Potrivit statisticilor, 40% din romani sunt supraponderali, iar 20% din acestia sunt obezi. Uneori, acestor persoane le este imposibil sa slabeasca fie pentru ca dietele pe care le tin nu dau roade, fie pentru ca nu au vointa sa duca un regim pana la capat. In aceste conditii, chirurgia e singura modalitate prin care pot scapa de kilogramele in plus.
“Daca un adult de 20 de ani are un IMC de 40 (IMC = indicele de masa corporala), speranta lui de viata scade cu 7-13 ani. In plus, riscul unui obez de a face cancer e de 10 ori mai mare decat al unui om cu o greutate normala.
Obezitatea e asociata cu boli de inima si respiratorii, diabet de tip II. La un IMC mai mare de 40 vorbim de obezitate morbida. Rezolvarea obezitatii ca boala elimina costul bolilor asociate, prin urmare tratarea ei nu inseamna o risipa, ci o economie”, ne-a declarat prof. dr. Nicolae Iordache, chirurg la Spitalul Sf. Ioan din Bucuresti.
Mariana Popescu, de 48 de ani, din Ploiesti, de profesie avocat, este unul dintre pacientii profesorului Iordache. Pana la data de 8 iunie 2006, cand a beneficiat de o interventie chirurgicala de diversie biliopancreatica, avea 117 kg. Acum, greutatea ei este de 95 kg. “Tin dieta, mananc totul fiert, fript ori copt. Cam dupa sase luni – un an, interval in care organismul se adapteaza, voi putea manca orice, fara restrictii. Sunt multumita de rezultate si ma felicit pentru decizia pe care am luat-o. Altfel nu as fi putut slabi 22 de kg in 5 luni”, ne-a marturisit Mariana Popescu.
Ce inseamna si cum se face reasezarea intestinelor?
Reasezarea intestinelor consta practic in combinarea a doua operatii: diversia biliopancreatica si gastric-by-pass. Sunt interventii laparoscopice prin care se fac micsorari ale stomacului si “scurtcircuitari” ale intestinului.
Alimentele vin de la stomacul micsorat pe o ramura a “Y”-lui, iar sucurile pancreatice si bila pe cealalta. Ele nu se intalnesc decat aproape de zona de unire a intestinului subtire cu cel gros. Doar in aceasta zona comuna se realizeaza digestia, ceea ce inseamna malabsorbtie controlata. Profesorul Iordache ne-a spus ca in urma interventiei chirurgicale bolile asociate obezitatii se vindeca ori se amelioreaza.
Alte doua interventii prin care scapam de kilograme: inelul gastric si balonul intragastric
Balonul intragastric costa 1.200-1.300 de euro si se implanteaza in 15 minute, fara sa necesite internare. Pacientului i se face o mica anestezie, iar balonul, dezumflat, se introduce cu ajutorul unui endoscop in stomac, dupa care se umple cu ser fiziologic si albastru de metilen. Balonul pluteste si, datorita volumului pe care il ocupa, in creier se transmite senzatia de satietate. “Dupa o perioada de sase luni, balonul se scoate. In acest interval pacientul pierde in greutate, in medie, 15 kg. Avantajul e ca organismul se obisnuieste cu alt regim de viata si dupa extragerea balonului se va comporta ca si cand acesta inca mai este in stomac”, sustine profesorul Iordache. Din 2002 pana in prezent la Spitalul Sf. Ioan au fost tratati prin aceasta metoda 70 de pacienti.
Inelul gastric costa 2.000 de euro, se introduce laparoscopic, iar pacientul sta internat trei zile. Inelul ii poate ramane toata viata in stomac, fiind confectionat din materiale biocompatibile. “Inelul siliconic se introduce in spatele stomacului si, dupa ce se inchide, il compartimenteaza in doua camere. Aceasta strangulare face ca alimentele sa ajunga intai in camera de sus, cea mai mica, sa destinda peretii stomacali si astfel sa ajunga la creier senzatia de satietate. Abia apoi alimentele trec prin inel in restul stomacului. Cand pierderea in greutate stagneaza, se pot face ajustari”, ne-a explicat profesorul Iordache.