MENIU CAUTĂ
17 Apr. 2018 18:57 , de Elvira Gheorghiță

Director general Unifarm: De ieri, imunoglobulina este livrată continuu către spitale

Distribuie

Adrian Ionel, director general Unifarm a spus, în Interviurile Libertatea, că, de ieri, imunoglobulina este livrată continuu, în 24 de ore, ajungând în spitale peste 1200 de  flacoane.   

În 31 martie au fost achiziționate primele 3.850 de flacone de imunoglobulină prin mecanismul de protecție civilă. Dar, a fost nevoie de legislație pentru reglementarea mecanismului de întrajutorare, întrucât România nu avea experiență în acest domeniu. Autoritățile române nu a activat niciodată acest mecanism.

Potrivit directorului Unifarm, ar fi bine să nu devină regulă  sistemul de 'nevoi speciale', atunci când sunt aduse în România medicamente, pentru că , de cele mai multe ori, poate dura și câteva luni, până când sunt găsite respectivele produse. În plus, de multe ori, costurile sunt mai mari.

Totuși, indiferent de situație, directorul Unifarm îi sfătuiește pe bolnavii, care nu își găsesc tratament,  să anunțe Ministerul Sănătății, să anunțe Unifarm, pentru a verifica dacă medicamentele de care au nevoie există în țară sau trebuie aduse  din străinătate.

Planul de întrajutorare european a fost aplicat pentru prima dată în România 

'În 31 martie au fost achiziționate primele 3.850 de doze de imunoglobulină prin acest plan de întrajutorare europeană. Acest plan este pentru prima dată aplicat în România cu succes, nu a mai existat niciodată așa ceva. Deci, a trebuit să scriem legislație pentru reglarea acestui mecanism în România. Aceasta este cauza principală a întîrzierii distribuției imunoglobulinei. Dar, pentru cazurile grave, produsele au plecat către spitale cu aviz de însoțire a mărfii. Se livrează în continuu de ieri. Ieri dimineață erau 280 de flacoane livrate în urgență pentru cazurile grave, seara erau 960, acum 1500 de flacoane', a explicat Adrian Ionel.

Legislația este particularizată pentru produsul care a ajuns în România

În plus, directorul general al Unifarm a spus că legislația este particularizată pentru fiecare produs și de aceea nu putea fi redactată înainte de a ajunge medicamentele în România.

'Legislația este particularizată pentru produsul care a ajuns în România. Acest ordin de preț a fost eliberat, particularizat, strict pentru acest produs. Nu este practic posibil din punct de vedere legislativ să fi realizat legislația înainte de a vedea produsele în țară. Sunt sincope ale legii, sunt lucruri reglementate. Nu putem trece peste ele. Acum aprovizionarea  se desfășoară în regim normal. 3.000 de doze  sunt pe drum spre București. Pe 30 aprilie vor veni alte  9.000 de doze din același produs, aceasta ajută la intrarea în normalitate, a aprovizionării spitalelor',a mai spus directorul Ionel. 

Producătorii au încălcat legislația

Potrivit directorului general al Unifarm, producătorii de imunoglobulină nu și-au respectat obligațiile legale și s-au retras de pe piață, deși erau obligați să mai stea un an din momentul deciziei de retragere.

'Ceea ce nu a fost OK este faptul că producătorii nu și-au respectat obligațiile legale, mai ales că autoritățile au făcut pași spre ei și au suspendat taxa clawback, iar , astfel, prețurile au crescut cu 20%. Totuși ei nu au respectat cuvântul dat . De la momentul în care decide să să se retară de pe piață , trebuie să mai treacă un an, dar ei nu au respectat legea', a adăugat Adrian Ionel.

Zeci de medicamente au fost aduse într-un an de Unifarm, pe nevoi speciale

Potrivit directorului Unifarm, pe baza ordinul ministrului Sănătății vor fi aduse 15.000 de doze de imunoglobulină, în cadrul mecanismului de întrajutorare european.

'15.000  de doze se aduc pe un singur ordin de ministru. Pentru altele, va mai fi un ordin și vom putea pregăti legislația pentru că știm ce produs va veni și ce cantitate. Zeci de medicamente, anul trecut, chiar peste o sută, au fost aduse pe nevoi speciale. Medicamentele aduse pe nevoi speciale sunt, în cele mai multe cazuri, mai scumpe. Pentru că este un medicament retras de pe piață pentru că este prea ieftin și apoi, cerut  în urgență. Evident că se percepe o suprataxă. OK, noi o plătim, deși nu avem bani de la bugetul de stat, dar nu este OK să ajungem în această situație', a continuat directorul Unifarm.

Tot la Interviurile Libertatea, Adrian Ionel a explicat și observațiile Curții de Conturi legate de CN 'Unifarm' SA în incendiul din Colectiv

Observațiile Curții de Conturi vizează 'nerespectarea în totalitate a destinației unui contract de donație pentru achiziția de medicamente destinate exclusiv victimelor accidetului din Clubul Colectiv'

'Emoționalul primează în fața rațiunii', spune directorul general al Unifarm.

'În primul rând, în perioada Colectiv, singura companie care a sărit în sprijinul  Guvernului și a acestor bolnavi a fost Unifarm. Singura! Nu am văzut pe nimeni care să aprovizioneze spitalele, cu ceea ce era nevoie în timpul Colectivului, dintre companiile private. Apoi, a fost un caz de forță majoră în care aprovizionarea și accesul acestor pacienți foarte necăjiți, era primoridial, pentru noi, în fața, oricărui document scris. Cu toate acestea,nu puteam să permitem accesul donațiilor direct către spitale, oricare ar fi fost, în bani sau în medicamente', a mai spus Ionel.

Legat de donațiile în medicamente, acestea au fost reglementate de ministrul de atunci al sănătății, Nicolae Bănicioiu.

'După primele 24 de ore, minisitrul de atunci al Sănătății  a spus că trebuie să respectăm un numit circuit al donațiilor. Toate donațiile puteau fi făcute numai în baza unui accept de donație din partea spitalului, unde trebuiau să ajungă  în baza unor contracte pe care noi el aveam cu fiecare dintre cei care au donat. Este vorba de un contract de donație în cadrul căruia au fost cumpărate 150 de creme pentru acei răniți, după ce alte 150 de creme  fuseseră cumpărate tot din aceeași categorie. Din 300 de creme am rămas cu 52 de creme pe stoc, în depozit. Am solicitat donatorului să le repartizăm către  un alt spital ,către Spitalul de arși, dar acesta a spus că nu are nevoie de ele. Aceasta este mare problemă,  52 de cutii de cremă, care au rămas în depozit și au expirat',a adăugat Adrian Ionel.

Unifarm va contesta observațiile Curții de Conturi

Directorul Unifarm a anunțat că va contesta observațiile Curții de Conturi prin toate mijloacele juridice, pe care i le permite legea .

' Fapul că nu a mai fost nevoie de aceste creme, este de neacceptat să spui că nu am respectat destinația acestui contract. Mai mult, unul dintre inspectori ne spunea: de ce nu le-am valorificat.  Atunci ar fi fost vorba de deturnare de fonduri. Acest domn inspector ne recomandă să încălcăm legea', a mai spus directorul general Adrian Ionel.

Comentarii