MENIU CAUTĂ
09 Ian. 2007 21:51

Afiseaza trei preturi diferite

Distribuie

Chiar daca ati fost deja pacaliti de un taximetrist, nu trebuie sa aveti impresia ca stiti toate smecheriile in domeniu. In cele mai cunoscute statii de taxi din Capitala, reporterul Libertatea a intalnit taximetristi din Ilfov care isi taxau clientii ca pentru o calatorie in afara orasului, masini pe care erau trecute mai multe preturi pe kilometru sau taximetre pe care e scris, abia vizibil, un tarif demn de o superlimuzina.


Echipa Libertatea a solicitat serviciile mai multor taximetristi, cerand in prealabil detalii despre pretul calatoriei. Pe una din masini erau afisate trei tarife. „Fiecare tarif este pentru o zona. Unul este pentru Bucuresti, altul pentru zonele mai marginase si altul pentru zonele din afara orasului. Daca vreti sa va duc in Baneasa, va costa cam 50 de lei', mi-a spus Florica Badea, un taximetrist independent, parcat in fata Garii de Nord, caruia i-am vorbit in dialect moldovenesc. In mod normal, o astfel de cursa costa aproximativ 15 lei.

„Nu e vina mea daca cel care se urca nu vede cat costa”


Tot la gara am gasit un taxi cu numar de Ilfov. M-am urcat, fara a intreba pretul pe kilometru. Am mers pana pe Stirbei Voda, unde m-am prefacut ca am un soc. 'Cat costa kilometrul, ca vad deja 7 lei pe ceas?'. Mi s-a spus '2,4 lei pe kilometru. Eu sunt din Ilfov si am tarif extraurban', a venit sec raspunsul. L-am rugat sa traga pe dreapta. 

Mi-am continuat plimbarea catre Universitate, un alt loc preferat de taximetristi. Aici, o masina pe care era trecut cu cifre de-o schioapa tariful de pornire – 1,4 lei, iar cu cifre mult mai mici  tariful pe kilometru: 7,9 lei. 'Conteaza ca este afisat tariful. Nu este vina mea daca cel care se urca nu a vazut cat costa', mi-a spus Stefan Dutu, proprietarul Daciei cu tarif de limuzina.

Seful Comisiei de Transport si Infrastructura a municipalitatii, Stefan Pirpiliu, sustine ca taximetristii licentiati in Ilfov pot aduce clienti in Capitala, dar nu au voie sa ia alti clienti din Bucuresti.  „De asemenea, nu e normal sa fie trei tarife afisate pe usa', a spus Pirpiliu. 


Ati fost pacalit de soferii de taxi?


„Si eu am fost tras pe sfoara”
Voinescu Constantin, 85 de ani.
Eu sunt din Iasi si nu stiu care sunt tarifele aici. M-am urcat in masina si nu am intrebat cat costa o cursa.  Cand am aflat cat am de plata la sfarsit, sa mor acolo, nu alta. Am dat 80 lei. Bine, este vina mea ca nu m-am uitat'.


„Am platit pe o cursa 50 de lei”
Teodosie Marius, 52 de ani.
„Eu am  platit 50 de lei pe o cursa. De atunci iau doar taxiuri de la companiile mari. Taximetristii care cer atatia bani pe km merg la ghici. Nimeni nu ar da atatia bani pe o cursa, cand poate sa dea un sfert din suma. Daca toata lumea s-ar uita, nu ar mai avea clienti '.


„Nu iau decat taxiuri ieftine”
Aneta Ceapa, 44 de ani.
„Eu nu am patit niciodata asa ceva pentru ca ma feresc sa iau masini de pe strada. Am insa prieteni care au patit-o rau de tot, au dat o gramada de bani pe o cursa. Nu inteleg cum pot sa ceara unii chiar si 8 lei pe kilometru'. 

Comentarii