De pe 19 mai, România va avea un nou președinte care va ajunge la Palatul Cotroceni. Din 1989, acesta a devenit reședința oficială a președintelui României, dar și sediul Administraţiei Prezidenţiale a României.

Conform site-ului oficial, „Administraţia Prezidenţială este instituția aflată la dispoziţia preşedintelui României pentru îndeplinirea prerogativelor și atribuţiilor sale constituționale. Instituția asigură suportul logistic, organizatoric, de protocol și de administrare pentru președinte și pentru activitățile sale curente”.

200 de persoane lucrează la Administrația Prezidențială

Administrația Prezidențială este organizată în cancelarii, departamente şi compartimente. Acestea gestionează agenda șefului statului, elaborează diverse acte și documente care țin de responsabilitatea și atribuțiile președintelui.

În plus, sursa citată notează că analizează constituționalitatea legilor înainte de promulgare, mențin și întrețin relațiile cu autoritățile publice, cu entități interne și internaționale.

Dar și organizează relațiile cu mass-media și cu publicul, administrează activitățile de protocol și reprezentare, asigură și gestionează activitățile de registratură, fondul arhivistic, resursele umane, materiale și financiare.

Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

„Cancelariile, departamentele şi compartimentele din cadrul Administraţiei Prezidenţiale sunt conduse de consilieri prezidenţiali şi/sau consilieri de stat”, notează site-ul oficial.

În ultimii ani numărul celor angajați la Administrația Prezidențială a variat în jurul valorii de 200 de persoane.

original_porti_deschise_sts_25_apr_2025-2Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 16

17 departamente care lucrează pentru președinte

În acest moment există 17 departamente care lucrează pentru președinte și pentru România. Cancelaria Președintelui funcționează ca structură organizatorică distinctă, cu rol de coordonare a departamentelor/structurilor organizatorice.

Și care asigură suportul instituțional în vederea îndeplinirii prerogativelor constituționale ale președintelui României, precum și a celor care monitorizează domenii de specialitate.

Conform sursei citate, șeful/coordonatorul Cancelariei președintelui are atribuții de coordonare a activităților specifice pentru următoarele departamente:

Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”
Recomandări
Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”
  • Securității Naționale
  • Politică Externă
  • Afaceri Europene
  • Constituțional Legislativ
  • Administrație, Politici Publice și Societate Civilă
  • Politică Internă
  • Economice și Sociale
  • Cultură, Culte și Minorități Naționale
  • Sănătate Publică
  • Educație și Cercetare
  • Relația cu românii din afara granițelor
  • Climă și Sustenabilitate

Departamentul Securităţii Naţionale

  • Principala responsabilitate a Departamentului constă în asigurarea suportului decizional și a expertizei necesare Președintelui României pentru elaborarea Strategiei Naţionale de Apărare a Țării.
  • Coordonarea procesului de implementare a acesteia și evaluarea rezultatelor, activități desfășurate în strânsă colaborare cu celelalte structuri de specialitate din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
  • Cu ministerele şi instituţiile cu atribuţii în domeniul apărării ţării şi securităţii naţionale precum și cu organizaţiile internaţionale, organizaţiile nonguvernamentale, mediul academic, institute şi experţi din ţară şi din străinătate.
  • De asemenea, Departamentul prezintă Preşedintelui României propuneri destinate coordonării unitare a activităţilor care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională.
  • Dar și participarea la menţinerea securităţii internaţionale şi la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară, precum şi la acţiuni de menţinere sau de restabilire a păcii.
Ultimele calcule pentru noul Guvern: propunerea PNL care a făcut șah mat PSD. Cine se încălzește pentru ministere
Recomandări
Ultimele calcule pentru noul Guvern: propunerea PNL care a făcut șah mat PSD. Cine se încălzește pentru ministere

Departamentul Politică Externă, Parteneriate Strategice și Românii de Pretutindeni

