Mai sunt doar cateva zile pana la summitul NATO de la Bucuresti si deja traficul din Capitala, de-a lungul traseului care va fi urmat de coloanele oficiale, a fost dat peste cap.
Soferii au mult de furca cu balizele instalate pentru delimitarea culoarelor unice, multi dintre ei fiind nevoiti sa treaca peste acestea sau sa le distruga pentru a putea ajunge la destinatie.Mai mult decat atat, sute de oameni au aflat ca nu mai au unde sa parcheze, ei riscand sa se trezeasca cu masinile ridicate, in cazul in care le lasa in apropierea zonelor pe unde vor trece oficialii. De altfel, joi noaptea au fost saltate 38 de masini. Ieri, inca de la primele ore ale diminetii, centrul orasului s-a transformat intr-un adevarat balamuc pentru soferi. Pe DN 1, cativa dintre ei au trecut pur si simplu peste balizele instalate pe sosea.
Azi, intre orele 10.00 si 22.00, va fi repetitie generala, iar culoarul unic va fi inchis circulatiei.
Politist lovit de masina
Un agent de la Politia Rutiera a fost lovit, ieri, in timp ce dirija circulatia, pe DN 1, in zona Aeroportului Baneasa, de o masina, fara ca persoana de la volan sa opreasca. Soferul in cauza a fost oprit cateva minute mai tarziu de un echipaj al Politiei Rutiere, urmand sa raspunda penal pentru fapta sa. Politistul s-a ales cu mana luxata.
Mai curat, mai uscat… de summit
Summitul Nato de peste cateva zile a adus si lucruri bune pentru bucuresteni, cel putin din punctul de vedere al aspectului si disciplinei rutiere a orasului.
Strazile sunt mai curate ca oricand, praful de pe marginea drumului a disparut ca prin minune, masinile abandonate sau parcate aiurea au fost ridicate si ascunse pe strazi laturalnice, scuarurile au fost umplute de flori, gardurile sunt toate reparate sau inlocuite, indicatoarele au aparut ca din senin pe fiecare stalp si au fost retrasate liniile pe strazi, steagurile Romaniei si ale NATO au fost inlocuite cu unele noi, iar prostituatele au disparut din locurile unde isi faceau veacul.
Interesant e ca autoritatile locale s-au mobilizat exemplar, asa cum nu au reusit niciodata pana acum.
Ceea ce ne face sa ne intrebam daca nu ar fi bine ca un asemenea summit sa aiba loc macar de doua ori pe an. Din pacate, aceste lucruri sunt vizibile doar in zona pe unde vor trece coloanele oficiale, cartierele marginase fiind in continuare lasate uitarii.
51 de curse Tarom anulate
Tarom va anula 51 de curse interne si internationale in perioada summitului NATO, in intervalul 2-4 aprilie, iar 12 zboruri vor opera dupa un program modificat, a anuntat, ieri, compania. Astfel, pe 2 aprilie vor fi anulate o parte din cursele dus-intors de la Bucuresti spre Timisoara, Cluj, Viena, M?nchen, Roma, Madrid, Istanbul, Paris, Iasi, Salonic, Sibiu si Atena. Pe de alta parte, ieri dimineata, 12 curse aeriene au inregistrat intarzieri pe Henri Coanda aproape o ora, din cauza restrictiilor impuse pentru summit.
BNR a emis o moneda de aur de 100 de lei
Banca Nationala a Romaniai a pus ieri in circulatie o moneda din aur, una din argint si una din tombac cuprat, special dedicate summitului NATO.
Moneda din aur are o valoare nominala de 100 de lei, o greutate de 6,452 de grame si un diametru de 21 de milimetri. Pe fata ei se afla logoul summitului, stema Romaniei, precum si inscriptiile ‘Romania’, ‘2008’ si 100 de lei. Pe revers se afla harta si sigla NATO, inscriptia Bucuresti si Palatul Parlamentului. BNR a scos 2.000 de astfel de monede festive, dintre care 500 sunt din aur.
Actiunea de ridicare a masinilor din zonele pe unde trec coloanele oficiale a fost inceputa joi noaptea si i-au cazut victime 38 de autoturisme abandonate sau parcate aiurea
In noaptea de joi spre vineri, zeci de echipaje de la politie si de la administratia strazilor munceau pe rupte pentru trasarea strazilor si a culoarelor pe care vor circula coloanele oficiale
Ce putem pati daca nu tinem cont de reguli?
Bucurestenii sunt nevoiti sa-si schimbe, zilele acestea, ritmul de viata. Brusc, ei trebuie sa respecte o multime de reguli noi.
Administratorii blocurilor care se afla pe traseul coloanelor oficiale au primit de la politie anunturi in care sunt enumerate mai multe interdictii. Cei care vor sa aiba acces in zonele ‘sensibile’ trebuie sa prezinte buletinul si legitimatia de serviciu.
Mai mult, sunt firme care au primit notificari, potrivit carora in ‘zona de interes’ telefoanele mobile vor fi bruiate si chiar ascultate. O alta interdictie ii vizeaza pe locatarii imobilelor pe langa care vor trece cu masinile mai-marii planetei. Acestia sunt avertizati sa nu se apropie de ferestre atunci cand vor trece oficialii sau sa iasa pe terasele blocurilor.
Ciudat e faptul ca autoritatile nu specifica ce anume pot pati oamenii care incalca aceasta regula… Cum securitatea este in aceste zile prioritatea numarul 1, sanctiunile sunt pe masura. Daca un sofer care incalca o regula stie ce il asteapta, bucurestenii care vor fi, fara voia lor, vecini cu cele mai importante personalitati ale lumii habar nu au ce li s-ar putea intampla, in cazul in care vor deschide geamul sa se zgaiasca la Bush, Putin ori Sarkozy. Ei bine, potrivit unor surse din politie, urmarile unui asemenea gest pot fi grave. Curiosii care stau la geam se pot trezi cu fortele de ordine in casa, dar la fel de bine, in vizorul armei vreunui membru al cine stie carei garzi a vreunui presedinte.
Rute alternative in perioada summitului
Ministerul Internelor si Reformei Administratiei recomanda conducatorilor auto din Bucuresti, care doresc sa se deplaseze in perioada summitului inspre Ploiesti, in statiunile montane de pe Valea Prahovei sau la Brasov, sa utilizeze rutele alternative:
Catre Ploiesti:
– DN1A Bucuresti- Buftea – Centura de vest a municipiului Ploiesti;
– DN1A Bucuresti – Mogosoaia – Buftea – Tamasi – Corbeanca, cu iesire pe DN1;
– Centura Bucuresti – Tunari – Dimireni – Balotesti, cu iesire in DN1.
Catre Sinaia:
– DN71 Bucuresti – Targoviste – Fieni – Sinaia.
Catre Brasov:
– DN1A Bucuresti – Buftea – Ploiesti – Valenii de Munte – Cheia – Brasov;
– DN71 Bucuresti – Targoviste – Fieni – Sinaia – Predeal – Brasov.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_8f01cf0c0b0bb077ec0b38c60ca0d2aa.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_55afb92eb202b2cfd970803ed8a19293.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_d32e53448034cfe7a3229b2addf6a9cc.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_a31dea39d0417a3a3c28e1a93927353f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_121224fc498709280288d18a98203bcf.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_037de6a02850433c0f4002856751a899.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_60edbaa8b3945cd10e49f9efb477982f.jpg)
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.