Într-un răspuns la o solicitare oficială a cotidianului Libertatea, instituția spune că Facebook are sediul în California, iar filiala europeană este în Irlanda, astfel că Legea 677/2001 privind protecția datelor cu caracter personal nu s-ar aplica acesteia. Același lucru îl susține instituția și în privința Cambridge Analytica, companie cu sediul în Marea Britanie.

Pe de altă parte, Germania a putut să cheme la raport oficialii Facebook, chiar dacă sediul european este în Irlanda. Ba chiar Katarina Barley, ministrul german al Justiției, a amenințat gigantul american cu reglementări mai stricte și penalități mai mari.

Libertatea a solicitat Autorității Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) să spună ce măsuri a luat după ce presa a scris că datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook au ajuns pe mâna Cambridge Analytica, iar aceasta le-a folosit în campania lui Donald Trump pentru alegerile prezidențiale din 2016.

Iată răspunsul instituției:

”Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal are competenţă delimitată material şi teritorial, potrivit art. 2 din Legea nr. 677/2001, la prelucrările efectuate de operatorii de date români sau aflaţi pe teritoriul României. Or, din verificarea site-ului www.facebook.com, s-a constatat că acest nume de domeniu este înregistrat de Facebook Inc., cu sediul în SUA.

Vă informăm că pe teritoriul Uniunii Europene, Facebook Inc. cu sediul în California, SUA, 1601 Willow Road, Menlo Park, CA 94025 își desfășoară activitatea prin filiala Facebook Ireland Ltd. cu sediul în Irlanda, Hanover Reach, 5-7 Hanover Quay, Dublin 2.

Așadar, Facebook este un operator de date cu sediul în străinătate (Statele Unite ale Americii, respectiv Irlanda pentru prelucrări de date efectuate în statele membre ale Uniunii Europene). De asemenea, precizăm că nici societatea Cambridge Analytica nu are sediul pe teritoriul României.

Cu acest prilej menționăm că Facebook Inc. a pus la dispoziţie utilizatorilor săi informaţii în ceea ce priveşte politica de confidenţialitate, acestea fiind structurate în cadrul a două secţiuni distincte, respectiv „Noţiuni de bază despre confidenţialitate” şi „Politica completă de utilizare a datelor”.

∗ Ambele secţiuni referitoare la politica de confidenţialitate a Facebook conţin formulări generale cu privire atât la categoriile de date colectate de la utilizatorii reţelei, precum şi la modurile în care compania utilizează ulterior aceste informaţii”, se arată în răspunsul acesteia.

Nu au fost sesizări

Instituția mai spune că nu a fost sesizată și nici plângeri nu au existat din partea utilizatorilor români de Facebook.

”Precizăm că până în prezent Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal nu a primit plângeri sau sesizări legate de prelucrări de date efectuate de Facebook, raportat la cele solicitate în adresa dumneavoastră”, potrivit instituției.

Reamintim, toată planeta a fost scandalizată de modul în care Facebook gestionează datele celor peste 2 miliarde de utilizatori ai săi.

În România existau 9,6 milioane de conturi de Facebook la începutul anului trecut, potrivit Facebrands.ro.

De unde a pornit scandalul

Un cercetător a reușit să facă profilele psihologice pentru 50 de milioane de oameni, după ce a realizat un sondaj la care au răspuns circa 270.000 de persoane. Dar cercetătorul a preluat și datele prietenilor acestora, astfel că s-a ajuns la 50 de milioane. Datele respective au ajuns apoi la firma de marketing politic Cambridge Analytica.

Mark Zuckerberg, directorul general al Facebook, și-a cerut scuze public și a anunțat că va face un audit al aplicațiilor care accesează datele utilizatorilor. Acesta a fost chemat în Congresul SUA pentru a da explicații.

Sediul Cambridge Analytica a fost percheziționat recent de către inspectorii autorității de date din Marea Britanie.

Scandalul a dus la scăderea acțiunilor Facebook cu 15%, compania pierzând 100 de miliarde de dolari din capitalizarea bursieră.

