MENIU CAUTĂ
26 Aug. 2010 15:49

A murit fiul scriitorului Tudor Arghezi

Distribuie

Miercuri a încetat din viaţă prozatorul Baruţu Arghezi, la vârsta de 84 de ani, fiul cel mai mic al marelui poet Tudor Arghezi. El fusese internat, în ultimele luni, în Centrul de Tratament şi Cercetare a bolii Alzheimer din Socodor, judeţul Arad.

Discret şi după o viaţă trăită în umbra marelui său părinte, Baruţu Arghezi s-a stins din viaţă, la 84 de ani, într-un centru medical de lângă Arad, localitate în care se stabilise de câţiva ani. Se născuse la 28 decembrie 1925, ca fiu al marelui poet român Tudor Arghezi şi al soţiei acestuia, Paraschiva. Fusese botezat Iosif, dar prenumele de Baruţu i-a fost dat de părinţi din jocurile de cuvinte ”baruţu-păhăruţu”, pe care faimosul său tată le făcea pentru copiii săi.

Mult mai cunoscută publicului larg a fost şi a rămas Mitzura Arghezi, sora mai mare cu un an şi fost parlamentar PRM. În plus, Tudor Arghezi a mai avut un fiu nelegitim, Eliazar Loatar, născut în 1905, rod al relaţiei avute de scriitor cu Constanţa Zissu. Baruţu Arghezi a debutat literar încă din 1939, înscriindu-se mai târziu la Facultatea de Litere şi Filozofie.

Convingerile politice l-au pus în conflict cu autorităţile comuniste, care l-au dus în închisoarea de la Jilava. După eliberare, a urmat cursurile IEFS, pentru ca din 1974 să se stabilească în Elveţia, la Lausanne, împreună cu soţia lui, Doina Melania, o nepoată îndepărtată a scriitorului Ioan Slavici. După Revoluţie, şi-a continuat opera de prozator, iar în ultimii ani revenise în ţară, la Arad. Acolo înfiinţase Centrul de Cercetare a Literaturii Argheziene. Anul trecut, Universitatea de Vest din Arad îi acordase titlul de Doctor Honoris Causa.

Comentarii