24 mai - Acum 4 zile
24-05-2023

Sindicaliști: Mâine va fi grevă generală

Reprezentanții celor trei federații sindicale din educație au anunțat după discuțiile cu reprezentanții guvernului că greva generală va continua și mâine, joi, 25 mai. Tot în cursul zilei de mâine, membrii de sindicat din țară vor transmite dacă acceptă sau nu oferta guvernului.

„Greva generală continuă, dar, oficial, pentru că trebuie toți membrii consultați, mâine vom comunica guvernului decizia noastră. Mesajele care vin până acum sunt de respingere a acestei oferte. Vedem până mâine”, a declarat Simion Hăncescu, președintele FSLI.

La rândul său, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, a spus că există bune intenții din partea guvernului, însă o decizie va fi anunțată mâine. Până atunci, greva continuă.

„Mâine va exista un răspuns foarte clar din partea organizațiilor sindicale. Mâine va fi grevă generală și vom avea răspunsul legat de ceea ce se va întâmpla. Au fost negocieri intense. Există bune intenții, apreciem acest lucru. Aproape un sfert din guvern s-a deplasat la aceste discuții. E doar un semnal. Colegii noștri vor aprecia dacă acest semnal este suficient sau nu”, a spus Nistor.

EXCLUSIV Juliette Binoche, interviu pentru publicul românesc despre noul film al său, o poveste de „senzualitate culinară”. De ce doi chefi celebri au stat lângă ea pe platou
Recomandări
EXCLUSIV Juliette Binoche, interviu pentru publicul românesc despre noul film al său, o poveste de „senzualitate culinară”. De ce doi chefi celebri au stat lângă ea pe platou

„Cred ca e un pas înainte dar nu stiu dacă e un pas suficient. Încă nu se poate trage o concluzie astăzi”, a declarat și Anton Hadăr, liderul Federației „Alma Mater”.

24 mai - Acum 4 zile
24-05-2023

Ligia Deca, întrebată dacă elevii pot reveni joi la cursuri: Așteptăm răspunsul sindicatelor

Ministrul Educației a fost întrebat, la finalul discuțiilor cu sindicatele din învățământ, dacă părinții își pot trimite copiii joi la școală.

„Trebuie să așteptăm răspunsul din partea sindicatelor. În acest moment, ei sunt cei care tebuie să vină cu un răspuns”, a spus Ligia Deca.

„Mâine, în prima parte a zilei vom afla dacă profesorii continuă greva sau dacă o opresc”, a spus, la rândul său, Marian Neacșu, secretarul general al guvernului.

24 mai - Acum 4 zile
24-05-2023

Marian Neacșu: „Nu poate să fie vorba despre niciun fel de creștere salarială”

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a anunțat, la finalul discuțiilor cu sindicatele din educație, că reprezentanții Executivului au făcut o nouă ofertă cadrelor diactice, subliniind că în acest moment nu poate fi vorba despre creșteri salariale.

„Am avut un dialog decent, corect, onest cu reprezentanții celor trei federații sindicale. Am discutat foarte constructiv, nu în contradictoriu. Este foarte clar în momentul acesta că, determinat de condiționalitățile europene, stabilite prin PNRR, nu poate să fie vorba despre niciun fel de creștere salarială. Colegii din învățământ sunt la maximul grilei. Nu poate să fie vorba în momentul ăsta despre acordarea de sporuri. Al doilea lucru foarte important este că, începând cu 15 iulie, când Banca Mondială ne va transmite, în calitate de consultant, primele informații privitoare la noua lege a salarizării, prima categorie socio-profesională care va veni să discute la Ministerul Muncii, împreună cu Ministerul Educației, noua grilă de salarizare, va fi educația”, a spus Neacșu.

Mircea Geoană a anunțat că va ajuta, omenește, familia cumnatului urmărit general Ionuț Costea, condamnat pentru corupție. Cine ajută însă familiile românilor plecați să muncească, nu ca să fugă de închisoare?
Recomandări
Mircea Geoană a anunțat că va ajuta, omenește, familia cumnatului urmărit general Ionuț Costea, condamnat pentru corupție. Cine ajută însă familiile românilor plecați să muncească, nu ca să fugă de închisoare?

„Față de discuțiile anterioare, oferta suplimentară a guvernului va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie și a unei sume în luna octombrie, care va consta într-un card pentru profesori și personalul auxiliar”, a mai precizat oficialul, adăugând că este vorba despre suma de 1.000 de lei pentru iunie și 1.500 de lei pentru luna octombrie.

De asemenea, s-a propus acordarea sumelor de câte 500 lei, tot în iunie și octombrie, pentru personalul nedidactic.

