Dupa socul demisiilor de joi, cand sefii serviciilor secrete – SRI, SIE si DGIPI (fost „doi si un sfert”) – au anuntat ca renunta la functii, ieri, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, si-a trimis demisia la Cotroceni. Gestul lui Botos a survenit la scurt timp dupa ce a convocat intreaga echipa care a instrumentat dosarul de terorism al sirianului Omar Hayssam. Libertatea a semnalat in editia de ieri ca eliberarea sirianului a fost posibila dupa ce procurorul de sedinta a cerut el insusi judecatorului acest lucru.
Dupa ce in cursul diminetii de ieri ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat ca exista informatii conform carora Omar Hayssam ar fi fugit din Romania si a criticat in termeni duri modul in care au fost instrumentate dosarele lui Omar Hayssam, atacand totodata instantele si serviciile secrete, Ilie Botos a convocat urgent echipa de procurori care a semnat rechizitoriul sirianului in dosarul de terorism.
In urma discutiilor, procurorul general l-a informat pe Traian Basescu ca demisioneaza din functie, administratia prezidentiala anuntand la randul sau ministrul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii. Parchetul General a transmis apoi sec, printr-un comunicat de presa, ca Ilie Botos i-a prezentat demisia sefului statului, fara a motiva gestul fostului sef. “Am demisionat din motive personale, dar voi ramane in sistemul magistraturii. Pentru a inlatura orice fel de speculatii trebuie sa intelegeti ca nimeni nu mi-a fortat mana sa demisionez”, a declarat ulterior Ilie Botos.
La cateva ore de la anuntul lui Ilie Botos, Ministerul Justitiei a inviat si, tot printr-un comunicat, a reluat stirea. Cu mingea ridicata la fileu, Monica Macovei a lovit in plin. Ministrul a precizat ca si-a exprimat in repetate randuri punctul de vedere in legatura cu competentele manageriale ale procurorului general, iar in scurt timp va initia procedura de propunere a unui procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Indiferent cate se vor spune pe marginea acestor demisii, un lucru e clar: sistemul justitiar a fost clatinat din temelii, deoarece reprezentantii tuturor acestor institutii erau legati, prin responsabilitatile lor, de instrumentarea si finalizarea corecta a dosarelor de mare coruptie. Din care, de regula, au scapat in libertate marii corupti!
Interimat asigurat de prim-adjuncti
Administratia prezidentiala a anuntat ieri ca pana la desemnarea noilor directori ai serviciilor de informatii, SRI si SIE interimatul celor doua institutii va fi asigurat de prim-adjunctii demisionarilor Timofte si Fulga. Astfel, conducerea SRI va fi asigurata de locotenent-colonel Mihai Florian Codlea, iar SIE va fi condus de general-maior Silviu Predoiu.
Traian Basescu va transmite in scurt timp Parlamentului propunerile pentru numirea in functie a noilor directori ai serviciilor secrete. Nu e exclus ca ei sa provina din interiorul institutiilor, pentru a scapa de tara politicului. Totodata, interimatul la sefia Ministerului Public va fi asigurat de Marcel Sampetru, prim-adjunct al procurorului general din aprilie 2004, iar la DGIPI, de chestorul Constantin Darna.
Basescu, la Academia de Politie, ieri: “Inca vedem structuri ale statului ticalosit actionand in viata de zi cu zi, inca ne jucam cu infractori care ne scapa, inca avem tentatia sa raspundem la comenzi politice. Nu avem a servi pe nimeni altcineva decat poporul roman, cetateanul, comunitatea”.
Ilie Botos a fost numit in functia de procuror general al Romaniei in luna august a anului 2003, fiind numit prin decret prezidential. A absolvit in 1990 Facultatea de Drept la Cluj.
Dan Voiculescu, presedinte PC
“Îi cer presedintelui Basescu sa-si asume responsabilitatea directa pentru prejudicierea imaginii internationale a Romaniei prin tot acest scandal si sa recunoasca un lucru simplu: toti acesti sefi de servicii secrete si procurorul general au fost indelung felicitati de el. Cer presedintelui sa-si asume cea mai grava criza din sistemul sigurantei nationale de dupa 1989 si sa-si prezinte demisia de onoare”.
George Scutaru, deputat PNL
“Presedintele a criticat de atatea ori ineficienta institutiilor, iar aceste demisii reprezinta si o recunoastere a incapacitatii lui Traian Basescu de a reforma serviciile secrete si Parchetul. Pana nu de mult, serviciile secrete si Parchetul reprezentau institutiile dragi presedintelui, le-a laudat de atatea ori, iar acum asistam la incercarea de a se detasa de cei care au gafat si-n alte ocazii si de care a refuzat sa se dispenseze”.
Mircea Geoana, presedinte PSD
“Lantul demisiilor nu rezolva in nici un fel cazul Hayssam si ar trebui sa continue cu cea a ministrului justitiei, Monica Macovei, sub obladuirea careia a avut loc disparitia celui care a fost considerat timp de un an de zile teroristul numarul 1 din Romania. Presedintele Basescu trebuie sa-si asume esecul lamentabil in acest caz care arunca asupra Romaniei o lumina proasta in ceea ce priveste combaterea terorismului”.
Emil Boc, presedinte PD
“Demisiile celor trei sunt acte unilaterale de vointa ce trebuie respectate si acceptate ca atare, dar, in acelasi timp, sunt consecinta unei asumari a esecului. Referitor la numirea noilor directori, practica impartirii sefiilor serviciilor secrete intre partidele politice nu e in conformitate cu textul Constitutiei. Este vorba despre sistemul sigurantei nationale, care trebuie condus de profesionisti, nu de politicieni”.
Kelemen Hunor, deputat UDMR
“Au fost constransi sa-si dea demisia. Cei trei presedinti ai serviciilor secrete nu sunt persoane care vin benevol si isi prezinta demisia. Ei au fost sfatuiti sa se retraga din aceste functii. Dupa acest episod cu Hayssam, care arunca o umbra serioasa asupra institutiilor, nu au avut de ales. Este o gafa uriasa sa dispara un om pus in libertate pe caz de boala si acuzat de terorism. Aceste schimbari au venit tardiv”.