Mergi direct la conținut »
Cum sunt despăgubite bunurile deteriorate într-un accident auto? Ce spune omul legii
Ştiri Libertatea > Ştiri > Cum sunt despăgubite bunurile deteriorate într-un accident auto? Ce spune omul legii

Cum sunt despăgubite bunurile deteriorate într-un accident auto? Ce spune omul legii

Cititoarea ziarului Libertatea, Florica Ciorgă din Oradea, ne-a scris la redacție solicitând informații despre modul în care pot fi despăgubite valorile materiale deteriorate în urma unui accident auto pe care l-a produs. Am supus problema atenției avocatei Alexandra Gabriela Velican (foto). Iar răspunsul amănunțit pe care ni l-a trimis omul legii este de interes pentru toți conducătorii auto.  

De Gabriela Boceanu,

alexandra-velican_01.jpg

”Am făcut un accident de mașină care nu s-a soldat, din fericire, cu victime” – ne scrie cititoarea Florica Ciorgă din Oradea. Și formulează mai multe întrebări pe marginea acestui eveniment: 1. ”Firma la care sunt asigurată este obligată să despăgubească valorile materiale? Este vorba despre ochelari, telefoane mobile deteriorate în mașină și găsite de către anchetatori la fața locului. 2. Aș mai vrea să știu, de asemenea, cum se stabilește valoarea obiectelor deteriorate, în vederea despăgubirii. Și pe baza căror documente. 3. Concret, despăgubirea se face pe baza chitanțelor cu care au fost cumpărate obiectele respective sau pe altă bază?”

În cazul unui accident auto, este nevoie de o asigurare specială pentru bunuri

”În primul rând, trebuie să știți că este necesar să aveți o asigurare pentru bunuri separată – răspunde avocata Alexandra Gabriela Velican. De ce? Pentru că polița rca/casco cuprinde doar asigurarea autoturismului. Ea nu acoperă și asigurarea bunurilor aflate în interiorul acestuia. De regulă, valoarea bunurilor asigurate este trecută în cuprinsul poliței. Ceea ce înseamnă că societatea de asigurare va despăgubi în limita maximă prevăzută în polița pe care ați încheiat-o. Referitor la cealaltă întrebare a dv., dovada valorii bunurilor care au fost deteriorate se poate face și prin intermediul documentelor de achiziție (chitanțe, facturi etc.). Însă se va aprecia asupra gradului de uzură și a stării bunurilor la momentul producerii accidentului și deteriorării lor. În cazul în care există neînțelegeri, partea prejudiciată poate acționa în instanță asiguratorul și se va dispune o expertiză care va evalua bunurile” – încheie avocata Alexandra Gabriela Velican.

Citește și: 

Libertatea te ajută. În ce situație trebuie să returnezi indemnizația pentru creșterea copilului

 

Close
Închide
  Close