MENIU CAUTĂ
29 Mai. 2006 06:12

200.000 de elevi sunt asteptati in iunie la Testarea Nationala

Distribuie

Elevii de clasa a VIII-a mai au doua saptamani de scoala, apoi intra in emotiile sesiunii de Testare Nationala. Pana atunci, discotecile, restaurantele si statiunile vor fi pline pentru ca incep petrecerile de ”ramas bun”.


Statiunile de pe litoral si de la munte, discotecile si localurile de lux sunt rezervate deja pentru banchetele absolventilor. Parintii au scos din portofel sume intre 1 si 4 milioane pentru ca odraslele lor sa se poata distra.


Saptamana aceasta elevii sunt ocupati cu balurile


”La clasa fetitei mele s-au cerut initial 4 milioane lei, dar am protestat si suma a fost mult micsorata la 1,3 milioane. Sumele si le stabilesc parintii, iar profesorii si conducerile scolilor sunt obligati sa refuze orice implicare. Banchetul fiicei mele va fi organizat la Intercontinental”, ne-a declarat Cristian Alexandrescu, inspector scolar general Bucuresti, la randul lui parinte de absolventa. Seful scolilor din Capitala spune ca toate secretarele sunt sub lupa in aceasta perioada, pentru a le surprinde in cazul ca ”intind mana” pentru bani sau cadouri.


La simularea probelor la Testarea Nationala din martie, rezultatele au fost extrem de proaste, dar de regula elevii nu iau in serios aceasta verificare a cunostintelor. Daca ar fi fost examen real, mai putin de 50% ar fi promovat toate probele, spun cifrele oficiale ale Ministerului Educatiei. De pilda, in Capitala, din 14.800 de participanti, doar 22 de copii au stiut de nota 10,00 la Limba romana si doar 44 la Matematica. Cristian Alexandrescu si profesorii din Bucuresti sunt foarte ingrijorati: o treime dintre elevii de clasa a VIII-a nu au promovat inca toate disciplinele. ”La simularea din martie, jumatate dintre candidati nu au trecut de proba de Limba si literatura romana, iar 45% nu au trecut de Matematica”, ne-a declarat Adrian Stoica, directorul Serviciului National de Evaluare.


El ne-a mai spus ca subiectele din acest an vor aborda doar temele mari, nimic de amanunt. La Istorie, de pilda, subiectele vor urmari doar marile evenimente si personalitati, iar la Geografie – formele importante de relief, raurile si orasele mari.


Se vor acorda puncte si la raspunsuri partiale


O alta noutate in acest an va fi baremul de corectare mai amanuntit, astfel incat sa se poata acorda punctaj si pentru raspunsuri partiale.


Calendarul probelor


– 9 iunie – Ultima zi de scoala pentru absolventii clasei a VIII-a
– 19 iunie – Limba si literatura romana
– 20 iunie – Limba si literatura moderna
– 21 iunie – Matematica
– 22 iunie – Istoria romanilor sau, la alegere, Geografia Romaniei
– 25 iunie – Afisarea rezultatelor (pana la ora 16,00)
– 25 iunie – Contestatii, intre orele 16,00 si 20.00
– 26-28 iunie – Rezolvarea contestatiilor
– 26-29 iunie – Inscrierea la repartizarea computerizata in licee si scoli de arte si meserii

Comentarii