„În cea mai mare măsură, sumele prevăzute în aceste carduri vor fi folosite pentru cariera didactică”, a mai precizat Marian Neacșu, explicând că o parte din aceste sume vor veni din fonduri europene și o parte din bugetul de stat, aceasta din urmă putând fi „folosită pentru orice destinație”.

„Reprezentanții sindicatelor poartă discuții pe această ofertă finală. În cursul dimineții de mâine am convenit să primim un răspuns în ce măsura oferta guvernului a fost acceptată”, a mai spus Neacșu.

24 mai - Acum 4 zile
24-05-2023

Patru ore de la începutul negocierilor

Negocierile dintre sindicaliști și reprezentanții guvernului continuă după patru ore de când au început. În această seară sunt așteptate concluziile noii runde a discuțiilor.

REPORTAJ. „Turcul pleacă în Europa, se bucură de democrație, dar spune că e mai bine dincolo”. Al doilea tur de alegeri, prin ochii „micului Istanbul” din București
Recomandări
REPORTAJ. „Turcul pleacă în Europa, se bucură de democrație, dar spune că e mai bine dincolo”. Al doilea tur de alegeri, prin ochii „micului Istanbul” din București
24 mai - Acum 4 zile
24-05-2023

Au trecut trei ore de la debutul negocierilor

Negocierile dintre reprezentanții guvernului și cei ai sindicatelor din învățământ se poartă de trei ore. Dacă nu se va ajunge la un acord, greva generală din educație va intra mâine, 25 mai, în a patra zi.

24 mai - Acum 4 zile
24-05-2023

Romașcanu spune că este „alături de solicitările” profesorilor, dar „poate că ar trebui mai multă flexibilitate şi din partea dumnealor”

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a declarat în conferința de presă de la finalul ședinței de guvern că este de acord cu solicitările cadrelor didactice, însă crede că acestea ar trebui să dea dovadă de „mai multă flexibilitate”, relatează Agerpres.

„Sunt alături de profesori şi de solicitările dumnealor. Singurul lucru pe care pot să îl spun şi eu este că, în acest moment, poate că ar trebui mai multă flexibilitate şi din partea dumnealor, pentru că există – şi este jalon în PNRR – noua lege a salarizării unitare şi înţeleg că există decizie în plan guvernamental de a avea această lege aprobată şi în funcţiune până în septembrie”, a spus ministrul Culturii, adăugând că se poate ajunge la rezolvarea revendicărilor profesorilor cu „o întârziere de câteva luni”.

„Dar sunt de acord că au nevoie nu numai de bani. Au nevoie de un mediu profesional corespunzător. Trebuie să redăm demnitatea şi respectul pe care îl merită cadrele didactice”, a mai spus ministrul social-democrat.

„Există o chestiune pe care trebuie să o înţelegem cu toţii. Noi suntem la mijlocul unui buget aprobat, iar primele măsuri bugetare care se pot lua, se pot lua la rectificare”, a adăugat Romașcanu, cerând din nou flexibilitate din partea profesorilor „astfel încât copiii să se poată întoarce, să nu pierdem un moment extrem de important, cum sunt examenele de capacitate şi restul lucrurilor”.

24 mai - Acum 5 zile
24-05-2023

Discuțiile de la sediul FSLI se poartă de două ore

Discuțiile între reprezentanții sindicatelor din educație și cei ai guvernului se desfășoară de două ore la sediul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ. La întâlnire participă, din partea Executivului, ministrul educației, Ligia Deca, ministrul muncii, Marius Budăi, ministrul finanțelor, Adrian Câciu, ministrul proiectelor europene, Marcel Boloș, și secretarul general al guvernului, Marian Neacșu.

24 mai - Acum 5 zile
24-05-2023

Echipa guvernamentală a sosit la negocieri

Miniștrii educației, muncii, finanțelor și proiectelor europene și secretarul general al guvernului au sosit la sediul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ pentru negocierile privind încetarea grevei.

În cadrul ședinței, echipa guvernamentală va prezenta propunerile de măsuri ale guvernului pentru a convinge sindicatele să întrerupe greva și să revină în școli, în condițiile în care premierul a subliniat că este dificil de îndeplinit toate revendicările sindicaliștilor.

Foto: Inquam Photos / Octav GaneaIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5
24 mai - Acum 5 zile
24-05-2023

A început ședința sindicatelor privind situația din învățământ

Ședința Consiliilor Naționale ale Liderilor FSLI și FSE „Spiru Haret” privind situația din sistemul de educație și greva generală a angajaților din învățământ este în desfășurare.

