MENIU CAUTĂ
11 Aug. 2018 02:05

Ce spun politicienii despre violențele din Piața Victoriei

Distribuie

Mai mulți politicieni au reacționat după violențele din Piața Victoriei, în care protestul Diasporei s-a transformat într-un adevărat război de stradă între huligani și jandarmi.

Deputatul Nicuşor Dan afirmă că ministrul de Interne, Carmen Dan, trebuie să răspundă public pentru „abuzurile” Jandarmeriei din Piaţa Victoriei.

Citește și:

„Ministrul Carmen Dan trebuie să răspundă public pentru abuzurile Jandarmeriei din seara aceasta, pentru gazele lacrimogene aruncate în locuri în care se ştie că se află de regulă copii şi persoane în vârstă (girafa din faţa muzeului Antipa) şi pentru tunurile de apă folosite abuziv. Nimic nu justifică reacţia disproporţionată a forţelor de ordine faţă de oamenii care protestau paşnic. Jandarmii aveau toate mijloacele pentru a-i reţine pe cei care incitau la violenţe şi nu au făcut-o. Folosirea violenţei nu trebuie tolerată nici de partea jandarmilor, nici de partea protestatarilor. Carmen Dan trebuie să răspundă public de ce Jandarmeria a scos pe stradă tot ce are mai înfricoşător în dotare”, a scris Nicuşor Dan pe Facebook.

El acuză faptul că „instituţiile statului sunt puse în slujba unui partid mafiot şi acţionează împotriva intereselor românilor”.

Deputatul PNL Gigel Ştirbu susţine că Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor din Piaţa Victoriei la ordinul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.

„Protestatarii din Piaţa Victoriei, gazaţi de Jandarmerie la ordinul lui Dragnea. Este inimaginabil ce se întâmplă în aceste momente în Piaţa Victoriei. Românii din Diaspora, cei care trimit anual miliarde în ţară, românii care au plecat în afară pentru că în ţara lor nu-şi permiteau un trai decent, românii care au venit să-şi salveze ţara, au fost întâmpinaţi de Dragnea&Co cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă. Ruşine, Liviu Dragnea! Ruşine, PSD!”, a scris Ştirbu, vineri, pe Facebook.

Preşedintele PMP Eugen Tomac a declarat, sâmbătă, că violenţa şi măsurile fără precedent ale Jandarmeriei sunt de neînţeles şi total condamnabile.

„Practicile aplicate de statul lui Ion Iliescu din anii ’90 nu mai pot intimida pe nimeni în România de azi. Românii au îndurat multe, dar nu vor mai accepta niciodată să fie umiliţi şi intimidaţi cu gaze lacrimogene şi bastoane. Românii nu pot fi privaţi de dreptul fundamental de a protesta. Este libertatea fiecăruia, iar ceea ce s-a întâmplat astăzi este revoltător. Violenţa şi măsurile fără precedent ale jandarmeriei sunt de neînţeles şi total condamnabile”, a scris Tomac pe Facebook.

El a adăugat că Guvernul are obligaţia să iasă din starea de „asediu” şi să răspundă în faţa cetăţenilor prin dialog responsabil, nu prin forţă.

„Piaţa Victoriei nu este a PSD! România nu este a PSD! Încetaţi să mai semănaţi ură şi dezbinare! Încetaţi violenţele! Nu puteţi face chiar orice”, a mai scris acesta.

Fostul premier Victor Ponta spune că este indignat „de modul mizerabil şi criminal” în care românii participanţi la mitingul din Piaţa Victoriei sunt trataţi de Guvernul lor.

„M-am uitat cu oroare la ce s-a întâmplat azi în Ţară / şi mă declar indignat de modul mizerabil şi criminal în care nişte români sunt trataţi de către Guvernul lor (indiferent dacă eşti sau nu de acord cu revendicările lor)! Am considerat mereu (şi nu am renunţat la acest principiu) că ajungi la guvernare ca să faci bine oamenilor / Dragnea (şi alţii ca el) cred că guvernarea este doar ca să faci bani, să îţi promovezi rudele şi oamenii din gaşca ta şi să foloseşti forţa Statului împotriva celor care te critică!”, a scris Ponta, în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe Facebook.

El a susţinut că pe vremea când s-a aflat la şefia Guvernului nu a fost de acord să fie folosită forţa instituţiilor statului împotriva oamenilor.

„Am fost Prim Ministru timp de 4 ani şi niciodată nu am fost de acord să folosesc forţa instituţiilor Statului împotriva oamenilor / în Noiembrie 2015 când protestele puteau degenera am demisionat imediat şi am detensionat situaţia / am greşit eu crezând în democraţie şi în responsabilitate politică? Are dreptate Dragnea să îşi pună slugile să bată oameni şi să mintă la televizor mai oribil decât pe vremea PCR? Dvs să decideţi – eu nu m-am răzgândit”, a spus Ponta.

Citește mai multe despre jandarmi, miting și PROTESTATARI pe Libertatea.

Comentarii