De Cristian Otopeanu,

Preşedintele ANAT a atras atenţia că agenţiile de turism se află în cea mai cumplită criză din istoria turismului românesc, din cauza răspândirii coronavirusului.

„Noi nu doar că nu avem venituri, ci ne şi stornăm veniturile din lunile anterioare! Şi nu doar pe ale noastre, ci pe lângă venitul nostru, mai suntem puşi să restituim clienţilor şi banii pe care i-am plătit deja către hotelieri, companii aeriene, etc, şi pe care sunt şanse infime să îi mai putem recupera”, a explicat Nicolae Demetriade, conform Bursa.

Amânarea plăţii obligaţiilor fiscale nu ne ajută decât pentru prelungirea agoniei. Agenţiile de turism nu au niciun venit de peste 3 săptămâni şi zilnic pierd şi veniturile anterioare. Criza va fi una profundă şi chiar după încheierea ei, va dura peste un an până la revenirea la normalitate.

Nicolae Demetriade, preşedinte ANAT:

Acesta a lansat apoi o previziune sumbră, anunţând posibila intrare în insolvenţă a unor agenţii de turism: „Această situaţie, indusă de aplicarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 2/2018, va duce în foarte scurt timp la intrarea în insolvenţă a cvasi-tuturor agenţiilor de turism licenţiate şi implicit la tensiuni sociale cauzate, pe de o parte de intrarea în şomaj a peste 10.000 de oameni, iar pe de altă parte de pierderea banilor avansaţi de o bună parte din clienţii acestora”.

Declaraţiile lui Demetriade vin în contextul în care şi Alin Burcea, CEO al uneia dintre cele mai importante agenţii de turism, Paralela 45, a declarat că „în două luni, un milion de oameni vor fi în somaj”, după cum a scris Libertatea.

Citeşte şi:

LIVE UPDATE | Coronavirus în România: 4.761 cazuri de COVID-19 confirmate. Numărul deceselor a ajuns la 220

Consultantul BNR Adrian Vasilescu, analiză pentru Libertatea în criza coronavirusului: „Este o dramă. Ar fi bine dacă am avea o populaţie educată”

Exclusiv | Ce se întâmplă cu senatorul PNL Vergil Chițac, care a infectat mai mulți liberali cu coronavirus