Sunt cam 1.200 de piese, toate din aur. Au forme care de care mai ciudate: de soparle, de catei in miniatura, de pana, de tun sau de balerina. Asa au fost extrase din adancul pamantului, cu sute de ani in urma. Toate formeaza acum cea mai mare colectie de aur neprelucrat din Europa si sunt gazduite de Muzeul aurului din localitatea Brad, judetul Hunedoara.


Micuta asezare de munte adaposteste o adevarata comoara. La Brad, in singurul muzeu al aurului din Romania, nici nu stii in care din cele 8 sali sa intri mai intai. Trei dintre ele adapostesc exclusiv piese din aur, extrem de valoroase.

”De-a lungul timpului aici au fost adunate 1.200 de piese din aur nativ, adica neprelucrat, deosebit de frumoase, care s-au pastrat in aceeasi forma ca acum sute de ani in urma, cand au fost extrase din pamant”, ne explica geologul Georgeta Dulgheru. Femeia in varsta de 41 de ani, care este si ghidul muzeului, adauga, mandra, ca si ea a participat in mai multe randuri la extragerea aurului din maruntaiele pamantului.

„Stiu pe dinafara toate galeriile aurifere”


”Stiu pe dinafara toate galeriile aurifere din Brad care, din pacate, astazi sunt inchise din lipsa banilor pentru exploatare. In acest muzeu insa se mai pot vedea si astazi cateva exemplare unice in lume. Cele doua soparle de aur, de exemplu, au fost pe la mai multe expozitii din intreaga lume si sunt asigurate contra fabuloasei sume de doua milioane de lire sterline. Balerina, pana lui Eminescu, Cainele si Calutul de aur precum si lupa lui Nicolae Ceausescu comandata special de acesta, sunt doar cateva din piesele de rezistenta ale muzeului. In total sunt aici cateva kilograme de aur neprelucrat, cu o puritate de 12-18 karate. Valoarea lor este insa foarte mare, dar ne ferim sa o facem publica de frica hotilor”, ne-a mai spus ghidul.


Potrivit celor spuse de geologul Georgeta Dulgheru, muzeul are o vechime de peste 100 de ani, dar in ultimii 20 de ani nu s-a mai interesat nimeni de soarta lui. Lucru care a inceput sa se simta si sa se vada. Pe cat de frumoase sunt exponatele, pe atat de jalnic arata cladirea care le adaposteste. Ploaia a facut adevarate gauri prin tavan, iar sticla vitrinelor este lipita pe alocuri cu banda adeziva.

”Din cauza lipsei banilor acest muzeu va fi inchis. Anul trecut au fost extrase ultimele grame de aur. Mineritul de aur e mult mai costisitor si mai dificil decat cel de carbune, spre exemplu. Dintr-o tona de minereu excavat se scoate in final un singur gram de aur. Acum aceasta meserie e pe cale de disparitie aici in localitate”, ne spune oftand cea care se ocupa in prezent de putinii turisti ce vor sa viziteze muzeul.

Vara vin aproximativ 20.000 de vizitatori, dar iarna, din cauza conditiilor dificile de acces, trec saptamani bune fara ca muzeul sa fie vizitat de picior de turist. Din putinii bani pe care reusesc sa-i stranga abia isi pot plati facturile de electricitate si firma care asigura paza muzeului. S-a renuntat si la femeia de serviciu, atributiile acesteia fiind preluate de ghidul muzeului.


„Ma zbat sa-l includ in circuitul turistic”


”Nu ma deranjeaza sa fiu si geolog, si ghid, si femeie de serviciu atat timp cat acest muzeu este deschis. Vreau sa va spun ca de ani de zile ma zbat sa includ acest muzeu intr-un circuit turistic pentru ca, aici, in Brad, inca mai pot fi folosite galeriile aurifere din perioada romana. Cu ajutorul unei investitii serioase acestea pot fi redeschise si date spre vizitare”, mai spune Georgeta Dulgheru.


Lupa de aur pentru Nicolae Ceausescu


Lupa din imagine a fost facuta, la comanda, pentru Nicolae Ceausescu chiar in anul 1989. A venit revolutia si dictatorul nu a mai apucat sa primeasca obiectul lucrat in aur. Lupa e acum piesa de muzeu.
Cele doua “soparle” din aur sunt asigurate pentru doua milioane de lire sterline

Piesa din imagine a fost numita “Tunul lui Avram Iancu”
“Cainele si Calutul” sunt printre cele mai apreciate piese ale colectiei
Acest obiect din aur a fost botezat “Pana lui Eminescu”

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”
GSP.RO

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”

Horoscop 17 noiembrie 2019. Este o zi încărcată de sensibilitate, pentru Tauri
HOROSCOP

Horoscop 17 noiembrie 2019. Este o zi încărcată de sensibilitate, pentru Tauri