La ora 17.00, la ședință, se vor alătura o delegație guvernamentală mandatată să negocieze încheierea greve. Din ea nu fac parte liderii coaliției, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.

24 mai - Acum 5 zile
24-05-2023

Sindicatele așteaptă 15.000 de persoane la marșul de joi din București

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” vor organiza mâine, 25 mai, un miting cu aproximativ 15.000 de participanți în fața Guvernului, potrivit adresei sindicatelor către Primăria Municipiului București, prin care anunță organizarea marșului de protest, citată de Edupedu, care confirmă informația publicată ieri de Libertatea.

Mitingul începe la ora 11.00, când participanții se vor aduna în fața Palatului Victoria, iar marșul prin București va avea loc între 12.00 și 16.00.

„Acțiunile noastre urmăresc să atragă atenția asupra obligativității soluționării problemelor salariale cu care se confruntă personalul din învăţământul preuniversitar și superior, în condițiile scăderii semnificative a puterii de cumpărare, determinate și de creșterea prețurilor”, menționează sindicatele în document.

Sindicaliștii subliniază că această nemulțumire „este accentuată și de refuzul guvernanților de a purta negocieri reale cu federațiile sindicale din educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru soluționarea revendicărilor personalului din sistemul educațional”.

24 mai - Acum 5 zile
24-05-2023

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu nu merg la discuția cu sindicatele

Ministrul educației Ligia Deca, ministrul muncii Marius Budăi, ministrul finanțelor Adrian Câciu, ministrul proiectelor europene Marcel Boloș și secretarul general al guvernului Marian Neacșu formează delegația care va merge la ora 17.00 la sediul FSLI pentru discuții cu sindicaliștii din educație, a anunțat premierul Nicolae Ciucă în ședința de guvern.

El a argumentat că absența sa este motivată de faptul că nu va încheia la timp ședința de guvern, începută la 15.30, pentru a se deplasa la discuțiile cu sindicaliștii.

24 mai - Acum 5 zile
24-05-2023

Klaus Iohannis: „Este greu de imaginat că toate solicitările vor fi satisfăcute de azi pe mâine”

Guvernul va face tot ce este posibil să îndeplinească toate solicitările sindicaliștii din învățământ, dar aceștia trebuie „să se întâlnească undeva la mijloc” pentru că nu toate pot fi îndeplinite imediat, a declarat Klaus Iohannis într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni.

„Solicitările dascălilor sunt în bună parte legitime, ușor de înțeles. Coaliția, evident, este în situația să negocieze ceva și mă bucur că toată lumea a vazut că negocierile se poarta real în format de coaliție, speranța mea este să se termine amiabil”, a precizat șeful statului.

Unele dintre revendicările sindicaliștilor și-au găsit deja rezolvare, a precizat președintele, dar sindicaliștii trebuie să accepte că unele nu pot fi îndeplinite imediat.

„Sindicatele trebuie să vadă că o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc. Este greu de imaginat că toate solicitările vor fi satisfăcute de azi pe mâine. Există această promisiune fermă de a lucra pe legea salarizării unice care sigur că va veni cu soluții pozitive și pentru angajații din educație”, a declarat Klaus Iohannis.

Mai multe detalii: Klaus Iohannis cere sindicatele să reducă unele pretenții: „Este greu de imaginat că toate solicitările vor fi satisfăcute de azi pe mâine”

24 mai - Acum 5 zile
24-05-2023

Trei mii de cadre didactice au participat la protestul din Iași

Sindicaliștii estimează că au fost circa 3.000 de participanți la Iaşi, ei au mers în marș pe strada din centrul orașului, prin fața Primăriei.

Protestul a luat final cu puțin timp înainte de ora 13.00, iar Laviniu Lăcustă, liderul sindical, le-a spus celor prezenți că se vor întâlni cu prefectul pentru o nouă discuție pe subiect, dar nu părea încrezător că pot fi găsite soluții. „Ne prezentăm doleanțele pentru a mia oară”, a spus Laviniu Lăcustă.

Liderul sindical a spus că un protest va avea loc săptămâna viitoare, marți, dacă greva generală va continua până în acel moment și nu vor fi găsite soluții pentru reluarea activității.

24 mai - Acum 5 zile
24-05-2023

Miting al profesorilor în fața prefecturii Iași

Cadrele didactice din Iași participă la această oră la un miting în fața Prefecturii Iași prin care cer guvernanții să mărească salariile profesorilor. Potrivit USLIP Iași, mitingul se va derula între orele 11 și 13.

