MENIU CAUTĂ
14 Mar. 2018 16:59

Raport: Nivelurile actuale de rezistenţă antimicrobiană din România sunt îngrijorătoare

Distribuie

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea dă cărțile pe față în ceea ce privește igiena din spitale, prezentând la conferința  „Zilele igienei mâinilor în România” un raport european care scoate în evidenţă toate problemele pe care le are sistemul medical din România în acest moment din punct de vedere al igienei și al infecțiilor din spitale.

'Haideţi să vorbim despre concluziile raportului (Centrului European pentru Controlul și Prevenția Bolilor -ECDC n.r) . Concluziile raportului spun următoarele lucruri: este îngrijorător sau nu următorul lucru . Dar întreb de ce să fie îngrijorător? Pentru că România conform statisticilor la un număr de pacienţi care ies din spital are doar 1,4% infecţii asociate actului medical faţă de Germania care are 3,5%, la Danemarca care are 5,3%, Belgia 6,3%. Deci suntem foarte buni. Înseamnă că avem spitale foarte curate, că nu avem pacienţi cu infecţii asociate, înseamnă că totul merge strună în sistem. Concluzia finală a raportului totuşi o voi citi. Nivelurile actuale de rezistenţă antimicrobiană din România sunt îngrijorătoare. Este un raport ECDC. Este un raport care scoate în evidenţă toate problemele pe care sistemul medical din România în acest moment din acest punct de vedere le are', spune ministrul Pintea.

Sănătatea înseamnă şi curăţenie

Potrivit ministrului, un lucru este clar, sănătatea înseamnă şi curăţenie.  Iar, un sistem medical performant presupune pe lângă specialişti foarte buni, pe lângă echipamente medicale de înaltă performanţă şi respectarea regulilor de igienă, continuă ministrul.

Sistemul sanitar are foarte multe reguli , dar acestea trebuie şi respectate

Din păcate, sunt multe spitale care își desfăoară activitatea neținând cont de reguli, deși sunt foarte multe.

'Am constatat că sunt multe spitale unde nu prea se pune accent pe respectarea regulilor. Vreau să vă spun din experienţa mea, în calitate de manager de spital, că această curăţenie în spitale nu este direct proporţională cu fondurile. Şi pentru că suntem multe femei -ştiţi este ca o bună gospodină care chiar dacă nu are bani să cumpere cea mai scumpă mobilă, cele mai scumpe covoare poate să facă din locuinţa sa un loc primitor,  adaugă ministrul Sănătății.

Dar, actuala lege sancționează managerii care raportează infecții asociate actului medical, de aceea trebuie făcute unele schimbări în ceea ce privește indicatorii de performanţă.

Indicatori de performanţă ai managerilor vor fi schimbați,  poate într-un an

'Îmi veţi spune, probabil,  manageri de spitale că  sunteți sancţionaţi în funcţie de câte infecţii asociate actului medical raportați. Sigur, vom schimba aceşti indicatori de performanţă dar nu într-o lună, poate într-un an pentru că nu putem compara performanţa unui manager de la Spitalul din Borşa cu Spitalul Floreasca din Bucureşti. Va trebui să analizăm foarte bine. Aceşti indicatori vor fi bine structuraţi astfel încât să reflecte cu adevărat munca noastră a tuturor', anunță ministrul Sănătății.

Loading...
Comentarii