Libertatea a încercat să stabilească cronologia evenimentelor, pe baza informațiilor solicitate de la mai multe instituții. 

Care sunt cazurile?

  • Un asistent maternal din București, angajat la DGASPC Sector 4, este cercetat că ar fi violat și agresat sexual două minore care s-ar fi aflat în plasament la acesta. Cazul a fost semnalat pe 3 ianuarie de către Vișinel Bălan, președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați. Acesta a primit o scrisoare de la un angajat din cadrul DGASPC care reclama abuzul. 
  • Un instructor de educație din județul Brașov este cercetat că ar fi violat o persoană instituționalizată majoră. Victima are afecțiuni psihiatrice, conform ASUM – Asociaţia pentru Siguranţă Urbană şi Mediere din Braşov, organizația nonguvernamentală care a făcut cunoscut cazul pe 4 ianuarie. 
  • Tot în Brașov este în desfășurare o anchetă penală vizând cazul unei fetițe de 13 ani, care este însărcinată, instituționalizată într-un centru administrat de către DGASPC Brașov. Cazul a fost făcut cunoscut tot de către ASUM pe 4 ianuarie.

Georgiana Pascu, director de program la Centrul de Resurse Juridice, un ONG care monitorizează respectarea drepturilor omului, spune că și organizația sa a primit, în ultima vreme, mai multe sesizări despre posibile abuzuri în centre subordonate DGASPC-urilor. Cei care fac reclamațiile sunt angajați.  

Refugiatele din Timișoara care au reușit să pună pe picioare o școală pentru elevii ucraineni. „Aici am ajuns ca fugari, dar am rămas, că părinții mei au găsit ceva interesant la oraș”
Recomandări
Refugiatele din Timișoara care au reușit să pună pe picioare o școală pentru elevii ucraineni. „Aici am ajuns ca fugari, dar am rămas, că părinții mei au găsit ceva interesant la oraș”

„Se tot vorbește despre închiderea instituțiilor, dezinstituționalizare, restructurare. Angajații au devenit mai dornici să vorbească despre abuzurile din sistem, pentru că unii s-ar putea să își piardă locurile de muncă sau să fie mutați”, crede Pascu. Oamenii prind curaj să vorbească, adaugă aceasta. 

Noi cazuri de abuzuri sexuale în cadrul instituției care ar trebui să protejeze copiii. Cât a durat ca autoritățile să reacționeze
Georgiana Pascu, director de program la Centrul de Resurse Juridice. Foto: Agerpres

Abuzul sexual a durat șase ani

Asistentul maternal din București este cercetat pentru viol, agresiune sexuală și coruperea sexuală a minorilor. 

Din informațiile obținute de Libertatea, abuzul sexual ar fi durat șase ani.

„ (…) infracțiunile care fac obiectul cercetărilor au fost comise în intervalul 2015-2021, cu mențiunea că infracțiunile de viol au fost comise după anul 2020”, arată un răspuns al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, trimis la solicitarea ziarului. 

Copiii care sunt plasați la asistenți maternali au un manager de caz, care le monitorizează situația și îi vizitează trimestrial în familia unde aceștia sunt plasați. Scopul este evitarea unor posibile abuzuri. 

Unde se duc oamenii fără adăpost după ce sunt externați din spitale? Cazul unui bărbat care a trăit o lună la urgențe în București. Apoi a dispărut
Recomandări
Unde se duc oamenii fără adăpost după ce sunt externați din spitale? Cazul unui bărbat care a trăit o lună la urgențe în București. Apoi a dispărut

„Managerul de caz organizează și efectuează trimestrial reevaluarea copiilor din punct de vedere al dezvoltării fizice, mentale, spirituale, morale sau sociale, precum și a modului în care aceștia sunt îngrijiți de PFAMP (Persoanele/familiile de plasament și asistenții maternali profesioniști, n.r.)”, precizează un Ordin din 2018

În plasament la familia asistentului maternal se aflau trei minore, dar acuzația s-a formulat cu privire la două dintre ele, conform Parchetului. 

5 zile a durat ca Protecția Copilului să facă plângere la poliție 

Pe 14 iulie 2021, DGASPC Sector 4 a aflat de posibilul abuz. 

