În ultimele șapte zile, adică de pe 20 aprilie până pe 27, România a înregistrat aproape zilnic sub 3.000 de cazuri noi de COVID. Cu o singură excepție: pe 21 aprilie, au fost 3.006 cazuri la 34.844 de teste.

Luni a fost cel mai scăzut bilanț privind infectările de la începutul anului: 1.256 de cazuri noi, la peste 11.700 de teste. Ultima oară când a fost un număr mai mic de cazuri zilnice a fost pe 2 ianuarie, când numărul testelor a fost de aproape trei ori mai mic: 1.194. 

O îmbunătățire este și la Terapie Intensivă. „Avem la nivel naţional 247 de paturi de terapie intensivă neocupate”, a declarat luni ministrul sănătății, Ioana Mihăilă. În urmă cu două săptămâni, pe 11 aprilie, mai erau doar 6 paturi libere. 

Evoluția pandemiei i-a făcut atât pe premier, cât și pe președinte să anunțe că „ce a fost mai greu a trecut”. Autoritățile vorbesc din nou despre revenirea la normalitate, subliniind că acest lucru depinde de cum se desfășoară campania de vaccinare.

Dr. Adrian Marinescu: „Cred că în următoarele săptămâni lucrurile se vor așeza tot mai bine”

A depășit România valul trei de COVID? Ce spun trei medici din prima linie
Dr. Adrian Marinescu

Medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș” din București, vorbește și el despre o „îmbunătățire evidentă”, însă nu la Terapie Intensivă, unde situația rămâne dificilă.

„În ultima săptămână este o scădere a presiunii, așa se întâmplă în toate spitalele cu circuite Covid și se întâmplă și în zonele aglomerate cum este Capitala. Aici nu vorbim neapărat de locurile de Terapie Intensivă, care în general sunt ocupate pentru că sunt în număr mic, dar vorbim că oamenii nu mai au timp de așteptare în camera de gardă, este o îmbunătățire evidentă și un trend care probabil va continua descendent”, a declarat doctorul Marinescu, pentru Libertatea.

Atrage însă atenția că, deși este clar că valul al treilea va trece, acest lucru nu înseamnă că am câștigat lupta cu COVID. 

Cred că în următoarele săptămâni lucrurile se vor așeza tot mai bine, faptul că dispare valul al treilea nu înseamnă că se închide pandemia. Nu e o ușă care se închide, dar clar va trece valul al treilea. 

Dr. Adrian Marinescu: 

El susține că lupta cu un nou val poate fi mai ușoară, dacă tot mai multe persoane vor fi vaccinate. 

„Nimeni nu are garanția că va fi și o variantă de val patru, dar diferența va fi făcută de vaccinarea extinsă și atunci e foarte posibil, dacă vom avea o creștere pe care nu putem să o prognozăm acum, cele mai multe dintre cazuri să fie forme ușoare. Să spunem că vaccinul are rolul de a transforma infecția Sars-Cov-2 într-un «guturai»”, a mai precizat Adrian Marinescu.

Epidemiologul Octavian Jurma: „Nu avem nicio garanție că se va termina după 2-3 sau 10 valuri”

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma crede că suntem departe de finalul pandemiei.

Medicul Octavian Jurma: ”Vom ajunge la 500.000 de cazuri în prima săptămână din decembrie, indiferent ce facem”
Octavian Jurma

„Finalul unui val teoretic este într-un platou, eu mă aștept ca în platou să intrăm după sărbători, pentru că sărbătorile ne scot din val. Odată ce avem un moment descendent, scopul este să-l menținem.  În mod normal, o pandemie este formată din trei valuri intrinseci. Avem valul de infectări de la care pornește totul. Eu degeaba măresc capacitatea de internare în spitale pentru că asta nu rezolvă robinetul, dacă eu încerc să rezolv o inundație doar mărind numărul de găleți nu o să o opresc niciodată. Da, la un moment dat se oprește apa, asta e speranța noastră, dar nu avem o garanție”, a explicat Octavian Jurma pentru Libertatea.

El atrage atenția asupra pericolului noilor tulpini, precum cea din India, țară aflată aproape de colaps din cauza numărului uriaș de cazuri noi. 

