Curtea de Apel Suceava a admis, săptămâna trecută, apelul făcut de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava. Magistrații suceveni l-au condamnat pe Ovidiu Rusu la trei ani de închisoare pentru tăinuire, scrie Obiectiv de Suceava. Judecătorii au contopit pedeapsa pronunțată unor altora pentru alte infracțiuni și au aplicat cea mai grea pedeapsă de 10 ani de închisoare.
În total, după contopirea tuturor pedepselor, Ovidiu Rusu a fost condamnat la 225 de ani, 272 de luni şi 1.395 de zile de închisoare. Instanța a stabilit, însă, ca bărbatul din Rădăuți să execute o pedeapsă principală de 30 de ani de închisoare.
225 de ani de închisoare pentru escrocherii
Ovidiu Rusu, din Rădăuţi, a fost încarcerat în Penitenciarul Botoşani, după ce s-a dat drept preşedinte al Curţii de Apel Suceava. După ce a fost pus în libertate, a profitat de naivitatea a trei femei din Volovăţ pe care le-a păcălit spunând că ar fi procurorul Doru Țuluș sau adjunctul procurorului general al României. Astfel, individul a reușit să obțină zeci de mii de lei, notează sursa citată.
De la una dintre victime a primit 60.000 de lei, promițând că îi va influența pe judecători în așa fel încât femeia să obțină documente pentru o casă și 28 de ari de teren.
Rusu a încasat de la alte două femei suma de 11.500 de lei, după ce le-a convins că le va fi intabulată o suprafață de 50 de ari de teren și, mai apoi, a promis că a rezolva și pensionarea pe caz de boală a uneia dintre ele.
Bărbatul, condamnat la 225 de ani de închisoare, făcea escrocherii din celula pușcăriei
Ovidiu Rusu a fost închis în 2006 în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Botoşani, după ce s-a dat drept procuror DNA, dar şi reprezentant al Ligii de Apărare a Drepturilor Omului. Astfel, a reușit să păcălească trei persoane care i-au dat 920 de lei, respectiv 1.200 de euro, notează sursa citată.
Deși se afla în celula pușcăriei, individul le-a promis că o să aibă câștig de cauză în mai multe dosare aflate pe rolul instanțelor și că o să elibereze un tânăr din arestul Poliției.
Ovidiu Rusu a pus la cale o escrocherie de proporții, având mai multe cartele de telefon, cunoştinţe juridice, dar și ajutorul fratelui său de fratele său, aflat în libertate. Silvestru Rusu îi falsifica mai multe documente pentru da impresia că ar fi emise de unități de parchet sau de instanțe judecătorești.
Bărbatul din Rădăuți a pretins inclusiv că ar fi preşedintele Curţii de Apel Suceava sau procurorul general al Sucevei. I-au căzut în plasă numeroși naivi care i-au plătit comisioane uriașe, crezând că își vor elibera apropiații din închisoare sau să câștige procese în instanță.
Ovidiu Rusu a cerut cu titlu de plată a influenţei promise de la persoanele denunţătoare suma totală de 107.600 de euro şi 13.200 de lei. Individul a primit efectiv suma de 100.852 de euro şi 3.200 de lei, în vara lui 2009, când a fost trimis în judecată de procurorii DNA Suceava.
Între timp, Ovidiu Rusu a fost eliberat din penitenciar şi a reuşit să tergiverseze judecata, continuându-şi cariera așa zis „magistrat”.
Potrivit obiectivdesuceava.ro, Ovidiu Rusu a reuşit performanţa de a-l transforma în purtător de cuvânt, pe când era în penitenciarul din Botoşani, chiar pe Ioan Popovici – Coaţă, fostul patron al unui hotel din Suceava. Afaceristul a plătit zeci de mii de euro în conturile lui Ovidiu Rusu și ale fratelui său, Silvestru, crezând că banii vor ajunge, de fapt, la preşedintele Curţii de Apel Suceava, Cezar Hâncu. În realitate, frații Rusu falsificau diverse înscrisuri în numele instituției judiciare.
Ajuns la închisoare, Ioan Popovici – Coaţă a ajuns coleg în celulă cu Ovidiu Rusu.
sursă foto: Monitorul de Suceava
Citește și REPORTAJ/Cum își dădeau românii “check-in” și “like” acum 100 de ani: “Salutări și gurițe”. “Sunt tot supărată cum mă știți”-VIDEO
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro