Când poţi da Ministerul Educaţiei în judecată

Părintele unui elev poate da în judecată inspectoratul şcolar sau Ministerul Educaţiei în următoarele condiţii, aşa cum ne-a explicat avocatul Cristian Ene:

 • Dacă elevul a fost exclus din examen, fără să se aducă o dovadă că a copiat. Profesorul nu are dreptul să-l dea afară din sală doar pe baza unei suspiciuni.
 • Dacă se constată că subiectele au fost eronate, iar rezolvarea acestora a fost, practic, imposibilă.

Ce spun profesorii –
Concepe un plan de bătaie, ca să înveţe constant

Pentru a înlătura un eşec viitor la sesiunea din toamnă a bacalaureatului, elevii trebuie să fie motivaţi şi organizaţi. Mihai Jigău, specialist în metodologia de învăţare, le recomandă studiul după un orar prestabilit.

 • Înainte de a începe studiul, e bine ca fiul sau fiica voastră să ia o pauză de o săptămână pentru deconectare şi pentru a scăpa de toate tensiunile acumulate până acum.
 • Trebuie să-l faci să înveţe după un plan exact, în funcţie de materia de studiu. Ajută-l să-şi planifice reprize de studiu de 2-3 ore cu pauze de cel puţin o oră între ele! Nu-l lăsa să sară peste repaus pentru că memoria lui are nevoie de relaxare.
 • Este bine ca, în cazul în care trebuie să înveţe la mai multe materii, să alterneze zilele de studiu în funcţie de obiectul de studiu (ex: luni, fă-l să studieze română, marţi matematică, miercuri istorie). Dacă învaţă la mai multe materii într-o singură zi, există o mare probabilitate ca informaţiile să se amestece!
 • La materiile teoretice e recomandat să înveţe individual, în timp ce la cele practice încurajează- l să studieze în grupuri de 2-3 persoane.
 • Voi, părinţii, trebuie să respectaţi programul de odihnă şi de relaxare al copiilor voştri, chiar dacă într-o situaţie de eşec întreaga familie suferă. Nu vă pedepsiţi copilul şi nu-l ţineţi non-stop în casă, lăsaţi-l să se vadă cu prietenii.

Ce spune nutriţionistul –
Ce e bine să mănânce

“Există o strânsă legătură între randamentul cerebral şi calitatea alimentelor ingerate, în special în perioadele de examene”, explică medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu. Aşadar, specialista îi sfătuieşte pe părinţi să opteze pentru o dietă sănătoasă atunci când e vorba de copilul lor.

Cerealele integrale, sursă de energie

Un aliment foarte bun în această perioadă este orezul. “Acesta se digeră uşor şi eliberează lent energie. În plus, furnizează creierului glucoza necesară pentru performanţă cognitivă”, spune dr. Alexandrescu. Medicul mai recomandă pastele şi cerealele integrale, care sunt sursă de energie.

Ce alimente trebuie să evite elevul

Nu-ţi lăsa copilul să mănânce alimente nesănătoase cum ar fi cafea, ciocolată, conserve, chipsuri, băuturi alcoolice, precum şi mâncărurile care conţin în exces condimente! 4 Dă-i un pahar de lapte înainte de culcare “Un pahar cu lapte cald degresat scade aciditatea gastrică şi o să-i favorizeze un somn profund. Acelaşi efect îl au şi ceaiurile de plante îndulcite cu miere”, spune nutriţionista Lygia Alexandrescu. Totodată, sunt bune fructele şi mesele de seară, care trebuie să conţină brânză, carne de pui sau de peşte, dar şi multe legume verzi, gătite în abur.

Ce spune psihologul «Părinţii şi elevii trebuie să facă acum o echipă»

Cel mai mare şoc în cazul elevilor care nu au luat bacalaureatul e cel mental. Psihologii îi sfătuiesc pe părinţi să-şi încurajeze copiii şi să nu-i pedepsească.
“Atât părinţii, cât şi elevii trebuie să plece de la premisa că nu e un capăt de lume să pici Bac-ul”, ne-a explicat psihologul Hanibal Dumitraşcu. Ascultă- ţi copilul, apropie- te de el şi faceţi acum echipă împreună! Astfel vei şti tot timpul care e starea lui de spirit.
Încurajează-l şi spune-i că sigur va reuşi să treacă examenul din toamnă. Mulţi elevi cred că sunt incompetenţi. Pentru a evita situaţia în care adolescentul încearcă să-şi ia viaţa, fii atent la comportamentul lui. Dacă se izolează de prieteni, e apatic şi îşi pierde brusc pofta de viaţă, atunci sigur e măcinat de gânduri negre, aşa că apelează imediat la un specialist psiholog. De asemenea, ia în serios ameninţările vădite ale copiilor (de exemplu: “plec de acasă” sau “mă sinucid”) pentru că nu sunt nişte vorbe în vânt!

