”Există posibilitatea ca asaltul acestui virus iarna viitoare să fie mai dificil decât cel prin care trecem”, a declarat marți directorul Centrului pentru Combaterea și Prevenirea Bolilor (CDC), Robert Redfield, într-un interviu pentru Washington Post.
Expertul crede că situația va fi mai dificilă deoarece un al doilea val al epidemiei ar coincide cu epidemia de gripă, ceea ce ar pune și mai multă presiune pe sistemul de sănătate.
Cât de sigur este un al doilea val?
Epidemiile de boli infecțioase au avut evoluții diferite, dar pandemia de gripă spaniolă din 1918, care a ucis peste 50 de milioane de oameni, este un exemplu clasic de epidemie în valuri.
În acest caz, al doilea val a fost mai mortal decât primul. Această pandemie a avut și un al treilea val.
Alte epidemii de gripă, precum cea din 1957 și cea din 1968, au avut la rândul lor mai multe valuri.
Pandemia de gripă A H1N1 din 2009 a început în aprilie și a fost urmată, în SUA și în zona temperată a emisferei nordice, de un al doilea val în toamnă.
Există dovezi privind resurgența COVID-19?
Este o evoluție așteptată cu înfrigurare de experții din întreaga lume, în condițiile în care nu există un tratament eficient și un vaccin împotriva coronavirusului.
Un caz observat în prezent este cel al statului Singapore, care se confruntă cu o resurgență a cazurilor de infecție cu coronavirus, după ce reușise inițial să controleze epidemia.
Deși autoritățile instituiseră un sistem eficient de monitorizare a cazurilor pentru populația generală, al doilea val a lovit în dormitoarele aglomerate folosite de muncitorii străini.
Ce îi îngrijorează pe experți
În general, experții sunt îngrijorați de faptul că al doilea val al bolilor infecțioase lovește într-un moment în care sistemele sanitare nu mai au capacitate de tratament suficientă.
În cazul de față, scrie The Guardian, există îngrijorarea că publicul nu va mai putea suporta măsurile de carantină.
În SUA, spre exemplu, dar și în alte țări, inclusiv România, au apărut deja cazuri de exasperare a cetățenilor în fața restricțiilor.
Amenințarea unui al doilea val scade în momentul în care tot mai puțini oameni sunt predispuși la infectare sau când un vaccin devine disponibil.
În momentul de față, până la obținerea vaccinului mai avem luni de zile, în cel mai bun caz iar rata de infectare nu poate fi decât ghicită, ceea ce sugerează că o mare parte a populației este vulnerabilă în fața unui nou val de infecții.
Epidemia este ca un incendiu, explică Justin Lessler, profesor asociat de epidemiologie la Universitatea Johns Hopkins.
”Când combustibilul este suficient, incendiul arde necontrolat. Când nu mai există combustibil, incendiile ard mocnit”, spune Lessler pentru Washington Post.