Reporterii Libertăţii au fost în magazinele din ţările de la graniţă pentru a vedea ce preţuri au alimentele
Mai sunt cinci zile până la Paşte şi masa de Sărbătoare trebuie să fie plină cu bunătăţi tradiţionale. Dacă vă gândiţi de unde să vă faceţi cumpărăturile mai ieftin, reporterii Libertăţii vă dau o mână de ajutor.
V-a dat prin cap să faceţi o mică excursie într-una din ţările vecine pentru cumpărături, în speranţa că aşa veţi cheltui mai puţini bani? Nu e o idee rea. Reporterii noştri au fost în Moldova, Bulgaria, Ucraina şi Ungaria, pentru a compara preţurile cu cele din România!
De câţiva ani, este la “modă” să mergi peste graniţă pentru a te aproviziona cu alimente în prag de Sărbătoare, unde preţurile ar fi mai mici ca la noi în ţară. Ei bine, în urmă cu trei zile reporterii Libertatea au testat marile magazine (Metro, Billa, Kaufland) din patru ţări vecine pentru a face o comparaţie cu preţurile din supermarketurile noastre.
Cel mai ieftin este în Republica Moldova
Iată concluzia: Republica Moldova şi Ucraina, ţări care nu se află în Uniunea Europeană, au cele mai ieftine alimente, în comparaţie cu Bulgaria, România şi Ungaria. Spre exemplu, dacă în Ucraina kilogramul de miel este undeva la 11 lei, iar în Moldova este 12 lei, în Ungaria un kilogram din cea mai râvnită carne de Paşte ajunge şi la preţul astronomic de 40 de lei.
Nici bulgarii nu stau prea bine. Ei plătesc pentru un kilogram de miel tăiat aproximativ 13 leva, în bani româneşti însemnând 27 de lei. Şi în România, ţară aflată în Uniunea Europeană, preţul mielului este mare în comparaţie cu Moldova şi Ucraina. În concluzie, Ungaria este cea mai scumpă ţară din această zonă europeană. Pe lângă miel, şi vinul, pâinea, legumele sau brânzeturile sunt mai scumpe aici decât în celelate ţări pe care le-am verificat.
Ponturi
Ungaria
- E bine să căutaţi magazinele din afara centrelor comerciale mari, plasate în mijlocul oraşelor, şi să vă orientaţi spre periferii, acolo unde preţurile sunt mai mici;
- Interesaţi-vă dinainte de promoţiile la diverse produse. Trebuie să ştiţi că promoţiile în Ungaria încep doar cu câteva zile înainte de Paşte;
- Cel mai bine este să mergeţi cât mai aproape de graniţa cu România, acolo unde preţurile sunt foarte mici.
Moldova
- Înarmaţi-vă cu multă răbdare! Ieşirea pe la graniţa dinspre Moldova este foarte aglomerată, în special la primele ore ale dimineţii. Cel mai liber la graniţă este după- amiaza, dar riscaţi să nu mai ajungeţi la timp la cumpărături.
Ucraina
- Vama dinspre Ucraina este închisă în această perioadă pentru reparaţii. Astfel, dacă vreţi să vă cumpăraţi cele necesare pentru masa de Paşte, trebuie să faceţi un ocol prin Suceava. Drumul până la supermarket ar putea să dureze chiar şi patru ore.
Bulgaria
- În medie, preţurile sunt în continuare mai mici în Bulgaria, însă sunt şi excepţii, cum ar fi carburanţii, care, în ciuda oscilaţiilor de preţ, sunt cu cel puţin 20% mai ieftini în România decât în ţara vecină;
- În oraşul Ruse se vorbeşte frecvent româneşte. La restaurant, chiar şi meniurile sunt inclusiv în română, iar ospătarii acceptă şi plata în lei.
Doar 20% din patroni dau prime
Paştele de anul acesta va fi una din cele mai sărace sărbători din ultimii ani pentru români. Companiile au tăiat de pe listă mai toate bonusurile, inclusiv prima de Paşte. Doar 20% dintre patronii din România vor fi anul acesta “atenţi” cu angajaţii lor. Cadourile vor consta în coşuri cu produse sau ieşiri la restaurant. Cei mai avantajaţi sunt cei care lucrează în multinaţionale, IT sau avocatură.
Grupaj realizat de Alexandra Ariciu, Nicolae Oprea, Cristian Dan, Florin Radu
Citeşte în paginile 8-9 ce găseşti în târgurile din Capitală, iar din ziarul de mâine află cât cheltuiesc românii pentru masa de Paşte
foto: Shutterstock