Mergi direct la conținut »
Euroins, City Insurance și Asirom, preferate de români pentru asigurările RCA. Acesta au vândut împreună mai bine de două treimi din asigurările auto în primele șase luni
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Euroins, City Insurance și Asirom, preferate de români pentru asigurările RCA. Acesta au vândut împreună mai bine de două treimi din asigurările auto în primele șase luni

Euroins, City Insurance și Asirom, preferate de români pentru asigurările RCA. Acesta au vândut împreună mai bine de două treimi din asigurările auto în primele șase luni

Euroins, City Insurance și Asirom au acoperit împreună, în primele șase luni ale anului, 71% din polițele de răspundere civilă auto (RCA), după ce anul trecut aveau doar 54% din total în același interval, potrivit unui raport realizat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

De Daniel Ionașcu,

Raportul arată că sectorul asigurărilor a crescut în primul semestru cu 8% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la prime brute subscrise de 5,04 miliarde de lei.

Din această sumă, 3,97 miliarde de lei le reprezintă asigurările generale, aceste urcând cu 2%, în vreme ce asigurările de viață au avut o ascensiune de 36%, până la 1,07 miliarde de lei.

Prea puține companii din care să alegi

Numai că există și îngrijorări. ”Din analiza datelor raportate de societăţile de asigurare reiese faptul că piața asigurărilor din România este caracterizată de un grad ridicat de concentrare. În prima jumătate a anului 2017, 88% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăți de asigurare din cele 31 de societăți care desfășurau, la 30.06.2017, activitate de sigurare/reasigurare”, arată ASF.

Asigurările RCA reprezintă în continuare cel mai mare segment al pieței, acestea atingând valoarea de 2,041 miliarde de lei.

”În anul 2016 și în primul semestru al anului 2017, societățile cu cea mai mare pondere în piața de asigurări RCA erau Euroins, City Insurance și Asirom, care dețineau împreună peste jumătate din piață (54% la 31.12.2016 și 71% la 30.06.2017)”, mai arată instituția.

Reamintim, polițele de asigurări obligatorii auto s-au ieftinit cu 45% după intrarea în vigoare a noii legi RCA. Aceasta aduce mai multe noutăți, între care fixarea unui tarif de referință, sistemul bonus-malus și decontarea directă.

Sectorul asigurărilor auto a fost zguduit de mai multe scandaluri în ultimii ani, odată cu intrarea în faliment a Astra Asigurări și Carpatica Asig, în vreme ce transportatorii au protestat de mai multe ori împotriva scumpirii polițelor RCA.

Profit de 260 de milioane de lei

Raportul ASF mai arată că sectorul asigurărilor a înregistrat un profit net de 260,3 milioane lei, în creştere cu 115% faţă de perioada similară a anului trecut.

De asemenea, asigurătorii au plătit 2,032 miliarde de lei, din care 1,958 miliarde pentru asigurări generale și 74,5 milioane de lei aferente celor de viață.

Asigurările de locuințe scad

În privința asigurărilor de locuințe, atât obligatorii, cât și facultative, în prima jumătate a anului a fost consemnată o scădere de 10% a primelor brute subscrise. Defalcat, se constată o scădere de 2% la cele obligatorii și de 13% la cele facultative.

La 30 iunie 2017, pe piața asigurărilor activau 11 sucursale, dintre care 8 pe segmentul asigurărilor generale si 3 pe asigurări de viață.

“Piața de asigurări din România pe fondul unei bune capitalizări este dominată încă de asigurările generale (în special de cele auto), dar totodată se remarcă o tendinţă susţinută de creştere a segmentului asigurărilor de viaţă. Acesta este un semnal că piața intră într-o etapă nouă de dezvoltare pe baze sustenabile, ceea ce reprezintă o schimbare de paradigmă de la asigurarea protecției împotriva riscurilor către creșterea interesului consumatorilor pentru instrumente de protecție și acumulare”, a afirmat, într-un comunicat, Cornel Coca Constantinescu, vicepreședintele ASF responsabil cu supravegherea pieței asigurărilor.

Close
Închide
  Close