  • Contribuie la elaborarea și fundamentarea profilului strategic al României, a strategiilor integrate de politică externă, în consonanță cu orientările strategice și de securitate, participă la dezbaterile și evaluările în materie ale instituțiilor cu atribuții în domeniu.
  • Întocmește și supune aprobării președintelui calendarul anual al contactelor/vizitelor bilaterale la nivel de șef de stat, în țară și în străinătate, al participărilor la reuniuni multilaterale de același nivel și asigură pregătirea acestora.
  • Stabilește întâlnirile președintelui României cu alte personalități străine și asigură pregătirea documentară a acestora.
  • Monitorizează și analizează, prin raportarea la strategia de relații externe a României, evoluțiile și evenimentele pe plan internațional, mai ales a celor care necesită implicarea autorităților române, informând constant pe șeful statului asupra aspectelor relevante și formulând propuneri de acțiune/poziție.
  • Elaborează proiecte de poziție ale șefului statului pe probleme de politică externă și securitate internațională în consonanță cu angajamentele politice și juridice asumate de România pe plan internațional și pe baza principiilor și normelor relevante ale dreptului internațional.
  • Întocmește documentația necesară Președintelui României pentru participarea la reuniunile cu partidele politice parlamentare, în măsura în care aceste reuniuni au pe agendă chestiuni de politică externă.

Departamentul Afaceri Europene

  • Între principalele atribuţii ale acestui departament se află pregătirea participării preşedintelui României la reuniunile Consiliului European, reuniuni ce se desfăşoară la nivel de şef de stat sau de guvern. Consiliul European defineşte priorităţile construcţiei europene şi indică direcţiile pe care trebuie să le urmeze politicile europene.
  • Cooperează cu autorităţile administraţiei centrale cu atribuţii în materia politicilor europene în vederea definirii poziţiilor României pe teme europene de importanţă majoră.
  • În acelaşi timp, un rol important în activitatea departamentului îl are asigurarea monitorizării şi informării corespunzătoare a şefului statului privind modul de implementare a politicilor şi strategiilor europene în România, inclusiv a respectării obligaţiilor din Tratatul de Aderare.

Departamentul Constituțional Legislativ

  • Asigură elaborarea documentelor şi demararea procedurilor necesare pentru îndeplinirea de către Preşedintele României a prerogativelor constituţionale în materie.
  • Analizează legile înaintate spre promulgare, solicită puncte de vedere de la alte departamente şi semnalează aspecte deosebite apărute în desfășurarea procesului legislativ în Parlament. De asemenea, departamentul are ca atribuție întocmirea cererii de reexaminare, sau după caz, a sesizării de neconstituționalitate a legilor.
  • Principalele responsabilităţi ale departamentului constau în asigurarea suportului juridic în vederea îndeplinirii de către Președintele României a prerogativelor constituționale referitoare la: revizuirea Constituției, numirea, revocarea sau eliberarea din funcții publice, grațierea, dizolvarea Parlamentului, încheierea tratatelor internaţionale şi trimiterea lor spre ratificare, reprezentarea preşedintelui României în cauzele aflate pe rolul Curţii Constituţionale.

Departamentul Administrație, Politici Publice și Societate Civilă

  • Structura care contribuie la dezvoltarea și consolidarea relațiilor instituționale cu administrația centrală și cea locală, în vederea dezvoltării legislației și a politicilor publice care să eficientizeze, debirocratizeze, digitalizeze aparatul public și să contribuie la îmbunătățirea și la dezvoltarea politicilor publice predictibile și eficiente pentru cetățeni și mediul economic.
  • Departamentul asigură relaţia preşedintelui cu structuri din cadrul Parlamentului României, Guvernului României, precum şi cu ambasadele, consulatele şi diferitele organizaţii europene și internaţionale în analizarea, preluarea, dezvoltarea și adaptarea politicilor publice orientate spre o administrație publică centrată spre o dezvoltare sustenabilă, eficientă și care să susțină activ competitivitatea economică a României.

