În fapt, tehnologia Flash a fost criticată de foarte multe ori în ultima perioadă.
Un conflict celebru îl constituie cel avut de către Adobe cu Apple și cu Steve Jobs. Acesta din urmă critica Flash în anul 2010 pe motiv că softul este plin de găuri de securitate și consumă foarte multă baterie pe laptopuri. De altfel, Apple a eliminat total Flash pe iPhone încă de la lansarea din 2007, același lucru fiind valabil și în cazul iPad, lansată în 2010.
Ulterior, Adobe s-a aliat cu Google pentru a instala Flash direct în browserul Chrome și în sistemul de operare Android, destinat telefoanelor și tabletelor. Dar, dacă în 2014 Flash era folosit de 80% dintre utilizatorii Chrome de pe calculatoare, acum acest procent este la doar 17%.
Microsoft a eliminat la rândul său Flash din versiunea pentru telefoane a Windows, respectiv Windows Mobile, acesta suportând Silverlight, o tehnologie proprie a Microsoft.
Ulterior, Mozilla – care creează popularul browser Firefox – a dezactivat plug-in-urile Flash. Acestea pot fi însă activate de către utilizatori.
Flash a fost creat în urmă cu mai bine de 20 de ani și a ajuns în curtea Adobe odată cu achiziția Macromedia, în anul 2005.
Citește și: Decât la muncă, mai bine morți de foame! Fructele din livezi se strică pentru că nimeni nu a vrut să le culeagă
În urma deciziei lui Steve Jobs de a nu include Flash pe iPhone și iPad, însă, a apărut o nou standard, respectiv HTML5.
Acum, Adobe și partenerii săi – adică Apple, Microsoft, Google, Facebook și Mozilla – vor reduce suportul pentru Flash în mai multe faze, pe parcursul următorilor trei ani.
După 2020, Adobe nu va mai lansa update-uri pentru Flash, iar browserele de internet nu îl vor mai suporta.
Pe de altă parte, Flash rămîne popular printre jocurile online. Și asta pentru că acestea utilizează această tehnologie pentru animații. Adobe a anunțat că va colabora împreună cu Facebook, dar și cu producătorii de motoare de randare Unity Technologies și Epic Games pentru a ajuta dezvoltatorii de jocuri online să își treacă jocurile pe altă tehnologie.
Citește și: Atenție, curentul electric se scumpește cu 30-40%!
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!