Mergi direct la conținut »
A murit Dan Andrei Aldea. Fostul lider al trupei Sfinx avea 69 de ani
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > A murit Dan Andrei Aldea. Fostul lider al trupei Sfinx avea 69 de ani

A murit Dan Andrei Aldea. Fostul lider al trupei Sfinx avea 69 de ani

Cântăreţul Dan Andrei Aldea a murit, duminică, la vârsta de 69 de ani. Anunţul a fost făcut de de Nicu Alifantis, pe contul său de Facebook.

De Daria Maria Diaconu,

„Ne-a părăsit marele muzician Dan Andrei Aldea! Drum lin către stele, Om Bun!”, este mesajul transmis de Nicu Alifantis în mediul online.

Dan Andrei Aldea a fost liderul binecunoscutei trupe Sfinx.

Liderul formației Sfinx în anii ’70, s-a stabilit din 1981 în Occident, mai întâi în Belgia, apoi în Germania.

Dan Andrei Aldea a absolvit Liceul de muzică George Enescu ]n anul 1968, după care a fost admis, ]n acela;i an, la Conservatorul Ciprian Porumbescu. Aldea fusese primit în formația Sfinx de puțin timp și a fost exmatriculat pentru că nu s-a prezentat câteva luni de zile la școală, timp în care a dobândit cunoștințe de chitară. În toamna lui 1969 va susține din nou examenul de admitere și promovează în 1973 secția vioară, la clasa lui Dan Cumpăta.

Aldea a scris și interpretat cu Sfinx piese precum: „Șir de cocori”, „Om bun”, albumul-concept „Zalmoxe”, piesele „Din nou acasă”, „Fetele albine” ș.a. A participat în calitate de compozitor sau instrumentist la înregistrarea discurilor unor artiști ca Dida Drăgan, Anda Călugăreanu, Mircea Vintilă, Vali Sterian.

Dan Aldea a fost implicat și în lumea teatrului și filmului, scriind muzică de scenă, dar și coloana sonoră pentru filmul Nunta de piatră (1972, în colaborare cu Dorin Liviu Zaharia). Pentru scenă, a scris singur sau cu ajutorul celorlalți membri Sfinx, muzica spectacolelor Suferințele tânărului W (Goethe), Elisabeta I, A douăsprezecea noapte (Shakespeare).

Close
Închide
  Close