MENIU CAUTĂ
11 Sep. 2016 23:12 , de Sorin Golea

2.047 de şcoli nu au aviz sanitar. Și nici nu vor să îl obţină!

Distribuie

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a prelungit până la data de 20 septembrie termenul până la care şcolile mai pot solicita finanţări necesare autorizării sanitare de funcţionare. Sunt în situaţia de a fi închise, pentru lipsa unor astfel de avize sanitare, 2.047 de unităţi de învăţământ. Acestea ştiau din ianuarie că există bani pentru acest proiect, dar au avut alte priorităţi.

În luna ianuarie, MDRAP a anunţat că finanţează şcolile care nu aveau aviz sanitar din diferite motive, în special pentru că au closete în curte, nu toalete. Din ianuarie până acum, din totalul de 3.471 de şcoli fără aviz, doar 381 au trimis proeictele corect şi au primit banii. Alte 1.043 de şcoli au început deja lucrările din alte surse de finaţare, au fost desfiinţate, au fost comasate, sau au obţinut deja autorizarea de funcţionare. În sfârşit, restul de 2.047 fiind unități pentru care cererea de finanțare nu a fost depusă sau a fost depusă cu documentație incompletă. Astfel, în acest moment au rămas nealocate fonduri în valoare de 800.000.000 de lei, adică 66% din fondul total al proiectului.

Primarii au alte priorităţi decât să facă dosare de aviz sanitar

O primă analiză a MDRAP arată că principala cauză a slabei accesări a fondurilor disponibile este legată de administrația locale care administrează şcolile: unele primării, mai ales din mediul rural, fie nu ştiu să pregătească proiecte – caz în care ar putea cere, totuşi, ajutor -, fie derulează lent procesul de pregătire a documentelor, fie au o altă prioritizare a solicitărilor de finanțare. Această problemă este întâlnită nu doar în cazul școlilor, ci în general pentru investiții în plan local. Altfel spus, interesul primarului poate fi altul decât obţinerea avizului sanitar pentru şcoala comunei – şi atunci îşi vede de interes!

”Harta şcolilor” va arăta stare infrastructurii din învăţământ

Pentru a trece de aceste anomalii, guvernul intenţionează să împingă de la spate autorităţile locale prin formarea unor echipe guvernamentale de asistenţă tehnică şi dezvoltarea unor proiecte-tip care să urgenteze pregătirea dosarelor. De asemenea, Ministrerul Educaţiei pregăteşte un document privind starea tuturor unităţilor de învăţământul românesc, pentru a şti cu exactitate care este starea infrastructurii în educaţie şi cauzele acesteia.

Conform legii, avizul sanitar este unul fără de care unitatea nu poate funcţiona. Altfel spus, în acest moment 2.047 de unităţi de învăţământ funcţionează ilegal şi riscă să fie închise…

Citește mai multe despre Anul școlar și scoli pe Libertatea.

Comentarii