”Numărul impresionant de mandate de interceptare, precum și costul aparaturii pentru interceptare, de care beneficiază SRI, confirmă amploarea luată de fenomenul ascultărilor telefoanelor. Din nou, presa contribuie la dezvăluirea amplitudinii interceptărilor care au avut loc în ultimii ani”, spune reprezentantul ALDE.
Potrivit lui Cucșa, documentul emis de DNA Oradea în 2014 și prezentat de mass-media, indică o cifră enormă pe care statul român a cheltuit-o pentru interceptări.
”Ponderea cea mai mare a cheltuielilor judiciare o reprezintă cele efectuate cu supravegherile operative care, potrivit Serviciului Român de Informații, sunt de până la 3.000 de euro/zi. De asemenea, confirmarea cifrei de către Daniel Dragomir, fost ofițer în cadrul SRI, vine să dea legitimitate acestui document apărut în spațiul public. Mai mult, așa cum arătau cei de la România Curată, în luna martie, într-o analiză comparativă între Serviciul Român de Informații și instituțiile similare din cele mai puternice 10 state din NATO, SRI are cel mai mare număr de angajați raportat la numărul de locuitori și cel mai mare buget ca pondere din bugetul național, reușind să cheltuiască mai mult decât serviciile omoloage din Germania, Franța, Italia sau Polonia”, se precizează în comunicatul ALDE.
Potrivit deputatului ALDE, ”există date care să indice faptul că românii au plătit din banii lor sute de milioane, dacă nu miliarde, de euro pentru a fi ascultați”.
”Cu siguranță, românii au dreptul să știe cu exactitate la cât s-au ridicat cheltuielile pentru interceptări. Orice român se întreabă în aceste condiții dacă acești bani nu ar fi fost mai bine folosiți pentru obiective economice sau sociale care sunt mai importante, precum autostrăzi, școli sau spitale”, spune Cucșa.
El mai menționează că e normal ca în această situație să apară o serie de întrebări cu privire la modul în care SRI a acționat și sumele care au fost alocate de la bugetul de stat pentru ca românii să fie ascultați.
”Sunt întrebări firești, pentru că vedem că în România, prioritatea cheltuielilor bugetare a fost dată de interceptarea telefoanelor, adică de încălcarea drepturilor și libertăților românilor. De aceea, în calitate de vicepreședinte al Comisiei de Control asupra activității SRI solicit lămuriri de la conducerea serviciului. Consider că românii au dreptul să știe cum au fost folosiți banii lor și dacă le-au fost încălcate drepturile pe banii lor. Justiția trebuie înfăptuită fără echivoc, dar totul trebuie făcut într-o logică democratică, de respect pentru drepturile și libertățile cetățenilor. Nu există justiție cu adevărat, dacă drepturile cetățeanului sunt încălcate și se permite instituirea abuzului ca practică obișnuită a instituțiilor de forță. Suntem în situația de-a dreptul ridicolă în care românii plătesc pentru a fi ascultați, pentru ca drepturile să le fie încălcate. Având în vedere numărul mare de interceptări, oamenii nu trebuie să trăiască cu impresia că statul de drept, instituțiile de forță oprimă cetățenii, îi terorizează”, mai spune vicepreședintele ALDE.
Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir confirmă că o zi de filaj la SRI este 3.000 de euro. Acesta a distribuit un articol al jurnalistului Răzvan Savaliuc, în care acesta precizează că, în ultimii 12 ani, peste 6 milioane de români, respectiv toată populaţia activă aflată în câmpul muncii, au fost ascultaţi, fiind cheltuite zeci de miliarde de euro pe interceptările şi filajele SRI
Citește și: Cum scapi de timiditate? Psihologul Libertatea, despre teama de interacțiune și ce trebuie să faci ca să capeți “tupeu”
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!