Cele două fete au fost duse într-un Centru de Primire în Regim de Urgență a doua zi, se arată într-un răspuns trimis ziarului de către Primăria Sectorului 4, care se ocupă de comunicarea cu presa pentru DGASPC Sector 4. 

Cea de-a treia minoră a fost luată din familia asistentului maternal pe 19 iulie și dusă și ea în Centrul de Primire în Regim de Urgență. „Din data de 19.07.2021, familia celor doi asistenți maternali nu mai are niciun copil în ingrijire.”

A durat cinci zile ca reprezentanții centrului respectiv să depună o plângere la poliție. Plângerea a fost făcută pe 19 iulie, conform Primăriei Sectorului 4. Parchetul a precizat că plângerea a fost înregistrată la Secția 26 Poliție pe 20 iulie.

Radio România Actualități, omagii vibrante cu repetiție la adresa ministrului culturii, Lucian Romașcanu: „Un om care a mișcat, mișcă și va mișca România”
Recomandări
Radio România Actualități, omagii vibrante cu repetiție la adresa ministrului culturii, Lucian Romașcanu: „Un om care a mișcat, mișcă și va mișca România”

Dar legea arată că DGASPC, angajatorul asistentului maternal, ar fi trebuit să sesizeze „de îndată” organele de urmărire penală. 

Articolul 102 din Legea nr. 272 privind protecția și promovarea drepturilor copilului prevede că atunci când  „abuzul, neglijarea, exploatarea și orice formă de violență asupra copilului a fost săvârșită de către persoane care, în baza unui raport juridic de muncă sau de altă natură, asigurau protecția, creșterea, îngrijirea sau educația copilului, angajatorii au obligația să sesizeze de îndată organele de urmărire penală și să dispună îndepărtarea persoanei respective de copiii aflați în grija sa.”

Cercetarea disciplinară a asistentului maternal a început pe 27 iulie, la 13 zile după ce instituția a aflat de posibilul abuz.

6 zile ca DGASPC să alerteze autoritățile că un angajat „ar fi făcut sex” cu o persoană instituționalizată și cu dizabilități 

La Brașov, Poliția efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de viol, în care victima este o persoană majoră, instituționalizată într-un centru din subordinea DGASPC Brașov. 

Persoana cercetată este instructor de educație în cadrul centrului.

Cazul a fost semnalat de către conducătorul centrului unde se afla victima către conducerea DGASPC Brașov pe 17 decembrie 2021. „Sesizarea se referă la un angajat al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecția Copilului Braşov, acuzat că ar fi întreținut relații sexuale cu o beneficiară adultă, a serviciilor sociale”, a precizat DGASPC Brașov pentru Libertatea.

DGASPC Brașov a făcut plângere la poliție după șase zile, pe 23 decembrie. 

Angajatul a fost mutat inițial într-o altă structură a instituției, iar în prezent, nu mai lucrează acolo, a mai menționat instituția. 

Surse instituționale apropiate situației ne-au spus că „victima are grad mediu de handicap și că există documente medicale care arată că are discernământ” și că aceasta ar fi făcut sex „în mod conștient” cu instructorul de educație.

Libertatea a prezentat un caz similar petrecut la DGASPC Satu Mare, unde o tânără de 19 ani, cu handicap, instituționalizată într-un centru, a fost violată de către un angajat. Autoritățile au considerat însă inițial că ar fi fost vorba de „o partidă de sex”. 

Abia după intervenția unui ONG în acest caz, care a oferit sprijin legal victimei, acesteia i s-a făcut o evaluare psihologică. Instanța a deliberat că a fost vorba de viol, întrucât victima nu și-a dat consimțământul. Aceasta nici măcar nu înțelegea conceptul de consimțământ. 

O decizie CEDO din 2019, în cazul E.B. vs România, arată că în cazul persoanelor cu dizabilități intelectuale, chiar și ușoare, analiza validității consimțământului victimei este centrală, pentru că aceste persoane sunt mult mai vulnerabile. 

10 zile de când Protecția Copilului a aflat că o minoră de 13 ani e însărcinată până când a sesizat Poliția

Al treilea caz vizează o fetiță de 13 ani, aflată în protecția statului, care e însărcinată.  Conducătorul centrului a informat conducerea DGASPC Brașov pe 22 octombrie 2021, iar conducerea DGASPC a făcut o sesizare la poliție pe 1 noiembrie 2021. 

„Raportul sexual a fost întreţinut pe perioada învoirii minorei în familie”, a precizat DGASPC Brașov pentru Libertatea.

Surse instituționale apropiate situației au declarat că e o fetiță care „a ascuns celor din centru ce făcea în momentul în care pleca din centru”. 

În Franța, s-a dat anul trecut o lege prin care orice act sexual cu un minor sub 15 ani este considerat viol. 

Noi cazuri de abuzuri sexuale în cadrul instituției care ar trebui să protejeze copiii. Cât a durat ca autoritățile să reacționeze
Foto 123RF

Autoritatea Națională pentru Copii nu a trimis Corpul de Control

În niciunul dintre aceste cazuri, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități Copii și Adopții (ANDPDCA) nu a trimis Corpul de Control la DGASPC Sector 4 și la DGASPC Brașov.

„ANDPDCA nu a trimis corpul de control pentru că se află deja în desfășurare anchete penale în aceste cazuri”, au precizat reprezentanți ai instituției pentru ziar. 

Ancheta penală și controlul instituțional sunt însă două lucruri diferite, explică Georgiana Pascu, director de program la Centrul de Resurse Juridice.

„Nu se duce Autoritatea să facă justiție. Tu trebuie să mergi să vezi care sunt cauzele instituționale care au putut să conducă la un abuz ca pe viitor să poți să previi. Parchetul vine și sancționează, nu vine să îți facă ție deslușirea cauzelor”, spune aceasta. 

40 de angajați ai DGASPC-urilor, acuzați de violențe sexuale

Libertatea a arătat anul trecut că în jumătate dintre direcțiile de asistență socială și protecția copilului (DGASPC-uri) din întreaga țară au fost înregistrate sesizări pentru fapte de violență sexuală în perioada 2005-2020, în care agresorii erau angajați ai instituției, iar victimele erau minori și persoane cu dizabilități din centre sau minori aflați în asistență maternală. 

Din peste 40 de angajați acuzați de astfel de fapte, opt au primit pedeapsa cu închisoarea.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

„E cel mai inteligent om din lume și n-a muncit o zi în viața lui”. Românul în fața căruia își scoate Ion Țiriac pălăria
GSP.RO
„E cel mai inteligent om din lume și n-a muncit o zi în viața lui”. Românul în fața căruia își scoate Ion Țiriac pălăria
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Suma pe care a luat-o Vica Blochina pentru luna petrecută la Survivor! Românii muncesc mult şi bine pentru banii ăştia
Playtech.ro
Suma pe care a luat-o Vica Blochina pentru luna petrecută la Survivor! Românii muncesc mult şi bine pentru banii ăştia
Îl recunoști? Era unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de la noi, dar viața lui s-a schimbat după ce a divorțat de fosta soție, în doar un minut
Viva.ro
Îl recunoști? Era unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de la noi, dar viața lui s-a schimbat după ce a divorțat de fosta soție, în doar un minut
Tragedie în Apuseni. O tânără mămică a murit la trei zile după ce a născut. Fusese preluată de ambulanță împreună cu bebelușul ei
Observatornews.ro
Tragedie în Apuseni. O tânără mămică a murit la trei zile după ce a născut. Fusese preluată de ambulanță împreună cu bebelușul ei
Ce a descoperit Paza de Coastă americană, după ce s-a chinuit să salveze un bărbat care a cerut ajutor
Știrileprotv.ro
Ce a descoperit Paza de Coastă americană, după ce s-a chinuit să salveze un bărbat care a cerut ajutor
Afacerea din care Dana Nălbaru și Dragoș Bucur fac bani frumoși. Cântăreața muncește cot la cot cu angajații
FANATIK.RO
Afacerea din care Dana Nălbaru și Dragoș Bucur fac bani frumoși. Cântăreața muncește cot la cot cu angajații
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 5 februarie 2023. Balanțele ar putea interpreta greșit anumite evenimente și să devină nervoase sau frustrate, din acest motiv
HOROSCOP
Horoscop 5 februarie 2023. Balanțele ar putea interpreta greșit anumite evenimente și să devină nervoase sau frustrate, din acest motiv
CHALLENGE: Cum poți descrie gustul Coca-Cola Zero Zahăr fără cuvinte?
PUBLICITATE
CHALLENGE: Cum poți descrie gustul Coca-Cola Zero Zahăr fără cuvinte?