Executați la fața locului, într-un video șocant distribuit pe rețelele sociale

Banda i-a ținut pe aceștia prizonieri într-un șanț al minei din zona Poderosa, în provincia Pataz, la nord de capitala Lima. Timp de o săptămână au trimis mesaje amenințătoare familiilor minerilor.

O fotografie publicată de Poliția din La Libertad pe 4 mai 2025 prezintă ofițeri de poliție lângă cadavrele a 13 muncitori găsiți morți într-o mină de aur din Pataz, nord-vestul Peru, in imagine se vad mai multe cadavre în saci de culoare așbastră, cu 4 polițisti care stau în picioare în interorul minei
O fotografie publicată de Poliția din La Libertad pe 4 mai 2025 prezintă ofițeri de poliție lângă cadavrele a 13 muncitori găsiți morți într-o mină de aur din Pataz, nord-vestul Peru. Foto: Profimedia Images

Potrivit site-ului de știri peruan Diario Correo, un videoclip înfiorător, care a apărut pe rețelele sociale, arată momentul în care minerii au fost executați la punctul de impact de către răpitori. Nu este clar ce i-a determinat pe criminalii să comită acest act violent, dar violența care crește în această zonă a fost un semn clar al escaladării criminalității.

Atacurile criminalilor asupra minei, o problemă din ce în ce mai mare

În ultimii ani, atacurile criminale asupra minelor din Peru au crescut alarmant. Compania Poderosa, care angajează 8.000 de persoane, a făcut public un comunicat de presă în care și-a exprimat nemulțumirea față de lipsa de acțiune a poliției, care nu a reușit să prevină mineritul ilegal.

Alex Marcu rupe tăcerea după moartea Teodorei. Ce se întâmplă cu Emma, fetița lor de trei ani: „Sunt un tată singur”
Recomandări
Alex Marcu rupe tăcerea după moartea Teodorei. Ce se întâmplă cu Emma, fetița lor de trei ani: „Sunt un tată singur”

„Climatul de violență continuă să escaladeze în regiune”, a spus compania, potrivit sursei citate.

Începând din 2020, mineritul ilegal a pus stăpânire pe mai multe mine ale companiei Poderosa, forțându-i să abandoneze unele operațiuni și punând în pericol siguranța fizică a angajaților lor și a minerilor artizanali. În luna martie, criminalii care lucrau împreună cu minerii ilegali au atacat contractorii companiei în apropierea ravinei La Ciénaga din districtul Pataz, ucigând două persoane.

Crima organizată operează cu libertate absolută în Peru

De asemenea, grupurile de mineri ilegali au aruncat în aer o torță de înaltă tensiune care alimenta minele și au încercat să „invadeze” mai multe locații ale minei. Compania a declarat că nici poliția și nici armata nu au reușit să preia controlul asupra zonei și a cerut guvernului să restabilească ordinea.

„Mineritul ilegal și crima organizată operează cu libertate absolută”, a spus compania.

Peru este unul dintre cei mai mari producători de aur din lume, extrăgând mai mult de 100 de tone pe an, adică aproximativ 4% din oferta anuală globală de aur.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.