Departamentul Politică Internă

  • Elaborează analize, sinteze şi prognoze despre structura sistemului politic și dinamica vieții politice interne din țara noastră (cadru legal, structuri instituționale, proces decizional, politici publice, personal politic etc.).
  • Formulează recomandări pentru activitatea și pozițiile publice ale președintelui României, în exerciţiul prerogativelor sale constituționale pe zona de politică internă: veghere la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice, mediere între puterile statului, precum și între stat şi societate.
  • Menține și dezvoltă comunicarea președintelui României și a Administrației Prezidențiale cu Guvernul și Parlamentul României, cu partidele politice parlamentare și non-parlamentare. Un exemplu în acest sens este organizarea consultărilor cu partidele politice parlamentare.

Departamentul Politici Economice şi Sociale

  • Întocmește analize, sinteze și prezintă argumente în vederea fundamentării pozițiilor și deciziilor președintelui cu privire la politicile publice din domeniul economic și social.
  • De asemenea, analizează evoluția mediului de afaceri, prin studii de specialitate și interacțiune directă cu reprezentanții mediului de afaceri, în vederea cunoașterii și înțelegerii cât mai bune a evoluțiilor și problemelor cu care întreprinzătorii se confruntă.
  • Asigură informarea cu privire la evoluțiile economice naționale și internaționale, prin realizarea de rapoarte, sinteze și analize complexe, care fundamentează opinii, propuneri și puncte de vedere pe diferite subiecte economice și sociale.

Departamentul Cultură, Culte şi Minorități Naționale

  • Fundamentează acţiunea politică a preşedintelui în vederea asigurării dreptului constituţional la identitate, de acces la cultură şi de dezvoltarea spirituală neîngrădită.
  • Urmăreşte buna funcţionare a instituţiilor publice responsabile de conservarea valorilor culturii naţionale și ocrotirea moştenirii culturale a minorităţilor, expresie a libertăţii şi exemplu al dialogului dintre culturi.
  • O sarcină specifică este aceea de a fundamenta acţiunea politică a preşedintelui în relaţia sa cu toate cultele religioase, în respectul libertăţilor constituţionale fundamentale şi cu recunoaşterea şi potenţarea rolului acestora în dezvoltarea socială a României.

Departamentul Sănătate Publică

  • Contribuie la realizarea funcţiei de mediere între factorii de decizie din domeniul sănătăţii publice şi societate.
  • Analizează funcţionalitatea sistemului sanitar românesc, monitorizează şi evaluează strategia de sănătate publică, prezentând preşedintelui propuneri pentru optimizarea implementării strategiei naţionale în domeniul sănătăţii publice.
  • Organizează grupuri de lucru sau comisii speciale de analiză precum şi dezbateri, mese rotunde şi conferinţe pe teme legate de sănătatea publică.
  • Asigură menţinerea relaţiilor de colaborare instituţională cu alte instituţii publice, organizaţii profesionale din domeniul sănătăţii publice şi reprezentanţi ai societăţii civile şi cooperează cu Guvernul României şi cu celelalte departamente din cadrul Administraţiei Prezidenţiale pentru îndeplinirea obiectivelor prioritare ale politicii din domeniul sănătăţii.

Departamentul Educaţie şi Cercetare

  • Facilitează consultarea, dialogul şi medierea între autoritățile statului cu atribuţii în educație și cercetare și instituțiile de învățământ preuniversitar și superior, institutele de cercetare, structurile societății civile care au activitate în domeniu, experți, cercetătorii români din țară și străinătate, mediul privat și alte părți interesate.
  • Asigură o comunicare eficientă cu cetățenii interesați de problematica educației și cercetării şi derulează consultări şi analize cu privire la ariile de interes relevante.
  • Colaborează strâns cu celelalte departamente ale Administraţiei Prezidenţiale pentru corelarea sistemului de educaţie şi cercetare cu nevoile şi priorităţile din spaţiul social şi economic românesc.

