceasta tara in momentul izbucnirii conflictului. Peste 100 de romani s-au intors de vineri in tara. Presedintele Basescu i-a convocat ieri la Palatul Cotroceni pe toti reprezentantii institutiilor implicate, pentru gasirea imediata a unor solutii de repatriere. Aceasta ar putea incepe azi, cel mai devreme.
Pana ieri, 330 dintre romanii aflati in acest moment in Liban solicitasera ambasadei noastre la Beirut evacuarea de urgenta. Alti 125 de romani au reusit deja de vineri seara sa iasa din zona de conflict. Unul dintre cei care au scapat de calvarul din Liban a fost Codrut Seres (foto medalion), ministrul economiei. El s-a trezit pe neasteptate in prima linie a frontului. Aflat in vizita oficiala in Liban, Seres a fost nevoit joi sa-si intrerupa brusc programul. ”Prima zi, cea de miercuri, a decurs normal, nimic nu prefigura ce avea sa urmeze. Joi dimineata, la ora 6.00, hotelul a fost zguduit de cateva explozii puternice. Am deschis imediat televizorul si am aflat ca aeroportul, situat nu foarte departe, era bombardat”, ne-a povestit Seres, transformat dintr-o data, fara voia lui, in martor de razboi. In ciuda panicii create, tanarul ministru si-a pastrat sangele rece.” Am contactat imediat Ambasada Romaniei la Beirut si am decis anularea tuturor intalnirilor programate. Principala mea preocupare devenise gasirea variantelor de plecare in conditii de securitate. Cu avionul nu mai era posibil”, spune ministrul economiei. S-au luat in calcul doua variante pentru trecerea in Siria, de altfel singura destinatie rutiera posibila: traversarea Libanului spre partea de est, pe Valea Bekaa, pe autostrada Beirut – Damasc sau prin partea de nord, pe traseul Beirut – Tripoli – granita libanezo-siriana. ”Am ales a doua varianta, desi mult mai lunga, deoarece pe Valea Bekaa actioneaza militiile Hezbollah. Si am fost inspirati, pentru ca la cateva ore dupa aceea, autostrada Beirut – Damasc a fost bombardata”, marturiseste Seres. Protejata de o masina a politiei militare, delegatia romana, imbarcata in trei autoturisme, a plecat la ora 14.00 din Beirut si, dupa numai trei ore, a trecut granita in Siria. Peste alte cateva ore, granita din nord avea sa se inchida.
Nicolae Bara: “Am avut o imagine apocaliptica la granita cu Siria”
Parlamentarul PD Nicolae Bara, aflat in momentul inceperii bombardamentelor in nordul Libanului, impreuna cu familia si colegul sau de partid Jan Vraciu, ne-a povestit si el momentele teribile prin care a trecut. ”A fost groaznic”, spune Bara, proaspat scapat din zona fierbinte. ”De zece ani fac afaceri cu libanezii. Am deschis aici multe abatoare si, din septembrie, urma sa aduc muncitori romani, dar, acum… Cand am auzit ca a fost bombardat aeroportul, mi-am luat familia si ne-am indreptat spre granita cu Siria, singura ramasa nebombardata. Aici, am avut o imagine apocaliptica: mii de oameni, cu aspiratoare, masini de spalat si ce-au mai putut sa ia, stateau la coada ca sa iasa din tara. Am stat si noi ore in sir cu ei, in coloana. La ora 2.00 dimineata, am reusit sa iesim din Liban. Acum, ne aflam in aeroportul din Istanbul, iar diseara (n.r. ieri seara) vom ajunge in Romania. In momentul de fata, Libanul e o tara inchisa, deoarece toate granitele au fost bombardate”, ne-a povestit ingrozit deputatul PD, in timp ce se afla in aeroportul din Istanbul.