De ieri, scoala a inceput ”pe bune” pentru toti cei 3,2 milioane de elevi din Romania, dupa ce profesorii au boicotat vineri deschiderea oficiala a anului scolar 2006-2007. Cei mai emotionati au fost desigur ”bobocii”, care au fost primii care au ajuns la ora 8.00 in scoli.


Fundite, bucle, dantele, camasute apretate, cate un ghiozdan imens in spate si un bunic sau o mamica alaturi. Asa s-au prezentat ieri peste 227.000 de elevi de clasa intai. Unii au plans si ieri si vineri, cand trebuia sa inceapa scoala. Vineri pentru ca au fost nevoiti sa se intoarca acasa cu florile pentru doamna invatatoare, iar ieri din pricina emotiilor.


La Scoala generala nr. 58 din Capitala, de pilda, au gasit o scoala proaspat vopsita si varuita, mobila nou-nouta, iar in clase – balonase colorate si planse cu animalute. Pe tabla invatatorii au scris cu creta colorata “Bine ati venit!”, desi micutii nu stiu inca sa faca nici bastonase. Picii au venit ieri cu ditamai ghiozdanul, in care au indesat caiete, manuale si penare imense pline cu creioane colorate. Chiar din prima ora elevii din clasa I au primit ca tema sa deseneze conturul palmei, iar in anii viitori sa poata compara dimensiunile. La clasa alaturata se invata intensiv o limba straina, iar profesoara de engleza Daniela Tomsa a inceput de ieri predarea: fiecare copil a invatat sa spuna cum se numeste, dar in limba lui Shakespeare.

La clasa a II-a copiii stiu deja sa scrie. Prima lectie este imnul tarii, “Desteapta-te romane!”, text pe care trebuie sa il copieze, fara sa uite sedila de la “s” sau caciulitele de la celelalte litere.

Profesorii continua negocierile cu Guvernul


Asadar, de ieri toata lumea e la cursuri: elevi, profesori, invatatori, laboranti. Anul acesta numarul de elevi este cel mai mic din ultimii 20 de ani: doar 3,2 milioane, cu un milion mai putin ca in 1989. Profesorii au inceput sa predea chiar de ieri. ”Am boicotat doar festivitatea de deschidere a anului scolar, dar cursurile au inceput in toata tara. Continuam negocierile cu Guvernul, dar elevii nu vor fi afectati”, ne-a informat Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.


Parada de uniforme


Foarte multi parinti au decis peste vara ca fiii sau fiicele lor sa poarte uniforme la scoala. ”In clasele mici majoritatea au optat pentru cele clasice, din magazine. Insa, daca doresc, vor putea decide sa imbrace uniforma scolii, adica pantalon negru sau jeans, camasi colorate sau albe, iar vesta visiniu-negru este obligatorie”, ne-a declarat Mariana Baicu, directoarea Scolii generale nr. 58 din Capitala.

Urmărește-ne pe Google News