Mergi direct la conținut »
VIDEO/ Meteorologul de serviciu al ANM, despre prognoza de tornadă în București de la AccuWeather: „Nu se poate face o prognoză cu o zi înainte”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO/ Meteorologul de serviciu al ANM, despre prognoza de tornadă în București de la AccuWeather: „Nu se poate face o prognoză cu o zi înainte”

VIDEO/ Meteorologul de serviciu al ANM, despre prognoza de tornadă în București de la AccuWeather: „Nu se poate face o prognoză cu o zi înainte”

Aplicația AccuWeather anunță că este posibilă o tornadă în București, însă specialiștii ANM spun că astfel de fenomene extreme nu pot fi prevăzute cu 24 de ore înainte. 

„Furtuni, unele vilente. În cursul zilei de luni, furtunile pot fi însoție de averse puternice, grindină, vânturi puternice și tornadă”, anunța duminică AccuWeather.

Prognoza publicată duminică de AccuWeather

Dinu Mărășoiu, meteorologul de serviciu ANM, a explicat la emisiunea „Adriana Nedelea LA FIX” că astfel de fenomene extreme nu pot fi prevăzute cu o zi înainte.

„Accuweather nu este subordonată ANM. Dacă vorbim de o probabilitate, într-un punct sau altul, poate fi oricând de acum și până peste 10-15 ani. Noi vorbim de elemente clare, legate de partea meteorologică, fenomenele pe care le urmărim și nu putem face această precizare.

Nu se poate face o prognoză cu o zi înainte, nici în alte țări, sunt fenomene imediate, trebuie o anumită aparatură care să surprindă și martori pe teren care să confirme prezența tornadei. Este un lucru complicat chiar și pentru SUA, cei mai avansați și cei mai solicitați din punct de vedere al tornadelor”, a spus Dinu Mărășoiu, în direct la Libertatea.

Întrebat dacă există condiții meteo pentru tornadă la această oră, în România, meteorologul de serviciu al ANM a răspuns: „Vorbim de dezvoltări noroase, de vijelii. Sunt destul de îngrijorătoare aceste fenomene, de aceea au fost anunțate ieri. Acum lucrăm să vedem dacă nu cumva evoluția vremii justifică un cod galben”.

Săptămâna trecută, o tornadă s-a produs în localitatea Drajna, județul Călărași. Vântul puternic a răsturnat un autocar cu 39 de persoane și a lăsat fără acoperiș mai multe case.


Citește și:

AVERTIZARE METEO: Coduri galbene de averse, vijelii și grindină, de azi până mâine seară, inclusiv în București

Close
Închide
  Close