MENIU CAUTĂ
28 Aug. 2018 09:22

Ajutor nesperat pentru Venezuela. Chile și Spania vor să pună capăt „durerii poporului venezuelean”

Distribuie

Spania și Chile s-au declarat pregătite luni să ajute Venezuela să treacă peste criza în care se află, cu ocazia unei vizite la Santiago de Chile a șefului executivului de la Madrid, Pedro Sanchez. În același timp, președintele chilian a transmis că țara condusă de Nicolas Maduro trebuie să accepte ajutorul pentru a pune capăt "durerii poporului venezuelean". 

„Pentru ca Venezuela să găsească rapid o soluţie, va fi nevoie de ajutorul tuturor ţărilor”, a declarat preşedintele chilian Sebastián Pinera într-o conferinţă de presă comună cu Pedro Sanchez.

Pinera și-a exprimat dorința ca Spania să își asume un rol central în rezolvarea crizei din Venezuela, așa cum a mai făcut Madridul în alte crize din America Latină.

Politica statului Chile „este de a face tot ce stă în puterea noastră pentru ca Venezuela să își regăsească democrația, statul de drept și respectarea drepturilor omului”, a spus el, potrivit Agerpres.

Sanchez a dat asigurări că Spania este dispusă să acompanieze activ evoluția situației din Venezuela.

„Venezuela trebuie să aibă un dialog cu ea însăşi, între venezueleni, pentru a găsi o soluţie la această criză politică”, iar comunitatea internaţională trebuie „să acompanieze acest dialog”, a spus Sanchez.

În timpul declarațiilor făcute în fața jurnaliștilor, Pinera, politician conservator, a descris sumbru situația din Venezuela sub conducerea președintelui socialist Nicolas Maduro.

„În Venezuela astăzi nu mai există democraţie, nu mai există separarea puterilor, nu se mai respectă drepturile omului, nu mai există stat de drept”. „Şi există ceva care este poate mult mai grav: o profundă criză umanitară”, a subliniat preşedintele chilian.

Venezuelenii duc lipsă de produse alimentare, medicamente și alte produse de primă necesitate, iar fosta monedă națională a cunoscut o hiperinflație evaluată de FMI la 1.000.000% pentru 2018.

Pinera a făcut apel la Maduro să accepte ajutorul umanitar pe care țările din America Latină „l-au de mai multe ori pentru a mai atenua din durerea şi suferinţa poporului venezuelean”.


CITEȘTE ȘI: Nunta lui Dragnea jr.: petrecerea s-a încheiat, invitații au mâncat, s-au distrat și au cotizat! Somon, Salam și plicuri generoase


 

Citește mai multe despre ajutor, criza și venezuela pe Libertatea.

Comentarii