„În prezent sunt disponibile doar trei substanțe active omologate în Uniunea Europeană, iar din cauza utilizării repetate, dăunătorii au dezvoltat rezistență”, spune Nicolae Popescu, director tehnic la stațiunea de cercetare agricolă din Brăila.

Afidele atacă o gamă largă de culturi din Brăila

Problemele cauzate de afide se extind la multiple tipuri de plante. Tratamentele aplicate nu mai sunt eficiente, indiferent dacă este vorba de cereale, leguminoase, arbuști sau pomi fructiferi.

Nicolae Popescu, un inginer agronom cu experiență din Brăila, a evidențiat și alte dificultăți în agricultură.

Lipsa personalului calificat, salariile mici și sistemul învechit de plată din cercetarea agricolă sunt factori care împiedică progresul.

În timp ce cercetătorii caută soluții, fermierii din Brăila se confruntă cu probleme imediate. Costurile ridicate ale inputurilor, eficiența scăzută a tratamentelor și prețurile mici la vânzarea produselor duc la o profitabilitate aproape inexistentă în sector.

Ce sunt afidele, care le dau bătăi de cap agricultorilor din Brăila

Afida, cunoscută științific sub numele de Aphidoidea, este o suprafamilie de insecte ce cuprind păduchii de plante mici, cu forme aripate și nearipate.

Război Israel-Iran, ziua șapte: Iranul ia în calcul închiderea Strâmtorii Ormuz / „Khamenei nu mai poate fi lăsat să existe”, spune un oficial israelian
Recomandări
Război Israel-Iran, ziua șapte: Iranul ia în calcul închiderea Strâmtorii Ormuz / „Khamenei nu mai poate fi lăsat să existe”, spune un oficial israelian

Afidele sunt printre cele mai distructive insecte dăunătoare ale plantelor cultivate în regiunile temperate.

Pe lângă faptul că slăbesc planta, afidele acționează și ca vectori ai virusurilor plantelor prin depunerea de nectar și creșterea ulterioară a mucegaiului. Ele cresc rapid în număr și au o dezvoltarea telescopică.

Controlul afidelor nu este ușor. Insecticidele nu dau întotdeauna rezultate sigure, având în vedere rezistența lor la mai multe clase de insecticide și faptul că aceste insecte se hrănesc adesea pe partea inferioară a frunzelor.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.