Numărul angajaţilor în învăţământul preuniversitar din judeţul Iaşi care a intrat în grevă a trecut de 8.000.

„Considerăm că sunt întrunite toate condiţiile de a continua, pentru că vorbim de un procent de peste 90% din întregul personal angajat în judeţul Iaşi”, a spus preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) din Iaşi, Laviniu Adrian Lăcustă, potrivit Ziarul de Iași.

miting profesori iasiIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Foto: Ziarul de Iași

24 mai - Acum 5 zile
24-05-2023

Nicolae Ciucă: „Este absolut inacceptabil ca un profesor să își înceapă cariera de la un salariu net de 2500 de lei”

Premierul Nicolae Ciucă a cerut ca sindicaliștii să înțeleagă că nu pot fi făcute modificări pe grila de salarizare până la adoptarea noii legi salarizării unitare.

„Este absolut inacceptabil ca un profesor să își înceapă cariera de la un salariu net de 2500 de lei. Ceea ce i-am rugat pe sindicaliști este să înțeleagă că intervenția noastră acum va trebui să fie corectată apoi prin legea salarizării. La 15 iulie, împreună cu Ministerul Muncii, se va intra în dialog cu toate categoriile profesionale având educația și sănătatea ca prioritate și în felul acesta ca prin dialog să reușim până la 1 septembrie să finalizăm legea și să intrăm cu ea în Parlament”, a declarat Nicolae Ciucă.

El a precizat că vineri va intra în ședința de guvern ordonanța de urgență care prevede creșteri pentru personalul auxiliar și nedidactic din educație și bonusuri pentru profesorii debutanți.

Reprezentanţii Guvernului au fost invitaţi miercuri, la sediul FSLI, la ora 17:00, la o şedinţă cu liderii celor trei federaţii sindicale.

***

Peste 150.000 de profesori din întreaga țară au intrat de luni în grevă, alături de câteva zeci de mii de angajați din rândul personalului auxiliar și nedidactic.

După două zile de grevă și două runde de negocieri cu guvernanții rămase fără rezultat, profesorii anunță că nu se vor mai limita la această formă de protest și vor ieși în stradă în mai multe orașe, inclusiv în București, acolo unde joi, 25 mai, sunt așteptați 15.000 de oameni, potrivit declarației făcute pentru Libertatea de liderul FSLI.

„Am avertizat că, dacă lucrurile trenează, oamenii se vor muta în stradă. Vor fi proteste în mai multe județe, inclusiv în București. Miercuri se așteaptă proteste în Iași, Neamț, Vaslui, Buzău. Vor lua amploare protestele profesorilor. Pentru București, deja am făcut demersuri ca să avem actele în regulă. Am cerut aprobare la Primăria Capitalei. Ne așteptăm la aproximativ 15.000 de oameni”, a declarat președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, pentru Libertatea.

Greva profesorilor și mitingurile de protest au loc în contextul crizei politice în care negocierile pentru viitorul Guvern sunt sistate, iar președintele Klaus Iohannis urmează să poarte discuții cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Noul guvern condus de liderul PSD ar trebui învestit până la 1 iunie.

Solicitările profesorilor

Sindicaliștii au cerut majorarea salariilor „în conformitate cu importanța socială a muncii prestate”:

  • salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu net pe economie, adică să plece de la 4.000 de lei;
  • indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației să devină o regulă;
  • plata orelor suplimentare pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic.

De asemenea, solicitările includ acordarea de sporuri, acordarea unor drepturi prevăzute de lege și de contractele colective de muncă – decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar sau compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat -, precum și creșterea anuală a investițiilor din învățământ.

Ciucă: Cerințele sunt „foarte greu de îndeplinit”

Luni seară, 22 mai, Nicolae Ciucă a cerut profesorilor să renunțe la greva generală și să revină la ore, invocând faptul că se apropie evaluarea națională și admiterea la liceu. El a menționat că Guvernul lucrează la noua lege a salarizării și a subliniat disponibilitatea pentru dialog. Simion Hăncescu, președintele FSLI, a transmis că un astfel de mesaj va face ca numărul profesorilor care se alătură grevei să crească.

Premierul a avut un mesaj similar și marți, 23 mai, când a transmis că doleanțele profesorilor sunt „foarte, foarte greu de îndeplinit în momentul de faţă”.

