MENIU CAUTĂ
, de Daniel Ionașcu

Consumul de energie al României a scăzut cu o treime în perioada 1996-2016, după ce industria fost tăiată la fier vechi. Polonia și Ungaria s-au eficientizat

Distribuie

Consumul de energie primară al României a scăzut cu o treime în perioada 1996-2016, arată datele Eurostat, citate de către Cursdeguvernare.ro. Scăderea masivă vine ca urmare a închiderii industriei grele. Consumul brut de energie include atât energia electrică, cât și energia termică sau transporturile și calculează atât petrolul, gazele naturale, cărbunii, uraniul etc, fiind un total al combustibililor consumați.

Industria grea a murit

În perioada 2006-2016, România este pe podiumul european al scăderii, după Grecia (-23,6%) și Malta (-22,5), ca urmare a crizei economice. Pe de altă parte aceste țări consemnaseră anterior creșteri de aceeași amploare.

Cu toate acestea, industria reprezintă în continuare circa 31% din Produsul Intern Brut al României (PIB), țara noastră fiind a doua cea mai industrializată țară din Uniunea Europeană, după Germania.

Cei mai mari consumatori de energie electrică din România sunt Alro și Arcelor Mittal. Alro deține combinatul de aluminiu de la Slatina, acesta fiind cel mai mare din sud-estul Europei, dar și o unitate de rafinare a aluminei la Tulcea.  Grupul Alro este deținut de către oligarhul rus Vitali Matchitski.

Arcelor Mittal deține în România combinatul siderurgic de la Galați, dar și combinatele de la Hunedoara, Roman și Iași. Grupul Arcelor Mittal este controlat de către miliardarul indian Lakshmi Mittal.

Polonia și Ungaria s-au eficientizat

Spre comparație, Polonia a consemnat un declin de doar 6% între 1996 și 2006 și o creștere de 3,2% între 2006 și 2016. Pe de altă parte, Polonia a fost singura țară din Europa care nu a fost afectată de criza economică declanșată în 2008.

Ungaria a consemnat o creștere de 3,7% a consumului brut de energie în 2006 față de 1996, dar apoi a scăzut cu 8% în 2016 față de 2006. Totuși, scăderea este mult mai mică decât cea consemnată de România.

Ba chiar este mai mică decât cea înregistrată de Germania, care a avut în 2016 un consum mai mic cu 9,8% față de 2006, ca urmare a eficientizării activităților.

Consumul brut de energie între 1996 și 2016 în Uniunea Europeană Sursa: Curs de Guvernare

Citește mai multe despre Benzină, energie, Eurostat, gaze naturale, motorina și petrol pe Libertatea.

Comentarii