Mergi direct la conținut »
Ce acte sunt necesare pentru căsătorie în 2020. Lista completă
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Ce acte sunt necesare pentru căsătorie în 2020. Lista completă

Acte necesare căsătorie în 2020. Pentru oficierea căsătoriei, atât pentru cea civilă, cât și pentru cea religioasă, este nevoie de mai multe documente. Iată lista completă:

De Alina Serea,

Cei care au decis să facă marele pas în 2020 și să spună ”da” în fața ofițerului de stare civilă, este bine să știe că pentru asta este nevoie de serie de documente, dar și de un certificat medical prenupțial.

Acte necesare căsătorie în 2020

  • actul de indentitate al viitorilor soți, în original și în copie;
  • certificatul de naștere al viitorilor soți, în original și în copie;
  • certificat prenupțial – un certificat medical privind starea sănătăţii, valabil 14 zile calendaristice de la data emiterii, care trebuie să conţină menţiunea expresă că persoana se poate sau nu se poate căsători.
  • dacă unul din soți a mai fost căsătorit anterior, trebuie aduse și documentele în original și copie, (traduse și legalizate, dacă e cazul) din care să reiasă că a fost desfăcută căsătoria anterioară și că persoana se poate căsători din nou (actul de divorț sau un certificat de deces al fostului soț, în funcție de situație);
  • declarație din care să rezulte că cei doi soți nu cunosc niciun motiv de natură legală care să împiedice încheierea căsătoriei.
EXCLUSIV | Orban, despre fotografia controversată: „Era ziua mea, au venit câțiva colegi să-mi facă o surpriză și i-am servit, cum e normal, cu un pahar de ceva”
Recomandări
EXCLUSIV | Orban, despre fotografia controversată: „Era ziua mea, au venit câțiva colegi să-mi facă o surpriză și i-am servit, cum e normal, cu un pahar de ceva”
 

Acte necesare căsătorie, în 2020, cu un cetățean străin

În cazul în care unul din viitorii soți e străin, lista cu acte necesare pentru căsătorie în 2020 mai conține și următoarele documente:

  • dovada eliberată de misiunea diplomatică sau oficiul consular ale ţării al cărei cetăţean e viitorul soț străin, din care să rezulte că sunt îndeplinite condiţiile cerute de legea lui naţională, pentru încheierea căsătoriei;
  • cetăţenii statelor cu care România a încheiat tratate, convenţii sau acorduri de asistenţă juridică în materie de stare civilă pot prezenta, în locul dovezilor emise de reprezentanţele diplomatice, documente eliberate de autorităţile competente ale statului de cetăţenie, datate recent (maximum trei luni de la emitere) ori care au prevăzut, în conţinut, termenul de valabilitate;
  • cetăţenii statelor care nu au misiune diplomatică ori oficiu consular acreditat în România şi care sunt în imposibilitatea de a obţine dovada pot prezenta o declaraţie dată pe propria răspundere, autentificată de un notar public, din care să rezulte că viitorul soţ, cetăţean străin sau apatrid, nu este căsătorit şi îndeplineşte condiţiile cerute de legea sa naţională pentru încheierea căsătoriei în România.
Tolo: Ce băgăm în urnă, aia ne iese din frapieră. Poza României în era COVID-19
Recomandări
Tolo: Ce băgăm în urnă, aia ne iese din frapieră. Poza României în era COVID-19
 

Acte necesare căsătorie în 2020, în cazul minorilor

Legea prevede că este posibilă căsătoria și în cazul în care unul sau ambii viitori soți nu au împlinit încă vârsta de 18 ani. În acest caz însă, pe lângă documentele de mai sus este nevoie și de:

  • avizul medical
  • dovada încuviinţării părinţilor ori, după caz a tutorelui şi autorizarea direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului pentru încheierea căsătoriei, cu respectarea prevederilor Codului familiei.
Primăria Sector 5 cumpără materiale sanitare și dezinfectanți la suprapreț de la o firmă de publicitate cu zero angajați
Recomandări
Primăria Sector 5 cumpără materiale sanitare și dezinfectanți la suprapreț de la o firmă de publicitate cu zero angajați
 

Acte necesare căsătorie religioasă în 2020

Dacă în cazul căsătoriei civile există o listă întreagă cu acte necesare, în cazul cununiei religioase singurul act necesar este certificatul de căsătorie. Asta pentru că statul român recunoaște căsătoria religioasă încheiată în fața preotului numai după încheierea celei civile.

În cazul în care unul dintre soți a mai fost căsătorit anterior, Biserica obișnuiește să ceară și actul de divorț în original și copie.

De asemenea, atât în Biserica Ortodoxă, cât și în Biserica Catolică se cere aprobare specială din partea Episcopului sau parohului local pentru căsătoriile mixte.

Condiții în care căsătoria civilă nu se face la primărie

Locul încheierii căsătoriei este sediul serviciului de stare civilă din localitatea competentă. Căsătoria se poate încheia în afara sediului primăriei, cu aprobarea primarului, dacă din motive temeinice unul dintre soţi se află în imposibilitatea de a se prezenta. Se poate oficia căsătoria în afara sediului primăriei în cazul persoanelor aflate în executarea pedepselor private de libertate, în penitenciar.

La încheierea căsătoriei, viitorii soţi vor declara, în faţa delegatului de stare civilă, numele pe care s-au voit să-l poarte în căsătorie, ei pot să-şi păstreze numele lor dinainte de căsătorie, să ia numele unuia sau altuia dintre ei sau numele lor reunite. Căsătoria nu poate fi dovedită decât prin certificatul de căsătorie, eliberat pe baza actului întocmit în registrul actelor de stare civilă

Sursă foto: Shutterstock

Close
Închide
  Close