Discuțiile dintre sindicaliști și guvernanți vor continua miercuri, de la ora 17.00. La sediul FSLI vor fi prezenți premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, ministra educației, Ligia Deca, ministrul muncii, Marius Budăi, și ministrul finanțelor, Adrian Câciu.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (7)

Firmy193   •   24.05.2023, 21:54

Terminați-vă cu asta cu „negocierile”; sindicaliștii/profesorii sunt niște *** (nu sunt rasist) care au mers peste guvernanți; aia nu e negociere, ***

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor, rasism, intoleranță pe criterii socio-economice.

    andrei.v.c   •   24.05.2023, 23:26

    Firmy193   •  24.05.2023, 21:54

    Terminați-vă cu asta cu „negocierile”; sindicaliștii/profesorii sunt niște *** (nu sunt rasist) care au mers peste guvernanți; aia nu e negociere, ***

    Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor, rasism, intoleranță pe criterii socio-economice.

    dar cum ma, tu marele liberal american care e cu biden si kamala faci remarci rasiste?

Gandalf_the_Grey   •   24.05.2023, 21:28

Ciucă și Ciolacu, absenți. Da, știm, am observat de când i-am văzut prima dată. * * * * * Trolului Boeing-707, pe numele de alint Dumbo: pașol na turbinca, ciorti! - lasă oamenii EDUCAȚI să discute despre educație. Tu, la păstrare în turbincă pâna la A doua Venire.

nasty1   •   24.05.2023, 16:59

Deci Ciolacu si Ciuca sunt niste lasi, se ascund ca guzganii, nu au curaj sa mearga la negocieri, sa le ofere profesorilor niste salarii decente, pe masura importantei. Iar dupa aia, in cazul in care nu se indeplinesc promisiunile, Ciolacu si Ciuca vor spune ca "nu am promis personal nimic, nu eram acolo"...

Vezi toate comentariile (7)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Vladimir Putin, mesaj clar pentru Erdogan în miez de noapte! Ce i-a transmis liderul rus
Playtech.ro
Vladimir Putin, mesaj clar pentru Erdogan în miez de noapte! Ce i-a transmis liderul rus
Cine sunt, de fapt, nașii de cununie ai Ginei Pistol și ai lui Smiley. Ce gest a decis să facă prezentatoarea în ziua nunții
Viva.ro
Cine sunt, de fapt, nașii de cununie ai Ginei Pistol și ai lui Smiley. Ce gest a decis să facă prezentatoarea în ziua nunții
Costi Diță și casa de modă „Las Fierbinți”. Câte treninguri are Giani? „Unele sunt unicat”. EXCLUSIV
TVMANIA.RO
Costi Diță și casa de modă „Las Fierbinți”. Câte treninguri are Giani? „Unele sunt unicat”. EXCLUSIV
Moartea tânărului care și-a dat foc: istoria unui fake-news la nivel național. Familia dezvăluie adevărata dramă a lui Alexandru și cere să nu mai fie asociat cu ”legea păcănelelor”. Exclusiv
FANATIK.RO
Moartea tânărului care și-a dat foc: istoria unui fake-news la nivel național. Familia dezvăluie adevărata dramă a lui Alexandru și cere să nu mai fie asociat cu ”legea păcănelelor”. Exclusiv
Topul celor mai puternice 10 armate ale lumii în 2023. Surprinzător, pe ce loc se află România
Știrileprotv.ro
Topul celor mai puternice 10 armate ale lumii în 2023. Surprinzător, pe ce loc se află România
Gina Pistol şi Smiley s-au ţinut strâns în braţe în timpul dansului mirilor. Imagini cu cel mai emoţionant moment de la nunta de basm
Observatornews.ro
Gina Pistol şi Smiley s-au ţinut strâns în braţe în timpul dansului mirilor. Imagini cu cel mai emoţionant moment de la nunta de basm
Felul în care Sepsi foloseşte limba maghiară public a provocat valuri: "Am o problemă că e prima limbă / Tu nu ai ţine cu echipa românească din Szeged?"
Orangesport.ro
Felul în care Sepsi foloseşte limba maghiară public a provocat valuri: "Am o problemă că e prima limbă / Tu nu ai ţine cu echipa românească din Szeged?"
Fiica lui Smiley și a Ginei Pistol, show la nuntă: 'Josephine a dansat balet, s-a făcut cerc în jurul ei' / Foto exclusiv
Unica.ro
Fiica lui Smiley și a Ginei Pistol, show la nuntă: 'Josephine a dansat balet, s-a făcut cerc în jurul ei' / Foto exclusiv
Horoscop 29 mai 2023. Balanțele au motive să fie dezamăgite de anumite aspecte legate de muncă, dar nu e momentul pentru o schimbare radicală
HOROSCOP
Horoscop 29 mai 2023. Balanțele au motive să fie dezamăgite de anumite aspecte legate de muncă, dar nu e momentul pentru o schimbare radicală