Cuprins:
Mathilde Touvier, care conduce echipa de cercetare în epidemiologie nutrițională, a supervizat o cercetare condusă de doctoranda sa, Marie Payen, de la Garanderie.
Ce conține o băutură răcoritoare „fără zahăr”
Deși aditivii alimentari au fost evaluați de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) individual, Touvier a explicat că alimentele conțin un număr mare de aditivi. Spre exemplu, o băutură răcoritoare „fără zahăr” conține: aspartam și/sau acesulfam K (care are o putere de îndulcire de 100 până la 200 de ori mai mare decât zahărul), acid citric, sulfit de amoniu.
„În plus, mâncărurile și băuturile pe care le consumăm frecvent împreună contribuie la faptul că ingerăm în mod regulat amestecuri de aditivi”, a precizat Mathilde Touvier.
Atunci când substanțele chimice sunt amestecate, efectele lor pot fi diferite de cele pe care le au atunci când sunt analizate separat. Astfel, studiul a identificat aditivii care sunt asociați cu un risc crescut de diabet de tip 2.
În cadrul studiului, au fost analizate datele privind sănătatea a peste 100.000 de adulți care au luat parte la studiul NutriNet-Santé. Lansat în 2009, acesta implică peste 180.000 de oameni – consumatori care acceptă să completeze chestionare detaliate privind obiceiurile lor alimentare și sănătatea lor.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_37af698838828869b1e1b8074a892088.webp)
Cercetătorii au determinat expunerea la sute de aditivi și amestecurile întâlnite în alimente. Au fost identificate cinci amestecuri de aditivi la care consumatorii francezi erau expuși, dintre care două au fost asociate cu o incidență mai mare a diabetului de tip 2.
Cu cât crește riscul de diabet de tip 2
Primul amestec este tipic produselor ultraprocesate, cum ar fi sosurile, conținând emulgatori precum caragenani (E407), amidon modificat și gumă de guar (E412), gumă xantan (E415), polifosfați (E452), pectină (E4400), sorbat de potasiu (E202) și un colorant, curcumină.
Al doilea amestec este specific băuturilor îndulcite și sucurilor, conținând acid citric (E330), citrat de sodiu (E331), acid malic (E296), acid fosforic (E338), coloranți (caramel sulfit de amoniu (E150d), antociani (E163), capsantină (E160c), gumă de acacia (E414), pectină (E440), gumă de guar (E412), ceară carnauba (E903), aspartam (E951), acesulfam K (E950) și sucraloza (E955).
„Am început prin a calcula un «scor de potrivire a amestecului» pentru fiecare dintre cocktailurile testate. Cu cât scorul este mai mare, cu atât există mai mulți consumatori. Vorbim aici despre o expunere continuă: la un capăt al spectrului, unii participanți care consumă puține alimente ultraprocesate au un scor apropiat de zero, în timp ce la celălalt capăt, cei mai mari consumatori au un scor de potrivire ridicat”, a afirmat Marie Payen, fiind întrebată cum a fost determinat riscul crescut de diabet de tip 2.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_8cf5822ba9b912f9d9b6fbe28979c8c3.webp)
„Am constatat că, cu cât consumul celor două amestecuri menționate mai sus este mai mare, cu atât crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 pe parcursul perioadei de studiu (din totalul participanților, 1.131 au dezvoltat boala)”, a precizat Payen.
Analizele au arătat că riscul de diabet crește cu 8% pentru primul amestec și cu 13% pentru al doilea.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_d0ef0a283cc1be265c01c6c57a895fd3.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_bfb3b8675ac401fa9b627f2a66817c94.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/plugins/rro-feed/no-picture.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_504ee18886cbbd6c02ec6c5c54a67344.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_3b2ddd42d866d833a6e31317846d6641.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_8af3fdcab391f9482ae3b281689b2bdc.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_5d065912cddec15dee9619cb0d479888.jpg)