De Marian Păvălașc,

O pagubă de până la un milion de euro, constând din impozitul pe profit neplătit, de clubul de fotbal Oțelul Galai, deținut din 2012 de o firmă controlată de Dan Grigore Adamescu, este una dintre ultimele lovituri date de milionarul care deținea o avere estimată între 600 și 850 de milioane de euro. Reamintim că omul de afaceri a decedat pe 24 ianuarie în timp ce se afla internat sub pază într-un spital privat. Adamescu ispășea o pedeapsă de patru ani și patru luni de închisoare primită anul trecut pentru măsluirea unor insolvențe.
În anul 2012, Dan Grigore Adamescu prelua clubul Oțelul Galați, campiona României din anul precedent și fostă participantă în Champions League în toamna lui 2011. Firma TNT Group, care era controlată de milionar, prelua clubul de la ArcelorMittal la acel moment.

Impozite driblate cu polițe de asigurare

La sfârșitul anului 2012, clubul avea în conturi, după ce plătise datoriile și primele pentru câștigarea campionarului, o sumă de patru milioane de euro. Banii erau proveniți de la forul european și din drepturile de televiziune.
Adamescu a decis să scoată banii din cont și să-i ducă la Astra Asigurări, compania controlată tot de milionar. Deși autoritățile locale, prin fostul primar al Galațiul, Marius Stan, l-au acuzat pe omul de afaceri că a devalizat clubul, milionarul a prejudiciat și bugetul de stat.

Conform normelor fiscale, pentru cele patru milioane de euro care erau în cont, Oțelul Galați trebuie să plătească un impozit pe profit între 700.000 de euro și un milion de euro. Suma varia în funcție de modul cum erau încadrate veniturile, ne-a explicat un expert fiscal, însă este clar că trebuie să se plătească impozit, ne-a mai precizat acesta.

Cum au dispărut patru milioane

Firmele lui Adamescu au evitat plata taxelor prin niște contracte măsluite, în opinia lui Marius Stan, care nu aveau acoperire reală. Astfel, cele patru milioane de euro de la finalul anului 2012 care constituiau profit au fost scoase și transferate la o societate de asigurări.
Marius Stan susține că, în 2012, între Astra Asigurări și Oțelul Galați au fost încheiate șase polițe de asigurări. Primele de asigurare plătite de club către compania Astra, deținută de Adamescu, au fost împărțite de așa natură încât totalul să ajungă fix la 4 milioane de euro.

Cu toate acestea, reprezentanți ai Ministerului de Finanțe și ai ANAF Galați ne-au precizat că nu au vreun dosar în lucru privind tranzacțiile dintre Oțelul Galați și Astra Asigurări pentru că nu au avut vreo sesizare în acest sens. Astfel de contracte sunt verificate doar în urma unor controale amănunțite, care nu a fost cerut de nimeni.

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
GSP.RO

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...

Horoscop 26 mai 2020. Leii se bucură de compania plăcută a unor apropiați
HOROSCOP

Horoscop 26 mai 2020. Leii se bucură de compania plăcută a unor apropiați