De Adrian Ilie,

Natig Jafarov, cofondator al unei mişcări de opoziţie faţă de preşedintele azer Ilham Aliev, a desfăşurat în 2016 o campanie împotriva modificărilor Constituţiei supuse unui referendum, printre care prelungirea mandatului prezidenţial la şapte ani. El a fost arestat preventiv, iar ulterior a reclamat la CEDO că a fost victima unui abuz de putere şi a unor acţiuni ilegale pentru a-l împiedica să se exprime.

Opozantul a arătat că a fost închis într-o cuşcă metalică din sala de tribunal în timpul şedinţei în care a contestat măsura arestării preventive.

Conform jurisprudenţei CEDO, magistraţii curţii au considerat închiderea într-o cuşcă drept „un afront adus demnităţii umane”, arată un comunicat al instanţei. Autorităţile azere au argumentat că şedinţa de judecată a avut loc cu uşile închise, însă CEDO a reamintit că tratamentul respectiv este degradant chiar dacă nu a fost public.

Mai mult, din dosar reiese că obiectivul nedeclarat al arestării şi detenţiei militantului a fost pedepsirea lui pentru angajamentul politic activ şi împiedicarea participării sale la referendum, ca membru al opoziţiei.

Azerbaijanul a fost condamnat la plata unor despăgubiri morale de 15.000 de euro.

Ilham Aliev a fost ales prima oară preşedinte al Azerbaijanului în 2003; el i-a urmat la putere tatălui său, Haidar Aliev, care a condus ţara din 1993 ca preşedinte, după ce anterior deţinuse poziţii înalte şi în timpul fostului regim sovietic. Constituţia a fost modificată în 2016; preşedintele are în prezent un mandat de şapte ani.

Consiliul Europei, în cadrul căruia funcţionează CEDO, a criticat reforma constituţională azeră, considerând că „perturbă grav echilibrul puterilor”, acordând şefului statului o autoritate „fără precedent”.

Citeşte şi:

Kurzii, cel mai numeros popor fără o țară a lor. Peste 30 de milioane de oameni locuiesc în patru state

Rusia e reprimită în Europa drepturilor omului și a democrației, deși le calcă în picioare pe amândouă

Henrikh Mkhitaryan ratează finala Ligii Europa din cauza conflictului politic dintre Armenia și Azerbaidjan

Dezvăluire colosală! Cum l-a salvat pe Laurențiu Reghecampf de la moarte
GSP.RO

Dezvăluire colosală! Cum l-a salvat pe Laurențiu Reghecampf de la moarte

Horoscop 21 noiembrie 2019. Capricornii au tendința să fie mai duri cu cei din jur
HOROSCOP

Horoscop 21 noiembrie 2019. Capricornii au tendința să fie mai duri cu cei din jur