Mergi direct la conținut »
Tudorel Toader, despre raportul GRECO: ”Este unul facultativ; Expertul GRECO, în mod categoric, nu poate să treacă peste voinţa legiuitorului”
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Tudorel Toader, despre raportul GRECO: ”Este unul facultativ; Expertul GRECO, în mod categoric, nu poate să treacă peste voinţa legiuitorului”

Tudorel Toader, despre raportul GRECO: ”Este unul facultativ; Expertul GRECO, în mod categoric, nu poate să treacă peste voinţa legiuitorului”

Tudorel Toader, despre raportul GRECO: ”Este unul de orientare, facultativ; Expertul GRECO, în mod categoric, nu poate să treacă peste voinţa legiuitorului”, a spus ministrul, în plenul Senatului, miercuri.

De Valentina Postelnicu,

Ministrul Justiției a declarat că raportul GRECO, din păcate, a fost transformat într-o temă politică mult mediatizată şi cu prea multe inexactităţi.

”În ziua publicării raportului, cu ghilimelele de rigoare, am fost somat să public de îndată raportul, dacă nu, cu siguranţă am ceva de ascuns. Această somaţie venea aproape concomitent de la o anumită platformă, de la o asociaţie, de la o doamnă care a trecut prin Cabinetul de ministru al Justiţiei şi de la o altă doamnă al cărei nume prefer să nu îl public. Este regretabil dacă autorii somaţiei, cu ghilimelele, nu cunosc procedura GRECO, după cum este şi regretabil dacă o cunosc şi au prezentat-o tendenţios”, a spus Toader.

Potrivit ministrului, aceste preocupări din raportul GRECO se suprapun peste ceea ce CCR a stabilit deja.

”CCR a stabilit că înfiinţarea secţiei speciale (de anchetă a magistraţilor – n.r.) este în acord cu Constituţia. Raportul GRECO este unul de orientare, facultativ. Stabileşte standarde europene, dar expertul GRECO, în mod gategoric, nu poate să treacă peste voinţa legiuitorului naţional, verificată de către CCR, care a stabilit că reglementarea este în acord cu Constituţia”, a mai spus el.

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar
Recomandări

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar

 

Ministrul Justiţiei le-a cerut senatorilor să își păstreze „demnitatea” de legiferare, în acord cu specificul naţional, cu interesul naţional, respectând standardele constituţionale şi pe cele europene, menţionând că experţii GRECO nu i-au creat convingerea că profesional se ridică la nivelul conţinutului raportului.

„Îmi exprim speranţa faptului că raportul GRECO este opera exclusivă a experţilor GRECO, un raport realizat pe baza unei corecte documentări, fără eventuale contribuţii venite din spaţiul naţional. Am exprimat speranţa aceasta pornind de la o realitate şi n-am să spun decât un lucru – că eu personal am stat de vorbă la Ministerul Justiţiei cu experţii GRECO, nu mi-au creat convingerea că profesional se ridică la nivelul conţinutului raportului”, a mai spus Toader.

Ministrul Justiţiei a venit în fața senatorilor, miercuri, începând cu ora 10,00. Tudorel Toader participă la ‘Ora Guvernului, dezbaterea politică solicitată de grupul parlamentar PNL având ca temă “Implicaţiile raportului GRECO asupra imaginii justiţiei în România”.

Citește și: VIDEO/ Cicică din Solonț, mai aproape de un BMW adevărat. Crește toată vara curci pe muzică oltenească

Close
Închide
  Close