Acidul folic, cunoscut si sub numele de vitamina B9, poate reduce riscul de aparitie a maladiei Alzheimer, in schimb vitaminele B12 si B6 nu au acelasi efect benefic, reiese dintr-un studiu de sase ani, realizat de o echipa de cercetatori americani.
Pe parcursul studiului (la care au participat 965 de persoane cu varste de peste 65 de ani), 192 de persoane s-au imbolnavit de Alzheimer, insa voluntarii care au consumat o cantitate mare de acid folic prin intermediul alimentelor si suplimentelor alimentare au prezentat mai putine riscuri de a dezvolta o maladie grava a creierului.
Cercetatorii au explicat ca acidul folic este capabil sa distruga homocisteina, un aminoacid din sange responsabil de aparitia acestei boli, dar au indicat ca e prematur sa se recomande administrarea regulata de vitamina B9. “Este vorba de un studiu care demonstreaza efectele benefice ale acidului folic. Totusi, au existat cazuri cand rezultatele studiilor au fost contrazise de testele clinice”, a declarat conducatorul cercetarii.
Acidul folic este o vitamina care contribuie la formarea de celule sanatoase. Aceasta vitamina se gaseste in legume cu frunze verzi, in citrice si in fasole, dar si in suplimentele alimentare din farmacii.
Un nivel prea ridicat de homocisteina a fost asociat si cu un risc ridicat de aparitie a bolilor cardiace si a infarctului. Alte vitamine care scad nivelul de homocisteina sunt B12 si B6, dar acestea nu au acelasi efect ca B9 in prevenirea maladiei Alzheimer.
Maladia Alzheimer este principala cauza a instalarii dementei in randul varstnicilor. Nu exista tratament pentru aceasta boala, care distruge treptat memoria, capacitatile de invatare si comunicare si care il aduce pe pacient in imposibilitatea de a face lucruri foarte simple.
Aceeasi substanta pare sa intarzie imbatranirea creierului cu cinci ani
O echipa de cercetatori din Olanda a demonstrat, prin intermediul unor teste cognitive performante, ca dozele mari de acid folic administrate pe o perioada mai lunga de timp pot incetini cu 5 ani efectul de imbatranire a creierului.
La studiu au participat 818 persoane cu varste cuprinse intre 50 si 70 de ani, carora li s-a administrat zilnic cate o doza de 800 de micrograme de acid folic, timp de trei ani. Dupa aceasta perioada, cercetatorii au descoperit ca memoria si capacitatea lor cognitiva era comparabila cu cea a unor persoane cu cinci ani mai tinere. Alte functii cognitive, precum fluenta in vorbire, nu au fost insa influentate de suplimentele cu acid folic, sugerand ca efectul acestuia este restrictionat la aspecte de baza precum viteza si procesarea informatiilor.