Mergi direct la conținut »
Agatha Christie, scriitoarea specializată în otrăvuri. Detalii din biografia ”Reginei crimei”
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Agatha Christie, scriitoarea specializată în otrăvuri. Detalii din biografia ”Reginei crimei”

Agatha Christie, scriitoarea specializată în otrăvuri. Detalii din biografia ”Reginei crimei”

Agatha Christie este o scriitoare britanică, supranumită ”Regina crimei“. Alături de William Shakespeare, Christie este cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, cu peste 2 miliarde de exemplare traduse în peste 60 de limbi.

A scris 80 de romane polițiste și colecţii de povestiri, precum și 19 piese de teatru și 6 romane publicate sub pseudonimul Mary Westmacott. A mai scris non-ficţiune, o autobiografie, dar și povestiri amuzante despre numeroasele expediţii în care a participat alături de soţul ei, arheologul Sir Max Mallowan.

”Misterioasa afacere de la Styles”, primul roman publicat de Agatha Christie

”Misterioasa afacere de la Styles” a fost primul roman publicat de Agatha Christie, în care a apărut pentru prima data și Hercule Poirot, stilatul și inteligentul detectiv belgian.  Scriitoarea a primit 25 de lire sterline pentru publicarea acestui volum.

Agatha Christie – biografie

Agatha Christie (Agatha Mary Clarissa Miller) s-a născut la 15 septembrie 1980, în Devon, Marea Britanie. Tatăl ei era un broker american bogat, iar mama, fiica unui căpitan din armata britanică. A avut o soră, Madge, și un frate, Monty. A primit educație acasă, sub îndrumarea mamei sale, aceasta încurajând-o să scrie de la o vârstă fragedă. De la vârsta de 16 ani a urmat școala Doamnei Dryden din Paris, unde a studiat cantoul și pianul.

În 1914 s-a căsătorit cu colonelul Archibald Christie, un aviator din Royal Flying Corps. Împreună au avut o fiică, Rosalind Hicks, născută în 1919. În 1928, după ce a descoperit că o înșală, Agatha a divorțat de soțul său.

El e bărbatul care a spulberat ursul în Harghita. Primele declarații
Recomandări

El e bărbatul care a spulberat ursul în Harghita. Primele declarații

În timpul Primului Război Mondial, Agatha Christie a fost asistentă medicală voluntară într-un spital de campanie. Apoi, s-a angajat la o farmacie, specializându-se în otrăvuri – de aici i-au venit cele mai multe idei folosite ulterior în romanele sale.

John Mills, Agatha Christie si Richard Attenborough, aprilie 1958

În 1930, Agatha s-a căsătorit cu arheologul Max Mallowan, cu 14 ani mai tânăr. Căsătoria a rezistat, în ciuda numeroaselor aventuri ale soțului din ultimii ani ai vieții Agathei.

Agatha Christie a murit la 12 ianuarie 1976, la vârsta de 85 ani, din cauze naturale, la reședința Winterbrook de lângă Wallingford, în Oxfordshire. Este înmormântată în cimitirul bisericii St. Marydin Cholsey.

CUMPĂRĂ MIERCURI, 28 AUGUST, PRIMUL VOLUM PUBLICAT DE AGATHA CHRISTIE – ”MISTERIOASA AFACERE DE LA STYLES”. CARTEA SE GĂSEȘTE LA TOATE PUNCTELE DE DIFUZARE A PRESEI, LA PREȚUL DE 24,99 LEI

Close
Închide
  Close