Sesiunea a făcut două victime

O tânără din Hunedoara s-a sinucis, săptămâna trecută, pentru că nu a mai suportat stresul examenului, iar în Craiova, un băiat de 19 ani a vrut să-şi pună capăt zilelor de teamă că va pica testul şi că părinţii îl vor pedepsi. Tânărul este în comă cu şanse mici de supravieţuire la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Bagdasar-Arseni din Bucureşti.

Camerele video, motiv de distracţie printre tineri

În timp ce aproape 100.000 de elevi, adică în medie 50% dintre candidaţi, nu au reuşit să obţină o notă de trecere la examenul de maturitate, pentru alţii, acest hop a fost motiv de distracţie.

 • Autorităţile au estimat că Bac-ul din acest an a fost cel mai slab din ultimii 20 de ani, pentru că gradul de promovabilitate nu a depăşit 45% în majoritatea judeţelor.
 • Inspectoratele şcolare judeţene din ţară au decis să deschidă anchete în liceele unde promovabilitatea a fost zero. Pe de altă parte, în unităţile în care nu a existat supraveghere video, inspectorii vor să se asigure că examenul a decurs corect.
 • Doar 65 de elevi din toată ţara au reuşit să obţină media 10. Aceştia vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi de însuşi ministrul educaţiei, Daniel Funeriu.
 • Federaţia Asociaţiilor de Părinţi blamează situaţia de la examenul din acest an şi cere public ministerului să aducă dovezi în cazul elevilor eliminaţi din cauză că au încercat să copieze.
 • Camerele de supraveghere i-au făcut pe mulţi să se amuze, deşi aceste dispozitive au dus la eliminarea din examen a 661 de tineri în toate centrele. În Dâmboviţa, o cameră de supraveghere dintr-un liceu din Târgovişte a înregistrat, în timpul examenului, doar posteriorul unei profesoare, pentru că dispozitivul era orientat prost.

În Gorj, candidatele au spus că au venit îmbrăcate frumos la examen, ştiind că sunt filmate în clase. În Iaşi, tinerii au trimis bezele camerelor, după care au explicat că sunt cu dedicaţie pentru ministrul educaţiei.

Ajută-ţi copilul să treacă peste eşecul de la Bac!Emmy: «Bac-ul nu e aşa important»

Cântăreaţa Emmy (foto) a declarat, ieri, la emisiunea “Acces direct”, de la Antena 1, că nu a putut să ajungă la Bac din cauza unui concert. “Nu va fi nici o tragedie dacă nu îl iau! Bac-ul nu e aşa important pentru mine”, a spus Emmy.

„Am rămas marcată ce îi plăcea..” O fostă amantă a lui Cristiano Ronaldo, dezvăluiri fără perdea: „Mi-am îndeplinit o fantezie cu el”
PARTENERI - GSP.RO
„Am rămas marcată ce îi plăcea..” O fostă amantă a lui Cristiano Ronaldo, dezvăluiri fără perdea: „Mi-am îndeplinit o fantezie cu el”
Prinsă în pădure cu AMANTUL! O celebră PREZENTATOARE de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu AMANTUL! O celebră PREZENTATOARE de la noi și-a spulberat căsnicia
Bolizii interlopilor, scoşi la licitaţie. Cum poţi cumpăra de la stat un Lamborghini Aventador confiscat şi redus cu 25%
Observatornews.ro
Bolizii interlopilor, scoşi la licitaţie. Cum poţi cumpăra de la stat un Lamborghini Aventador confiscat şi redus cu 25%
Horoscop 9 mai 2021. Fecioarele au șansa de a acumula un capital pozitiv pe plan profesional
HOROSCOP
Horoscop 9 mai 2021. Fecioarele au șansa de a acumula un capital pozitiv pe plan profesional
Tragedie uriaşă pe DN1. Doi soți și-au pierdut viața, iar copiii lor sunt grav răniți şi ar putea muri şi ei. 'Motorul pur şi simplu a zburat'
Știrileprotv.ro
Tragedie uriaşă pe DN1. Doi soți și-au pierdut viața, iar copiii lor sunt grav răniți şi ar putea muri şi ei. 'Motorul pur şi simplu a zburat'
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Cum să-ți faci manichiura french perfectă, la tine acasă (Publicitate)
PUBLICITATE
Cum să-ți faci manichiura french perfectă, la tine acasă (Publicitate)