Și totuși sunt și europeni afectați

Katarina Barley, ministrul german al Justiției, a spus că oficialii Facebook i-au comunicat că 1% din cei 300.000 de utilizatori care au răspuns la chestionar erau din Europa, potrivit Reuters. Asta înseamnă circa 3.000 de europeni.

Dar oficialii Facebook nu au spus câți dintre cei 50 de milioane sunt din Europa.

În urma scandalului, Brian Acton, un cofondator WhatsApp, a demarat campania #DeleteFacebook, prin care utilizatorii sau companiile sunt rugați să își șteargă conturile în semn de protest.

Antreprenorul Elon Musk a șters deja paginile companiilor sale, SpaceX și Tesla, ca și trupa Massive Attack.

De asemenea, Mozilla – producătorul browserului Firefox – a suspendat publicitatea pe Facebook, ca și banca germană Commerzbank.

Posibilă amendă de 1,6 miliarde de dolari

Din data de 25 mai se va aplica în întreaga Uniune Europeană directiva GDPR privind viața privată, care prevede amenzi de până la 4% din cifra de afaceri pentru companiile care nu au grijă de datele consumatorilor.

Raportat la cele 40,6 miliarde de dolari, cât au fost veniturile Facebook în 2017, o astfel amendă de 4% din cifra de afaceri ar echivala cu 1,62 miliarde de dolari.

Regulamentul 679/2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor personale, adoptat de către Uniunea Europeană, prevede că:

”În vederea menținerii securității și a prevenirii prelucrărilor care încalcă prezentul regulament, operatorul sau persoana împuternicită de operator ar trebui să evalueze riscurile inerente prelucrării și să implementeze măsuri pentru atenuarea acestor riscuri, cum ar fi criptarea.

Măsurile respective ar trebui să asigure un nivel corespunzător de securitate, inclusiv confidențialitatea, luând în considerare stadiul actual al dezvoltării și costurile implementării în raport cu riscurile și cu natura datelor cu caracter personal a căror protecție trebuie asigurată.

La evaluarea riscului pentru securitatea datelor cu caracter personal, ar trebui să se acorde atenție riscurilor pe care le prezintă prelucrarea datelor, cum ar fi distrugerea, pierderea, modificarea, divulgarea neautorizată sau accesul neautorizat la datele cu caracter personal transmise, stocate sau prelucrate în alt mod, în mod accidental sau ilegal, care pot duce în special la prejudicii fizice, materiale sau morale”.


Citește și:

Dan Mureșan ar fi fost otrăvit, susține angajatul Cambridge Analytica de la care a pornit scandalul scurgerii de date

Urmărește-ne pe Google News
O femeie a intrat într-un centru de vaccinare și i-a dat pe ascuns un bilet asistentei. Aceasta a chemat urgent poliția
PARTENERI - GSP.RO
O femeie a intrat într-un centru de vaccinare și i-a dat pe ascuns un bilet asistentei. Aceasta a chemat urgent poliția
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Playtech.ro
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
"Vai de viaţa mea! Unu-i mort aici!" S-au întrecut în liniuţe spre moarte. Trupurile tinerilor au fost aruncate pur şi simplu pe câmp
Observatornews.ro
"Vai de viaţa mea! Unu-i mort aici!" S-au întrecut în liniuţe spre moarte. Trupurile tinerilor au fost aruncate pur şi simplu pe câmp
Horoscop 23 ianuarie 2022. Peștii sunt foarte concentrați, ceea ce e un avantaj major, pentru că nu mai pierd timpul inutil
HOROSCOP
Horoscop 23 ianuarie 2022. Peștii sunt foarte concentrați, ceea ce e un avantaj major, pentru că nu mai pierd timpul inutil
După Ucraina, încă o țară se teme de un posibil atac al Rusiei. Reacția unui înalt oficial
Știrileprotv.ro
După Ucraina, încă o țară se teme de un posibil atac al Rusiei. Reacția unui înalt oficial
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
Telekomsport
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale
PUBLICITATE
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale