Mergi direct la conținut »
VIDEO / O româncă transformă tumorile în muzică, folosind RMN-uri
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO / O româncă transformă tumorile în muzică, folosind RMN-uri

VIDEO / O româncă transformă tumorile în muzică, folosind RMN-uri

Artistul român Ioana Dobroiu va prezenta, la Innersound New Arts Festival, o aplicaţie unică în lume, care, cu ajutorul imaginilor RMN, transformă tumorile în muzică.

De Radu Țuțulan,

În 28 august, la Galeria Galateca, în Bucureşti, Ioana Dobroiu este invitat special la Innersound New Arts Festival şi va prezenta aplicaţia care transformă tumorile în muzică.

„De fapt, sunt RMN-uri ale pacienţilor bolnavi de diverse boli. Este o campanie de conştientizare, în primul rând a sclerozei în plăci, dar şi altor boli. Pe baza acestor RMN-uri, ea a dezvoltat un algoritm prin care acestea produc muzică. Practic, este o aplicaţie prin care spectatorul va putea să-şi aleagă imaginea dorită şi să vadă cum sună. E un fel de terapie prin artă pentru această campanie”, a declarat Sabina Ulubeanu, directorul Festivalului Innersound.

Sabina Ulubeanu a fost invitată, alături de Cătălin Creţu, la Interviurile Libertatea LIVE, pentru a prezenta noutăţile Festivalului Innersound, la care vor participa zeci de artişti din ţară şi din străinătate, acesta fiind singurul eveniment independent din România dedicat muzicii contemporane culte.

Aplicaţia care transformă tumorile în muzică va fi prezentată chiar la debutul acestui festival.

„Ni s-a părut interesant, pentru că se ştie că în aceste RMN-uri se observă nişte zone albite, ciudate, găurite. Mi s-a părut chiar un pic emoţionant să îi dăm Ioanei posibilitatea de a-şi expune instalaţia şi să conştientizăm mai mult această problemă, să vedem cum se poate aplica muzical. Cred că va fi foarte interesant pentru cei care vor lua contact direct cu ea”, a spus Sabina Ulubeanu.

O româncă din Franța face stand-up comedy în patru limbi. Glumele ei sunt legate de cătunul în care a crescut, cu veceu în curte și fără apă curentă
Recomandări

O româncă din Franța face stand-up comedy în patru limbi. Glumele ei sunt legate de cătunul în care a crescut, cu veceu în curte și fără apă curentă

Acest eveniment va purta numele de „Msing with trauma”, un joc de cuvinte care combină „messing” (a se pune cu – n.r.) şi „sing” (a cânta – n.r.), ce s-ar putea traduce „în luptă cu boala, prin muzică”.

Innersound New Arts Festival va avea loc între 28 august şi 1 septembrie, iar în această perioadă vor fi prezenți la Bucureşti, alături de artişti români, invitaţi din Norvegia, Olanda, Danemarca, Islanda, Franţa, Austria. Desfășurată sub tema Margini/ Fringe, ediția actuală a festivalului îşi propune să atingă, să încalce şi să topească limitele muzicii clasice şi contemporane, supusă academicului, şi să se deschidă spre lumea nonconformistă a culturii alternative.

Anunțul făcut de avocații bătăușului din clanul Chira, care i-a tăiat piciorul altui interlop. Cine e, de fapt, așa-zisa victimă
Recomandări

Anunțul făcut de avocații bătăușului din clanul Chira, care i-a tăiat piciorul altui interlop. Cine e, de fapt, așa-zisa victimă

Concerte camerale, instalaţii, film mut însoţit de compoziţie contemporană interpretată live, artă participativă şi performance, precum şi workshop-uri creative sunt anunţate în calendarul manifestării din luna august.

Printre invitaţii acestei ediţii se numără cvartetul de coarde Arcadia, Zona Imaginarium, ansamblul cameral SonoMania, dirijorul Alexandru Mija, Barbara Lüneburg (Germania/Austria), Daniel Formo (Norvegia), Stephanie Pan/Vitaly Medvedev (Olanda), SiGRUN (Islanda), Zoli Toth, Mitoş Micleuşanu şi Rowan Tara de Freitas (Marea Britanie/ Germania).


Citește și:

VIDEO/Un neamț și o austriacă vor să salveze pădurile românești. Au venit să caute lupi sălbatici și au rămas pentru totdeauna. „Și dacă ne-ar da cineva 5 milioane de euro, nu ne-am muta”

Close
Închide
  Close