Departamentul Climă și Sustenabilitate

  • Oferă preşedintelui României informaţii şi analize cu privire la evoluţiile naţionale şi internaţionale din domeniul schimbărilor climatice şi sustenabilităţii.
  • Printre atribuțiile principale se află desfășurarea de acțiuni și demersuri care să contribuie la consolidarea României ca actor internaţional şi lider regional ȋn domeniul climei şi sustenabilităţii, precum și organizarea de evenimente şi acţiuni naţionale şi internaţionale care se adresează schimbărilor climatice și tranziției energetice.
  • Întreprinde demersuri ȋn vederea unei bune integrări şi consolidări a prezenţei României ȋn structurile internaţionale emergente angajate în domeniul climei, energiei sustenabile și tranziției energetice și facilitează dialogul în vederea corelării politicilor publice interne din domeniul schimbărilor climatice cu angajamentele europene sau internaţionale, alte strategii sau politici sectoriale.

Departamentul Comunicare Publică

  • Coordonează activitatea de comunicare a președintelui României și a instituției prezidențiale.
  • Elaborează mesajele publice și redactează comunicatele de presă, în colaborare cu departamentele de resort, face publice punctele de vedere ale președintelui sau ale Administrației Prezidențiale și analizează impactul și contextul mediatic ale acțiunilor președintelui.
  • Asigură relația cu presa, preia solicitările mass-media, realizează acreditările de presă, administrează conținutul platformei online, cât și al canalelor de comunicare în social media ale președintelui.

Departamentul Protocol

  • Colaborează permanent cu structurile implicate, din cadrul instituţiilor statului român, în scopul unei aplicări corecte şi unitare a aspectelor de protocol şi ceremonial.
  • Studiază uzanţele de ceremonial şi protocol din alte state şi elaborează propuneri de perfecţionare a practicii de protocol în România.
  • Protocolul are obligaţia de a se asigura de buna şi corecta desfăşurare a activităților oficiale – interne şi externe, prin implementarea şi respectarea normelor de protocol și prin coordonarea fiecărui element din program.
  • Are obligaţia de a respecta uzanţele de ceremonial şi protocol ale statului în care se desfăşoară vizita. Participă alături de omologi la pregătirea şi coordonarea în cele mai bune condiţii a vizitelor în străinătate.
  • Este responsabil de organizarea vizitelor șefilor de stat în ţara noastră, cât şi a altor înalţi demnitari care sunt primiţi de preşedinte, prin elaborarea programului detaliat al vizitelor de stat sau oficiale.

Secretariatul General al Administrației Prezidențiale

  • Administrează patrimoniul şi gestionează resursele financiare, materiale şi umane ale instituţiei prezidenţiale, în vederea asigurării bunei funcţionări şi organizări a serviciilor din subordinea preşedintelui României, în conformitate cu proiectele, priorităţile şi agenda acestuia.
  • Reprezintă instituţia prezidenţială în relaţiile cu instituţiile centrale şi locale ale puterii de stat, Guvernul României, ministere şi alte instituţii în probleme de specialitate.
  • Coordonează activităţile de reprezentare în instanţă a preşedintelui României şi a Administraţiei Prezidenţiale.
  • Organizează şi coordonează sistemul de management al securității informațiilor și activitățile din domeniul protecţiei informaţiilor clasificate, la nivelul Administraţiei Prezidenţiale.
  • Asigură şi îmbunătăţeşte permanent sistemul de control intern la nivelul instituţiei prezidenţiale, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Cabinetul președintelui României

  • Gestionează activităţile ce ţin de buna funcţionare a biroului preşedintelui României.
  • Elaborează și coordonează agenda de lucru în colaborare cu departamentele și compartimentele instituției prezidențiale, asigurând legătura cu instituţiile statului și alte entități publice și private, în vederea rezolvării tuturor solicitărilor adresate acestuia.
  • Aici se primeşte, se înregistrează şi se repartizează corespondenţa şi documentele transmise preşedintelui României.
  • Comunică programul preşedintelui departamentelor şi compartimentelor implicate în desfăşurarea evenimentelor cuprinse în agenda prezidenţială, aflându-se în permanentă legătură cu acestea în vederea bunei desfăşurări a tuturor activităţilor la care participă șeful statului.

Preluarea informațiilor s-a făcut de pe site-ul oficial al Administrației Prezidențiale din România


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.