Să ne uităm la India, nu avem niciun semn că este sezonieră, nu avem nicio garanție că se va termina după 2-3 sau 10 valuri, nu știm când se va termina. Riscul infectărilor crește riscul spitalizărilor și crește riscul deceselor și atunci valurile acestea se urmăresc

Dr. Octavian Jurma: 

De asemenea, Octavian Jurma spune că odată cu întoarcerea românilor în țară cu ocazia sărbătorilor de Paște, numărul răspândirii noilor tulpini va fi în creștere.

„Eu urmăresc valul de infectări cu teste, testele le poți face proactiv, să mă duc ca și cu radarul înainte, să-l pun la graniță, noi ar trebui să testăm tot ce intră în țară, nu așa la întâmplare. Vin români din zone în care s-a confirmat existența tulpinii indiene și intrând așa de-a valma fără niciun fel de criteriu de testare, atunci riscăm să importăm și tulpina indiană”, a mai precizat Jurma.

Medicul trage și un semnal de alarmă privind numărul scăzut de teste efectuat. 

„Noi am început să coborâm artificial mai repede ca număr oficial de cazuri și se vede și din faptul că în ultimele două săptămâni a scăzut și numărul de teste cu câte 10% pe săptămână. Testăm foarte puțin, suntem în situația în care duminica se testează mai mult în privat decât la stat. Un al doilea indicator că se subestimează în mod activ cazurile este că numărul de apeluri la 112, media la 7 zile este mai mare decât media numărului de cazuri, niciodată nu a mai fost asta, decât la începutul pandemiei când nu testam pentru că nu aveam cum”, a mai precizat Jurma.

Dr. Beatrice Mahler: Numărul celor internați, în scădere 

La Institutul „Marius Nasta” din București, numărul pacienților cu COVID este în scădere, cel al celor aflați la Terapie Intensivă este ridicat, dar tot mai puțini oameni se internează.

Beatrice Mahler, director medical la IP
Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”

„În acest moment, presiunea în Terapie Intensivă este încă crescută. Toate paturile sunt ocupate sau se ocupă foarte repede după ce sunt eliberate, însă în secția Covid presiunea la internare este în scădere progresivă. De exemplu, în această dimineață aveam 7 paturi libere și acest lucru este îmbucurător”, a explicat managerul institutului, Beatrice Mahler.

Doctorița amintește că acest val a fost cel mai dificil și din cauza cazurilor mult mai complicate decât cele din primele două valuri. 

„S-a schimbat profilul pacientului și tipurile de complicații pe care le-a făcut în timpul internării. Cred că avem motive suficiente ca să ne gândim la vaccinare ca la o modalitate de tratament profilactic”, a spus medicul pneumolog.

 
Citeşte şi:

Rata de infectare în București continuă să scadă. Care este situația pe județe

Peste 2.000 de infectări și 172 de decese COVID în ultimele 24 de ore în România

Florin Cîţu, mesaj pentru prefecţi: „Aş vrea să văd în fiecare week-end cât mai multe evenimente legate de vaccinare”

     
I-a spus „Nu” lui Adi Mutu: „Mi-a plăcut că l-am refuzat. Dar acum regret”
PARTENERI - GSP.RO
I-a spus „Nu” lui Adi Mutu: „Mi-a plăcut că l-am refuzat. Dar acum regret”
BOMBĂ! Unde s-a mutat Dragnea după despărțirea de Irina! Decizia ȘOC
Playtech.ro
BOMBĂ! Unde s-a mutat Dragnea după despărțirea de Irina! Decizia ȘOC
„Bă are curent, eşti prost?” Momentul când adolescentul de 16 ani se electrocutează în Gara din Focşani, surprins în imagini. Copilul a ars ca o torţă
Observatornews.ro
„Bă are curent, eşti prost?” Momentul când adolescentul de 16 ani se electrocutează în Gara din Focşani, surprins în imagini. Copilul a ars ca o torţă
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
HOROSCOP
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
Anchetă după o discuție între doi piloți care vorbeau despre aterizarea prea rapidă a unui coleg
Știrileprotv.ro
Anchetă după o discuție între doi piloți care vorbeau despre aterizarea prea rapidă a unui coleg
Chin! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a tras o bătaie... Cine se uită la tine? Niciun bărbat!"
Telekomsport
Chin! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a tras o bătaie... Cine se uită la tine? Niciun bărbat!"
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!
PUBLICITATE
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!