MENIU CAUTĂ
07 Dec. 2017 15:08 , de Cristina Sterian

Peste 1.500 de copii din Vrancea au părinții plecați la muncă în străinătate. Numărul real e mult mai mare

Distribuie

Sărbătorile se petrec în familie: o spun mereu cei care au îi au alături pe cei dragi, însă Dumnezeu ştie ce este în sufletele copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. În judeţul Vrancea, de pildă, oficial sunt peste 1.500 de copii care cresc fără unul sau ambii părinţi, pentru că aceştia au luat calea străinătăţii.

Părinții preferă să ia drumul străinității, unde au şansa unui câştig decent, au şansa unui salariu din care reuşesc să-şi ducă zilele acolo, departe de ţară, dar mai ales reuşesc să trimită bani acasă, unde copiilor lor să nu le lipsească nimic.

Cifrele nu reflectă însă realitatea, întrucît în aceste statistici sunt doar copiii ai căror părinţi au declarat autorităţilor că pleacă în străinătate şi îi lasă pe cei mici acasă, în grija rudelor.

'Din raportările existente, în trimestrul al doilea al anului 2017, s-au regăsit un număr de 1.550 de copii cu părinții plecați în afara țării, dintre aceștia 366 de copii au ambii părinți plecați peste granițe', a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Vrancea, Alina Lăscan.

În timp ce la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea sunt, în statistici, doar 1.550 de copii cu părinții plecați la muncă peste granițe, datele centralizate la nivelul Inspectoratului Școlar arată că peste 4.000 de elevi au părinții departe de ei. Dar, și în acest caz cifrele sunt departe de realitate, pentru că nu iau în calcul copiii care au abandonat școala, pe cei de vârstă mici, neînscriși la școală ori la grădiniță și nici pe aceia care au vârsta de școală însă nu frecventează cursurile nici unei unități de învățământ.

Psihologii spun că pentru copii plecarea părinților departe de ei, chiar dacă adulții merg la muncă în străinătate pentru a le oferi odraslelor lor o viață normală și tot ce le trebuie pentru a fi în rând cu ceilalți, e o adevărată dramă. Pentru mulți dintre acești copii, lipsa mângâierii mamei și siguranța dată de prezența tatălui zi de zi lângă ei se transformă în depresie.

'O mare tristețe îi caracterizează pe copiii care au părinții plecați în străinătate. Puțini copii  într-o astfel de situație nu plâng după părinții lor. Unii simt nevoia să epateze cu ce au: spun, uite ce telefon mi-au luat părinții, ori am blugi noi, adidași de firmă, dar toate acestea nu valorează nimic în ochii lor. Ajung la un moment să refuze cadourile de la părinți și cer doar să vină ei acasă. Din păcate, unii copii cu părinți plecați în afară au rezultate proaste la școală, ajung în anturaje care nu îi avantajează, puțini sunt cei care se refugiază în carte, din dorința de a ajuta și ei cumva la binele familiei', spune psihologul Maria Rădescu.

Psihologii atrag atenția, totodată, că tinerii și copiii ai căror părinți sunt plecați în străinătate ajung să aibă probleme pe termen lung, inclusiv ca adulți.

'Uneori, părinții le spun că vin din străinătate, și nu mai pleacă sau că îi iau la ei, dar nu se întâmplă asta, aceste minciuni care se repetă îi afectează la nivel emoțional pe copii și ajung să nu mai aibă încredere în oamenii din jur, să nu se mai atașeze de nimeni', mai spune psihologul.

Părinții care pleacă în străinătate și își lasă copiii în grija altor familii, fie că sunt rude apropiate, au obligația să raporteze acest lucru autorităților locale. Însă, nu se întâmplă întotdeauna așa, astfel că autoritățile județene nu au cum să dețină cifre clare, reale, care să arate amploarea fenomenului-părinți plecați la muncă peste granițe-și să cuantifice urmările acestui fenomen și efectele emoționale asupra copiilor care ajung să se simtă părăsiți, și nu de puține ori cad victime depresiei.

Citește și: VIDEO | De „Moş Nicolae', preotul Tănase a pus masa pentru un sat întreg

Loading...
Comentarii