MENIU CAUTĂ
21 Sep. 2018 12:22

A fost identificat cel mai vechi animal de pe Terra. Fosilele lui sunt vechi de 558 de milioane de ani

Distribuie

Cercetătorii australieni susțin au identificat în cel mai vechi animal de pe Terra. Este vorba de Dickinsonia, ale cărui fosile, vechi de 558 de milioane de ani, au fost găsite de mai mulți ani, dar nu se știa până acum că este vorba de un animal, scrie BBC News.

Cel mai vechi animal de pe Terra, apărut în urmă cu o jumătate de miliard de ani, era oval şi plat, avea un fel de înotătoare dorsală centrală, o lungime de câteva zeci de centimetri şi trăia pe fundul oceanului, fără să aibă gură, intestine şi anus, se arată într-un articol publicat în revista Science.

De-a lungul anilor cercetătorii au dezbătut dacă Dickinsonia era un lichen, o amibă sau un fost regn dispărut. Cercetătorii de la Universitatea Naţională a Australiei (ANU) au adus dovada decisivă că această viețuitoare a fost unul dintre primele animale care au trăit, în orice caz cel mai vechi confirmat vreodată, pe Terra.

Ilya Bobrovskiy, doctorand la universitatea australiană menţionată, a analizat fragmentele unor molecule prelevate de pe fosile descoperite pe o faleză din nord-vestul Rusiei, în regiunea Mării Albe. Pe acele fosile, el a găsit molecule de origine exclusiv animală, reprezentând o formă de colesterol.

„Cel mai greu a fost să găsim fosile de Dickinsonia conţinând încă material organic”, a explicat cercetătorul. El a fost nevoit să se deplaseze în Rusia pentru a preleva câteva specimene, încastrate în roca falezei.

Potrivit universităţii australiene, descoperirea reprezintă „Graalul” paleontologiei.

Calculele statistice bazate pe ADN i-au făcut pe cercetători să afirme că regnul animal are pe Terra o vechime de 720 de milioane de ani. Rămâne, deci, de umplut „o prăpastie” de aproximativ 160 de milioane de ani, până la apariţia pe Pământ a acestei creaturi plate şi ovale.

Foto: BBC/Ilya Bobrovskiy


Citește și: Divorțul lui Florin Răducioiu de Astrid, confirmat de un prieten al fostului fotbalist. „S-au separat. Nu este vina lui”


 

Citește mai multe despre animal și Rusia pe Libertatea.

Comentarii