RĂSPUNS: Potrivit legii, asociaţiile de proprietari care nu au organizat adunări generale anul trecut, în acest an, în primul trimestru, au obligaţia de a convoca adunarea generală.
Legea 196/2018, la art.47, stabilește că va avea loc “cel puţin o dată pe an” o întrunire a adunării generale a asociaţiei de proprietari.
Responsabilitatea cu privire la convocarea adunării generale le revine preşedintelui şi membrilor comitetului.
Astfel, preşedintele asociaţiei are obligaţia de a realiza toate demersurile în vederea convocării adunării generale, cu sprijinul comitetului executiv. Este vorba de convocarea adunării generale ordinare.
Anterior adunării, comitetul stabileşte printr-o decizie ordinea de zi, data convocării şi data reconvocării, în cazul în care la prima adunare nu există prezența necesară, de peste 50 la sută din membrii asociației.
Adunarea generală ordinară trebuie să fie convocată în primul trimestru al fiecărui an. Dar preşedintele poate să convoace şi o altă adunare generală, dacă situaţia o impune.
Hotărârile adunării generale sunt obligatorii pentru toți locatarii, deci atât pentru cei care deţin calitatea de membru, dar nu au fost prezenţi, cât şi pentru cei care nu sunt membri ai asociaţiei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro