Scene de coșmar au avut loc, duminică, în urma unui accident în localitatea Poșta Câlnău, județul Buzău. O femeie a fost lovită mortal de o mașină condusă de o şoferiţă în vârstă de 41 de ani din judeţul Mehedinţi, pe DN2(E85), cunoscut și ca ”drumul crucilor”.
La fel de însângerat a fost și DN2E, în județul Suceava. Cinci oameni au murit, iar alți patru au fost răniți într-un accident care a avut loc sâmbătă după-amiază între Fălticeni și Gura Humorului. Printre cei care și-au pierdut viața au fost preotul Petrică Gavril, sora și cumnata acestuia. Unul dintre copiii părintelui, o fetiță de șase ani, a murit în carnagiul de pe șosea. Preotul și familia mergeau spre Iași, pentru pelerinajul Sfintei Parascheva.
Soția preotului Petrică Gavril și una dintre fiice, în vârstă de 10 ani, se află în stare gravă la Spitalul Județean Suceava, prognosticul medicilor fiind unul rezervat.
Un drum din județul Suceava a devenit cimitir pentru doi tineri. Aceștia au murit după ce au intrat cu 220 km/h într-un stâlp, din cauza vitezei, în comuna Râșca, județul Suceava.
Sâmbătă după-amiază, șase oameni au fost răniți în urma unui grav accident produs pe DN10 Buzău-Brașov, în afara localității buzoiene Cislău. Vinovată de producerea nenorocirii a fost o tânără de 20 ani, din Nehoiu. Femeia a condus un autoturism pe DN10, pe direcția Buzău către Brașov, iar pe fondul pierderii controlului asupra direcției de deplasare, în zona unei treceri la nivel cu o cale ferată, a pătruns pe contrasens, unde a intrat în coliziune cu un autoturism condus din directia Brașov către Buzău de o bucureșteanca de 39 ani.
Clipe de groază au trăit 15 pelerini, după ce microbuzul, cu care voiau să ajungă la Iași pentru a se ruga la moaștele Sfintei Parascheva, a fost implicat într-un accident, vineri dimineaţă, pe DN 2 E 85, în localitatea vrânceană Urecheşti.
Graba și neatenția au dus la producerea unui grav accident în Timișești, județul Neamț. O persoană a murit, iar o alta a fost grav rănită, joi, după ce mașina în care se aflau a lovit violent o combină agricolă, pe DN 15B.
Tot joi, șase persoane, printre care și un copil, au fost rănite în urma unui accident produs în localitatea Petru Vodă, județul Neamț.
În cele mai multe cazuri, aceste accidente au avut loc pe drumuri naționale unde există o singură bandă pe sens. Din acest motiv, șoferii au pătruns pe contrasens, făcând depășiri periculoase.
În așteptarea autostrăzii Comarnic Brașov, mii de șoferi sunt nevoiți să circule pe pe DN1, aglomerat la fiecare sfârșit de săptămână de cei care se îndreptă spre stațiunile montane.
An de an, autoritățile susțin că majorează sumele destinate investițiilor în infrastructură. Recent, președintele Klaus Iohannis a declarat, în cadrul vizitei la fabrica Ford din Craiova, că infrastructura de transport trebuie să fie prioritatea zero a oricărui Guvern.
„Știm cu toții că una dintre cerințele esențiale este asigurarea unei infrastructuri de calitate. Pentru a beneficia de investiții mai mari, mai performante, pentru a reduce din diferențele regionale mari existente în România, infrastructura de transport trebuie să fie prioritatea zero a oricărui Guvern”, a spus președintele Iohannis.
Statisticile relevă, însă, o realitate cruntă. România se află pe primul loc în UE la numărul de decese cauzate de accidentele rutiere.
În 2015, în România au murit 95 de persoane în accidente rutiere la fiecare milion de locuitor, de aproape două ori mai mult decât media Uniunii Europene, de 51,5 decese, potrivit datelor Eurostat.
Studiul arată că drumurile naţionale din România pe care au loc cele mai multe accidente rutiere sunt DN1, DN2 şi DN7.
Zeci de oameni mor în fiecare an și pe E85, cunoscut și ca drumul crucilor. Cei care au avut parte de o moarte violentă au două cruci – una în cimitir și una pe marginea drumului, unde și-au pierdut viața. Peisajul lugubru îi înspăimântă pe cei care tranzitează drumul devenit un uriaș cimitir.
Citește și Mitică Popescu, pe motor la 80 de ani. A conversat cu bikerii despre cursele ilegale
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro